Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη 15/03/2019

 Ιδιαίτερη απόδοση της αγιορείτικης μελιτζανοσαλάτας με μους από ταχίνι και μπισκότο από καρύδι από τον Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».
Ιδιαίτερη απόδοση της αγιορείτικης μελιτζανοσαλάτας με μους από ταχίνι και μπισκότο από καρύδι από τον Δημήτρη Τασιούλα στο «Thria».

Πόσες φορές έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις (και να μάθεις) την αγιορείτικη κουζίνα; Ο άνθρωπος που την έκανε γνωστή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος, γίνεται η έμπνευση για 17 Θεσσαλονικιούς σεφ, οι οποίοι δούλεψαν στo πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας και παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό γαστρονομικό event (19/3-1/4) που αξίζει το ταξίδι.

 Ο μοναχός Επιφάνιος διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους εντός και εκτός συνόρων.
Ο μοναχός Επιφάνιος διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους εντός και εκτός συνόρων.

Μας έχει ιντριγκάρει πολύ εμάς τους Αθηναίους το θεματικό αφιέρωμα στην αγιορείτικη κουζίνα, που γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, με τη σύμπραξη του «α» και την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτό επειδή η αγιορείτικη κουζίνα είναι μια κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα, τόσο πνευματικά όσο και γευστικά, με τη μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου, του ανθρώπου που διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους, και τη δημιουργική συμβολή των σεφ δεκαεπτά εστιατορίων από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας θα παρουσιαστούν για ένα δεκαπενθήμερο σε κάθε εστιατόριο.

Οι σεφ τους θα δημιουργήσουν πιάτα με βάση τις συνταγές του Επιφάνιου από το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (το οποίο σημειωτέον έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα και τα ρουμάνικα), επιλέγοντας οι ίδιοι αν θα παρουσιάσουν στο μενού τους την παραδοσιακή συνταγή ή θα την εκσυγχρονίσουν. Το αποτέλεσμα θα το δοκιμάσουμε επιτόπου, το σίγουρο είναι όμως ότι για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο σημαντικό αφιέρωμα στην αγιορείτικη κουζίνα. Με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου μπροστά μας, αξίζει σίγουρα ένα ταξίδι με αφορμή.

 Ζεστός και οικείος ο χώρος του εστιατορίου «Salonica» με την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα.
Ζεστός και οικείος ο χώρος του εστιατορίου «Salonica» με την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα.

Τα δεκαεπτά εστιατόρια είναι διάσπαρτα στην πόλη, οπότε σας δίνουμε μερικές ιδέες για να σχεδιάσετε τις βόλτες σας με βάση αυτά. Ξεκινώντας από το Ιστορικό Κέντρο και το Παραλιακό Μέτωπο (όπου βρίσκονται τα «Clochard» και «Grada Nuevo») και συνεχίζοντας προς τα ανερχόμενα και πάλι Λαδάδικα («Χαρούπι») και το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης («Τα Τρία Γουρουνάκια»), μπορείτε να περάσετε και από την οινική έκθεση Thessaloniki Wine Show για γευστικές ανακαλύψεις ή να επισκεφθείτε τις Αποθήκες του λιμανιού όπου στεγάζονται το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Στα Άνω Λαδάδικα, πέρα από το διαρκές fun στην Πλατεία Εμπορίου και στους γύρω δρόμους, όπου δεν πέφτει καρφίτσα, θα δείτε και τα υπέροχα κτίρια που δεν κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά του 1917. Λίγο πιο έξω από το κέντρο, στο Καλοχώρι, οι οινόφιλοι θα βιώσετε στο Οινοποιείο Κεχρή τη συναρπαστική εμπειρία της νέας εποχής της ρετσίνας.

 Βάτος αχνιστός σαν σαλάτα, από τον Γιώργο Βαγιωνά στο εστιατόριο «Μασσαλία».
Βάτος αχνιστός σαν σαλάτα, από τον Γιώργο Βαγιωνά στο εστιατόριο «Μασσαλία».

Πηγαίνοντας προς τον Λευκό Πύργο (με τη multimedia έκθεση για την Ιστορία της πόλης) και την ευρύτερη περιοχή («Marea Sea Spirit», «Salonica», «Τhria», «Μασσαλία»), αξίζει να πιείτε έναν καφέ ή ένα ποτό στο περιστρεφόμενο καφέ-μπαρ «Skyline», στον τέταρτο όροφο του Πύργου του ΟΤΕ, και συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την πόλη, σε Θερμαϊκό, Όλυμπο και Χορτιάτη... Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια υπέροχη θαλασσινή βόλτα με τα καραβάκια, παλιά και σύγχρονα, στον Θερμαϊκό ή, αν σας αρέσουν οι αρχαιότητες, να δείτε την έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Αν θέλετε να συνεχίσετε με μπαρότσαρκα, είστε στο σωστό σημείο: στη συμβολή της Καρόλου Ντηλ και της Προξένου Κορομηλά γίνεται χαμός. Προτού φύγετε από το κέντρο, ανεβείτε στο Επταπύργιο με τα κάστρα και ατενίστε την πόλη από το Γεντί Κουλέ. Για εξοχική αύρα ανεβείτε προς τη θαλασσινή ομορφιά της Καλαμαριάς («The Aficionados», «Μαϊάμι», «Το Μανιτάρι») και την Πυλαία («Γλυκάνισος», «Μαύρη Χήνα»), ενώ στο δρόμο για το αεροδρόμιο, στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, σημειώστε το εστιατόριο «Karabourno» και το «Dome Real Cuisine» στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο «Νikopolis».

 Το γαστρονομικό project-υπερπαραγωγή «The Aficionados» από τους ευζωιστές Μαριαλένα Μηλιαρά και Σπύρο Συμεωνίδη.
Το γαστρονομικό project-υπερπαραγωγή «The Aficionados» από τους ευζωιστές Μαριαλένα Μηλιαρά και Σπύρο Συμεωνίδη.

Τέλος, αν οι δρόμοι της αγιορείτικης κουζίνας σας φέρουν στην άκρη της πόλης («Alfredo’s Grand Dining» και «Ambrosia» στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency»), μια επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού πέρα από τη γευσιγνωσία των κρασιών θα δείτε και το Μουσείο Οίνου.

Όλες οι πληροφορίες για τα εστιατόρια που συμμετέχουν στις ­Ημέρες Σύγχρονης Μακε­δονικής ­Κουζίνας, τους σεφ και τα ­μενού τους βρίσκονται στο www.macedoniancuisine.gr.

Οι «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας»-«Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας» έχουν την πολύτιμη υποστήριξη των «ΣΟΥΡΩΤΗ», METRO Cash & Carry, ΜΑΚΒΕΛ.

 Γιουβέτσι με γαρίδες και μανιτάρια από τον Απόστολο Αλτάνη του εστιατορίου «Ambrosia».
Γιουβέτσι με γαρίδες και μανιτάρια από τον Απόστολο Αλτάνη του εστιατορίου «Ambrosia».

Άρτεμις Τζίτζη