6 εστιατόρια που απογειώνουν τα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα το φετινό χειμώνα 12/12/2018

Aρνάκι με ξινό τραχανά και γλυκό μπάτζο στην ακριτική Μακεδονία, σούπα βελουτέ από ­κάστανα που βράζουν μαζί με αμύγδαλα σε τσάι Ολύμπου, στη σκιά του επιβλητικού βουνού, ή μανιτάρια φρικασέ με σταμναγκάθι στη χειμερινή Κρήτη; Έξι από τα καλύτερα εστιατόρια με τοπικές γεύσεις ανά την Ελλάδα μάς ανοίγουν την κουζίνα τους και μας συστήνουν τα νέα πιάτα αλλά και διαχρονικές σπεσιαλιτέ τους.

«Yiamas Gastro Bar» | Eat local, think global

Το εστιατόριο που μύησε την Καλαμάτα στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα υποδέχεται το χειμώνα ανανεωμένο, με τους ταλαντούχους νεαρούς σεφ Νίκο Κονδύλη και Αλέξανδρο Γκαλέν­τζο, που έχουν δώσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα γραφής, στο τιμόνι του. Το μενού προτείνει γεύσεις που πατούν στην παράδοση με fusion επιρροές, αγαπά το raw, με ταρτάρ και καρπάτσιο, και ανανεώνει έξυπνα το streetfood.

Η επιμονή στην αναζήτηση των πιο φρέσκων κι εκλεκτών τοπικών υλικών συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις και απογειώνει τα πιάτα, όπως το χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με αγριογούρουνο Ταϋγέτου στιφάδο ή το ριζότο τριών σιτηρών με αστακό από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και μαύρη τρούφα. Το μεσημέρι το μενού αλλάζει με πιο ελαφριές και casual προτάσεις, ενώ υπάρχει και kids menu. Τα weekends φιλοξενούνται σε σταθερή βάση έντεχνα live, ενώ τις ημέρες των Χριστου­γέννων θα υπάρχει εορταστικό πρόγραμμα και ρεβεγιόν.

«Yiamas Gastro Bar» (Ξεν. «Elite City Resort») | Ναυαρίνου 2, Καλαμάτα | 2721022434

«Κοντοσώρος» | Γεύσεις με προσωπική σφραγίδα

Αγκαλιασμένο από το Βέρμιο και το Βίτσι, το εστιατόριο του Νίκου Κοντοσώρου στο Ξινό Νερό της Φλώρινας είναι απόλυτος προορισμός για τους gastro travelers που περιηγούνται τη Μακεδονία. Με αγάπη και πάθος για την τοπική κουζίνα, ακούραστος και δημιουργικός, ο σεφ αφενός αποστάζει την παράδοση, αναδεικνύοντας υλικά και παλιές συνταγές, και αφετέρου αρέσκεται ­ιδιαίτερα στους νεωτερισμούς, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ρεπερτόριο μακεδονικών γεύσεων.

Καινούργια πιάτα που θα δοκιμάσετε αυτήν την εποχή η ανοιχτή πίτα με πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και καπνιστό χοιρινό και ο κόκορας με μπέικον και μανιτάρια, δίπλα σε άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα, όπως το χοιρινό με κρούστα κόκκινου πιπεριού και πουρέ γλυκοπατάτας, το ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα αλλά και ξεχωριστές προτάσεις για τις ημέρες των γιορτών. Στα συν η μεγάλη αγάπη του εστιατορίου για το κρασί και οι οινικοί θησαυροί που ξεκουράζονται στο κελάρι του, όπως και η κομψή ατμόσφαιρα με την αριστοκρατική αύρα, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης.

Κοντοσώρος | Ξινό Νερό, Φλώρινα | 2386081256

«Ονήσιμος» | Αυθεντική γεύση Κρήτης

Αν βρεθείτε τις γιορτές στην Κρήτη, ένα από τα ελάχιστα μέρη στα περίχωρα του Ηρακλείου όπου μπορείτε να απολαύσετε πραγματική κρητική κουζίνα είναι ο «Ονήσιμος» στα Πεζά. Ο ιδιοκτήτης Ονήσιμος Σαριδάκης είναι δεινός ψήστης και δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες (κρεατικά από τα Αστερούσια, δικά του τυριά και ζαρζαβατικά), ενώ από τα χέρια της συζύγου του Ελένης Βαρδάκη θα δοκιμάσετε εξαίρετα χορτοπιτάκια με λεπτότατη ζύμη, αβγά με στάκα, λαχανοντολμάδες, κουκόφαβα και άλλα πολλά μαγειρευτά από το κρητικό γευστικό ρεπερτόριο.

Το χειμώνα και τις γιορτές ο κ. Ονήσιμος ετοιμάζει και αρνί αντικριστό, ενώ στα περιποιημένα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα, δίπλα στο τζάκι, έρχονται κατευθείαν από τον ξυλόφουρνο και τις μαρμίτες της κουζίνας από γουρουνόπουλο με γιαχνερά χόρτα μέχρι αρνάκι με ασκολύμπρους. Φτιαγμένα με τέχνη και γεμάτα γεύση τα γλυκά του κουταλιού της κ. Ελένης, όπως κυδώνι, μήλο, λεμόνι και πορτοκάλι, είναι ό,τι χρειάζεται για να κλείσει όμορφα το γεύμα σας.

