Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου 10/08/2018

Μια πρότυπη αγροτουριστική φάρμα μας συστήνει­ το άλλο πρόσωπο της Πάρου και προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες που μοσχομυρίζουν κυκλαδίτικη γη.

Η Πάρος ζει το καλοκαίρι της με έξαψη! Κορυφαίο νησί στην Ευρώπη για τους αναγνώστες του «Travel + Leisure», Νο 1 προορισμός για kiteboard σύμφωνα με τους συντάκτες του CNN Travel ή για καταδύσεις σύμφωνα με τον «Lonely Planet» αλλά κι ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας για το Skyscanner.com, η Πάρος βλέπει τις ταξιδιωτικές μετοχές της να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι νέο – ιδίως για τις επιχειρηματικές δυνάμεις της, που μεταφράζουν αυτήν τη δυναμική σε υψηλού επιπέδου προτάσεις διαμονής και ψυχαγωγίας, με τη δική τους θέση σε άλλες best of λίστες φυσικά.

Παράλληλα όμως (ή μήπως μαζί;) με αυτόν τον ανερχόμενο κοσμοπολιτισμό αναδεικνύονται σε σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη της Πάρου, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, και οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων, που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση τελευταία. Το... λιθαράκι του σε αυτήν την κίνηση σύνδεσης της αξιόλογης τοπικής παραγωγής με τον επισκέπτη βάζει και το Αγρόκτημα Καμάρανθο, λίγο έξω από τον οικισμό Καμάρι, ένα μικρό χωριό 70 κατοίκων με αγροκτηνοτροφική παράδοση, από όπου δανείστηκε και το πρώτο συνθετικό του ονόματός του (από τις λέξεις «Καμάρι» και «ανθός»).

Είκοσι τρία στρέμματα που πριν από δέκα χρόνια είχαν να επιδείξουν μόνο μερικές τούφες κριθαριού και κάποιες νησίδες χαμηλής βλάστησης έχουν πλέον μετατραπεί σε ζηλευτό αγροτουριστικό πρότυπο, που περιλαμβάνει 280 ελιές, 120 ροδιές­, 150 συκιές, λίγες αμυγδαλιές, κάμποσες χαρουπιές και ακακίες καθώς κι ένα μικρό αμπέλι. Μέλι, σούμα διπλής απόσταξης, μαρμελάδες και πάστα ελιάς, φρέσκα λαχανικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και λούφες και μπόλικα αποξηραμένα αρωματικά φυτά και βότανα –τριμμένα στο χέρι, παρακαλώ– περιλαμβάνονται στην ετήσια παραγωγή του αγροκτήματος, που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας, όπως ορίζονται από τις αρχές της περμακουλτούρας.

Από τον περασμένο Ιούνιο οι υπεύθυνοι του αγροκτήματος έχουν ανοίξει τις πύλες τους, όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν από την πηγή τα πακεταρισμένα σε οικολογικές συσκευασίες προϊόντα τους αλλά και σε επισκέπτες που θέλουν να δουν και να μάθουν τις μεθόδους με τις οποίες καλλιεργούνται και παράγονται τα μυρωδάτα καλούδια του Καμάρανθου και να δοκιμάσουν τις γεύσεις τους: καθημερινά γίνονται (κατόπιν ραντεβού) ξεναγήσεις σε γκρουπ επισκεπτών, ενώ το Σάββατο το αγρόκτημα ανοίγει για όλους, με τις περιηγήσεις να ολοκληρώνονται με sessions γευσιγνωσίας λαδιού­, μελιού, ελιών και σούμας.

Καμάρι, Πάρος, 6988341929, http://kamarantho.gr

Ιωσήφ Πρωϊμάκης