10 εμπειρίες για τη Ρώμη της πρώτης φοράς 18/11/2018

Μια πρωτεύουσα που δεν τη βαριέσαι ποτέ καθώς κυριαρχεί η λάμψη της και το ξεχωριστό της στιλ. Για αυτό και δικαίως ονομάζεται η «αιώνια πόλη». Κατάλληλος προορισμός για όλο το χρόνο και σε απόσταση αναπνοής. Τι άλλο θες;

banner

Να χαθείς στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Εκεί «συνωστίζονται» μεγαλοπρεπή κτίρια: από αψίδα σε palazzo, από μουσείο σε σιντριβάνι και από forum σε basilica. Κάπου εδώ νιώθεις ότι «περπατάς στην ιστορία της».

Να επισκεφθείς το Colosseo

Σύμβολο της Αρχαίας Ρώμης, ένα αρχιτεκτόνημα από τραβερτίνο λίθο, το Κολοσσαίο που βλέπουμε σήμερα είναι ο σκελετός του ιστορικό πενταόροφου αμφιθεάτρου, που χωρούσε 70.000 θεατές.

banner

Να κάνεις βόλτα στο Foro Romano

Ανάμεσα στην Piazza Venezia και στο Colosseo, η Αρχαία Αγορά είναι στην ουσία μέρος της καθημερινότητας της πόλης.

Να θαυμάσεις το Βατικανό

Η παπική πολιτεία, κράτος εν κράτει, είναι ένα γιγάντιο μουσείο: 70.000 έργα τέχνης εκτίθενται σε 42.000 τ.μ., με 50.000 να περιμένουν στις αποθήκες.

Να νιώσεις δέος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Τα μεγέθη στη μεγαλύτερη βασιλική της χριστιανοσύνης είναι αφοπλιστικά: και μόνο η πλατεία που σχεδίασε ο Μπορομίνι έχει έκταση 22.000 τ.μ. και ένα περιστύλιο με 248 κολόνες και 140 αγάλματα. Σε κάθε γωνιά του κρύβονται θησαυροί τέχνης.

Να κάνεις το κλασικό πέρασμα από τη Fontana di Trevi

Must στάση ανάμεσα στα palazzi και τα μεσαιωνικά στενά. Η Fontana di Trevi είναι σύμβολο για τη Ρώμη: η χάρη και η ελαφράδα του νερού συνδιαλέγονται με τη μεγαλοπρέπεια της μπαρόκ σύνθεσης, σε ένα έργο τέχνης με διαχρονική δύναμη.

Να μυηθείς στη σύγχρονη τέχνη στα μουσεία MAXXI & MACRO

Το Εθνικό Μουσείο των Τεχνών του 21ου αιώνα φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα της starchitect Ζάχα Χαντίντ. Έχει μια μόνιμη συλλογή αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη και την αρχιτεκτονική και χώρους για πιο πειραματικές εκθέσεις. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης και το προαναφερθέν MAXXI αποτελούν τις ναυαρχίδες της σύγχρονης τέχνης της πόλης.

Να κάνεις μια στάση στην Piazza Navona

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς πλατείες της πόλης. Τρία μπαρόκ σιντριβάνια δίνουν τον τόνο –με φόντο το θαυμάσιο επίσης μπαρόκ ναό της Sant’Agnese in Agone–, το Σιντριβάνι των 4 ποταμών, το Σιντριβάνι του Μαυριτανού και το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα.

Να ανακαλύψεις τα Castelli Romani

Αν θες να κάνεις μια κοντινή εκδρομή, ανάμεσα στους λόφους Albani και Tuscolani, σε μικρή απόσταση (περίπου 25 χλμ.) νοτιοανατολικά της Ρώμης, υπάρχει μια περιοχή με πολλά μικρά χωριουδάκια, όπου παράγεται κρασί, γνωστά ως Castelli Romani. Τα πιο γνωστά χωριά είναι το Castel Gandolfo, όπου βρίσκεται και το θερινό μέγαρο του πάπα, και το Frascati, διάσημο για τα λευκά κρασιά του.

Να απολαύσεις την τοπική κουζίνα

Δοκίμασε το τυπικό ρωμαϊκό μενού γιατί το φαγητό είναι παντού: trattorie, osterie, ristoranti, αλλά και μοντέρνα μαγαζιά, με πιο σύγχρονη ματιά στην τοπική κουζίνα σε βάζουν στον πειρασμό - στην Ιταλία είσαι άλλωστε.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Ρώμη στο αναλυτικό μας guide εδώ.