Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες 20/09/2018

 Κάθε βόλτα στη Σύρο περνάει από την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης
Κάθε βόλτα στη Σύρο περνάει από την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης

Το κυκλαδονήσι με την αρχοντική αύρα μετατρέπεται και σε υπολογίσιμο γαστρονομικό προορισμό. Αυτό έδειξε περίτρανα­ το φετινό μας σαφάρι στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα μπαρ του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε έντονες κι εποικοδομητικές ζυμώσεις. Παλιά και κλασικά γευστικά στέκια έχουν ανανεωθεί, χωρίς να λείπουν οι απρόσμενες αφίξεις που φλερτάρουν με καινούργιες γαστρονομικές προτάσεις, ενώ στην ενότητα των cocktails η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Χαρτογραφούμε λοιπόν το τοπίο της απόλαυσης στη Σύρο για όσους σχεδιάζουν weekend στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Οι πιο ενδιαφέρουσες γευστικές αφίξεις

 Το φρέσκο «Avant Garden» δίνει γκουρμέ νότες στην γευστική πλευρά του νησιού
Το φρέσκο «Avant Garden» δίνει γκουρμέ νότες στην γευστική πλευρά του νησιού

«Avant Garden», ατμοσφαιρική γαστρονομία
Το εστιατόριο που άνοιξε το προηγούμενο καλοκαίρι, απέναντι από το εντυπωσιακό Θέατρο Απόλλων, ήρθε να καλύψει ένα γευστικό κενό που υπήρχε στο νησί. Ο ταλαντούχος σεφ και ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μπουραντάς διαχειρίζεται τα τοπικά υλικά με δεξιοτεχνία και δημιουργεί ευφάνταστα και απαιτητικά πιάτα. Χαρακτηριστικά του μενού, πέρα από την ποιότητα και την εποχικότητα των υλικών, είναι οι αρμονικοί συνδυασμοί, οι αέρινες γεύσεις και τα φινετσάτα σερβιρίσματα.

 Εντυπωσιακό και κοσμοπολίτικο το «Ono Concept» στην Ποσειδωνία © Purple Sheep
Εντυπωσιακό και κοσμοπολίτικο το «Ono Concept» στην Ποσειδωνία © Purple Sheep

«Ono Concept», το πολυσυλλεκτικό beach bar
Φτάνοντας στην Ποσειδωνία, στην παραλία Αγκαθωπές, αν μη τι άλλο εντυπωσιάζεσαι από το νέο multi beach bar που δημιούργησε η Λίνα Φουρνιστάκη του «Αλλού Γυαλού» και συνδυάζει τις κοσμοπολίτικες γεύσεις με την ντόπια κουζίνα και τις καλοκαιρινές επιθυμίες για χαλάρωση, ευεξία και shopping. Σε ό,τι αφορά το μενού, υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές: από τον κατάλογο του σούσι με τα maki, sashimi και nigiri, τα πρωινά με τις συριανές αβγοφέτες, τα σνακ με τα πληθωρικά bao buns, την πάστα και τα ριζότο, όπως το τορτελίνι γίγας με σπαράγγι και σάλτσα τυριών, μέχρι τα πληθωρικά κρέατα Black Angus και τα λεπτοδουλεμένα καρπάτσιο (2281045099).

«Perroquet Tranquille», γαλλικός αέρας
Πάντα στην Ποσειδωνία, δίπλα στη γειτονιά με τα πανέμορφα αρχοντικά και σε μικρή απόσταση από την παραλία Φετουρή, συναντάμε το κουκλίστικο εστιατόριο του Mark Bocquet. O cosy εσωτερικός χώρος και η ανθισμένη αυλή παραπέμπουν σε γαλλική εξοχή. Το ταξίδι συνεχίζεται με το μενού του Mark, που εστιάζει στην κουζίνα της Τουλόν και βασίζεται στα γαλλικά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά. Για αρχή δοκιμάστε το σπιτικό πατέ χοιρινού και τη σαλάτα με το ζεστό κατσικίσιο τυρί και τα καραμελωμένα αχλάδια. Αν θέλετε θαλασσινά, τα moules frites, τα αχνιστά μύδια με τηγανητές πατάτες, είναι πολύ καλά, το ίδιο και ο φρέσκος κόκκινος τόνος. Αν, πάλι, προτιμάτε το κρέας, το μπιφτέκι τους είναι καλοψημένο και νόστιμο.

Classics με νέο αέρα

 Τραγανό αλμυρίκι με σαλάτα αχινού στο «Ηλιοβασίλεμα»
Τραγανό αλμυρίκι με σαλάτα αχινού στο «Ηλιοβασίλεμα»

«Ηλιοβασίλεμα», για μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Στον όμορφο παραθαλάσσιο Γαλησσά ο Κώστας Μπουγιούρης σερβίρει ελληνική­ κουζίνα από το 1992. Φέτος είναι στην καλύτερη χρονιά του με μια συλλογή πρωτότυπων συνταγών. Παρά τις βαθιές γνώσεις του σε διά­φορες κουζίνες και την προϋπηρεσία του στο εξωτερικό, επιλέγει να κάνει focus στις ελληνικές γεύσεις και γι’αυτό αξιοποιεί με πάθος και μεράκι τα τοπικά υλικά. Κάποια από τα πιάτα του που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα τραγανά αλμυρίκια με φρέσκια σαλάτα αχινού και το δροσερό ταρτάρ μπαρμπουνιού με αβγά χελιδονόψαρου και λεμονοπίπερο. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι παραλλαγές του σε πιάτα της παράδοσης, όπως ο κόκορας με ταλιατέλες.

 Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Πλυτάς δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα στο «Περί Τίνος» © Αλέξανδρος Πετράκης
Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Πλυτάς δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα στο «Περί Τίνος» © Αλέξανδρος Πετράκης

«Περί Τίνος», μοντέρνα παιχνίδια
Περπατώντας κατά μήκος του γιαλού της Ερμούπολης, μια στάση στο «Περί Τίνος» επιβάλλεται. Κάθε χρόνο η κουζίνα του νεαρού σεφ Δημήτρη Πλυτά γίνεται και καλύτερη. Η μαγειρική του αποδίδει την παραδοσιακή συριανή κι ευρύτερα την κυκλαδίτικη κουζίνα, με τεχνική κι ευρηματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η τραγανή μπραντάδα μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και σκορδαλιά.

 Η δυνατή ομάδα του «Αλλού Γυαλού» στο Κίνι © Αλέξανδρος Πετράκης
Η δυνατή ομάδα του «Αλλού Γυαλού» στο Κίνι © Αλέξανδρος Πετράκης

«Αλλού Γυαλού», γεύσεις με μνήμες
Δεν είναι τυχαίο που αυτή η ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, θεωρείται must γαστρονομικός προορισμός στο νησί. Μπορεί η ιδιοκτήτρια Λίνα Φουρνιστάκη να μην έχει σπουδάσει μαγειρική, αλλά από μικρό κοριτσάκι ήταν μέσα στην κουζίνα και μαγείρευε μαζί με τη γιαγιά και τη μητέρα της. Με έμπνευση αυτές τις συνταγές και με βάση ποιοτικά ντόπια προϊόντα, φρέσκα ψάρια, κρέατα, τυριά και αλλαντικά, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μενού με πιάτα όπως τα αχνιστά μύδια με ρετσίνα και δεντρολίβανο, το καρπάτσιο λευκού ψαριού και τα φοβερά ρεβίθια.

 Εκτός από πανοραμική θέα, στο «Λιλή» θα βρεις και νόστιμα πιάτα © Αλέξανδρος Πετράκης
Εκτός από πανοραμική θέα, στο «Λιλή» θα βρεις και νόστιμα πιάτα © Αλέξανδρος Πετράκης

«Λιλής», ιστορικές συνταγές
Δεν γίνεται να έρθεις στη Σύρο και να μην ανεβείς στην πανέμορφη Άνω Σύρα και στην ταβέρνα «Λιλής» με την πανοραμική θέα στην Ερμούπολη. Πρόκειται για ένα ιστορικό μαγαζί, αφού στα τραπέζια του σύχναζε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Τα ηνία στην κουζίνα κρατάει τώρα ο εγγονός του Λιλή, ο Λεονάρδος ο νεότερος, που φτιάχνει με την ίδια συνταγή τους ψωμένιους κεφτέδες σήμα κατατεθέν του παππού του. Δική του –και καλή– προσθήκη είναι κάποια μαγειρευτά, βλέπε μόσχος σιτευτός με φιδέ και αρνί στη λαδόκολα.

Οι «φευγάτες» μπάρες

 Το λιλιπούτειο «Kouchico» σαλπάρει για κοκτεϊλικό ταξιδάκι στο Αιγαίο © INBULB
Το λιλιπούτειο «Kouchico» σαλπάρει για κοκτεϊλικό ταξιδάκι στο Αιγαίο © INBULB

«Kouchico», μείξεις με άρωμα Αιγαίου
Το λιλιπούτειο μπαρ στην Ερμούπολη είναι μια αποκάλυψη. Η λίστα με τα spirits, και ειδικά η συλλογή με τα ρούμια, είναι συγκλονιστική. Ο Χρήστος Γκόλφης, ιδιοκτήτης και bartender, έχει ταλέντο και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Η καινούργια cocktail list του μας ταξιδεύει στο Αιγαίο με μια σειρά από signature συνταγές, στις οποίες πρωταγωνιστούν υλικά όπως το σαφράν, ο μάραθος, ο άρκευθος και το κρασί από τη Σύρο αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες (2281300880).

 Το «Ελληνικόν Καφενείο» βλέπει την παράδοση με σύγχρονο πνεύμα ©INBULB
Το «Ελληνικόν Καφενείο» βλέπει την παράδοση με σύγχρονο πνεύμα ©INBULB

«Ελληνικόν Καφενείο», η σύγχρονη ματιά
Αυτό το καφενείο απέναντι από το εμβληματικό δημαρχείο, της Άννας Μαρίας Μαραγκού και του Αντώνη Δούκα, πάει την παράδοση ένα βήμα παραπέρα. Η σύγχρονη ματιά είναι ευδιάκριτη και στο μενού, και στην μπάρα. Φέτος μάλιστα τα κοκτέιλ φέρουν τη δυνατή υπογραφή του Χρήστου Χουσέα και είναι πολύ δροσερά, ιδιαίτερα και με πολλές εκπλήξεις ελληνικών συστατικών. Όσο για τα πιάτα, ξεχωρίζουν το τιριτιτίμ (ομελέτα με κολοκυθάκια) και το ανθότυρο Σύρου με γλυκό σταφύλι, παξιμάδι γλυκάνισου και τσάι (2281089248).

Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Σχετικοί Προορισμοί