Η Καβάλα μπαίνει στον καλλιτεχνικό χάρτη 06/06/2019

Τα τελευταία χρόνια τα art residencies πληθαίνουν και στην Ελλάδα και εξαπλώνονται σε νησιά και καλοκαιρινούς προορισμούς. Φέτος, το καλοκαίρι βρίσκουμε στην Καβάλα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Lucy Art Residency, που είναι μια πρωτοβουλία της Μαρίας Μιτζάλη, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη.

Έμπνευση της εικαστικής φωτογράφου ήταν η ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel, που αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και την σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.

Νικητής του φετινού προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών ήταν ο ολλανδός εικαστικός, Sjoerd Knibbeler, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και θα παραμείνει στην πόλη για δύο εβδομάδες τον Ιούνιο.

Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει στο Lucy Art Residency Talks στις 15 Ιουνίου, στις 18.00 στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική), σε μια ομιλία ανοιχτή για το κοινό. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής: Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID), την επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturn καθώς και την εικαστικό Almudena Romero, η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στις 13-14 Ιουνίου.

Ποιός είναι ο νικητής του Lucy Art Residency;

Ο Sjoerd Knibbeler, γεννηθείς το 1981, αποτυπώνει στα έργα του αφηρημένες συνθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μια αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων.

Όπως δηλώνει: «οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μια φόρτιση που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω».

Με τη χρήση της φωτογραφικής του μηχανής πάντα προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, video-εγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες.

Το ζητούμενο για τον Knibbeler, ο οποίος έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam, στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Ολλανδίας (Dutch National Maritime Museum), είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί. Παράλληλα, η δουλειά του είναι μια αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μια απόπειρα να θέσει ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες.

Η δουλειά του καλλιτέχνη έχει αποσπάσει βραβεία όπως το Grand Prix du Jury Photographie στην Ιέρ της Γαλλίας το 2015, ενώ την ίδια χρονιά είχε λάβει τη διάκριση Foam Talent από το έγκριτο περιοδικό φωτογραφίας Foam η οποία αποδίδεται σε «ιδιαίτερα ταλαντούχους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-35».