«Ονήσιμος» | Δημοκρατίας 17, Πεζά, Ηράκλειο | 2810741754

«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» | Γεύση και οίνος εις ύψος

Το εξαιρετικό εστιατόριο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», που διακρίνεται σταθερά με Βραβείο ­Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα», είναι ταυτισμένο με τον ιδιοκτήτη του και αυτοδίδακτο σεφ Ανδρέα Γάβρη. Η βαθιά αγάπη και η γνώση του για την τοπική κουζίνα αποτυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του εστιατορίου σε πιάτα βαθιάς νοστιμιάς με ιδιαίτερη προσωπικότητα, όπως το ξεχωριστό ριζότο μπουρανί, κάνοντας έτσι το «Γαστροδρόμιο» ένα σταθερό γαστρονομικό ραντεβού για τους υποψιασμένους ταξιδιώτες που κινούνται προς τη Δυτική και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο ανανεωμένο χειμωνιάτικο μενού θα βρείτε πολλές υπέροχες προτάσεις στο πνεύμα των γιορτινών ημερών, όπως ταλιατέλες με ραγού ελαφιού, πεκορίνο Αμφιλοχίας και φρέσκια τρούφα Ολύμπου, σούπα βελουτέ από κάστανα που βράζουν σε τσάι Ολύμπου με αμύγδαλα αλλά και στήθος πάπιας με αχλάδι και πουρέ κάστανο, ενώ οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν στην τεράστια κάβα του γύρω στις 600 επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, 40 εκ των οποίων προσφέρονται και σε ποτήρι.

«Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» | Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο, Πιερία | 2352021300

«Θωμάς» | Μισός αιώνας νόστιμης ιστορίας

Με οδηγό την παράδοση και το βλέμμα στραμμένο στο καινούργιο, η οικογένεια Πασπάλη γράφει γαστρονομική ιστορία εδώ και 48 χρόνια στο ακριτικό σκηνικό του Σκλήθρου. Ο πατέρας Νίκος, η μητέρα Ελένη και ο γιος Βαγγέλης αξιοποιούν τα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής και προτείνουν γεύσεις μεστές και με βάθος, στην εντυπωσιακή σάλα του εστιατορίου με την πολύ προσεγμένη art de la table και τα ακριβά έπιπλα.

Το τρυφερό βουβάλι με limoncello και πουρέ σελινόριζας, το αρνάκι με ξινό τραχανά και γλυκό μπάτζο ή το αγριογούρουνο μαγειρεμένο σε Ξινόμαυρο είναι ορισμένες από τις σπεσιαλιτέ τους που θα βρείτε αυτήν την εποχή στο μενού, το οποίο ανοίγεται πλέον και σε ιδιαίτερες κοπές από εκλεκτά κρεατικά της περιοχής αλλά κι ενδιαφέροντα μοντέρνα επιδόρπια όπως η dacquoise φουντουκιού με κρέμα από Κahlua και σοκολάτα και σος butterscotch. Η εξαιρετική κάβα αριθμεί 365 ελληνικές ετικέτες, υπό την εποπτεία του άλλου γιου της οικογένειας, του Θωμά, ενώ το ρεπερτόριο των τυριών της περιοχής είναι κεφάλαιο από μόνο του.

«Θωμάς» | Σκλήθρο, Φλώρινα, 18ο χλμ. Αμύνταιου-Καστοριάς | 2386031080, 2386031206

«Αλέκος» | Η επιτομή του κρητικού μαγειρευτού

Μακρά και γοητευτική η ιστορία του «Αλέκου», από τότε που πρωτολειτούργησε ως καφενείο, στην καρδιά των Αρμένων, μέχρι σήμερα που έχει εξελιχτεί σε ένα εστιατόριο-προορισμός για τους επισκέπτες του Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης. Ανήσυχος και δημιουργικός, ο Σήφης Φραγκιαδάκης αποτίνει φόρο τιμής στη γνήσια κρητική κουζίνα, βάζοντας τη σφραγίδα του σε συνταγές που φτιάχνονται πια μόνο στα σπίτια του νησιού και αναζητώντας επίμονα τις καλύτερες πρώτες ύλες. Τα πολύ καλά λαχανικά και κηπευτικά και τα εκλεκτά κρεατικά γίνονται η βάση για ένα πλούσιο ρεπερτόριο από κρητικά μαγειρευτά στην καλύτερη εκδοχή τους, τα οποία θα απολαύσετε στη ζεστασιά της φιλόξενης σάλας.

Τώρα τις γιορτές θα βρείτε από μελωμένο μοσχαράκι με δαμάσκηνα και τρυφερό χοιρινό με βερίκοκα ­μέχρι ένα εξαιρετικό ριζότο με άγριο ρύζι και χανιώτικα κάστανα αλλά και μανιτάρια φρικασέ με σταμναγκάθι για τους μη κρεατοφάγους, δίπλα στις κλασικές γευστικές αξίες του «Αλέκου», όπως τα τσιγαριαστά χόρτα με χοιρινό και το κουνέλι στο τσικάλι. Για γλυκό κρητικό φινάλε φιλεύουν πορτοκαλόπιτα, χαλβά σιμιγδαλένιο και σφακιανές πίτες με μέλι.

«Αλέκος» | Αρμένοι, Ρέθυμνο | 2831041185