Ανακαλύψτε το Παυλοπέτρι, τη βυθισμένη πολιτεία της Νεάπολης 17/07/2018

Πάρτε τις μάσκες σας και ετοιμαστείτε για μια υποβρύχια ξενάγηση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Γνωρίζετε ότι μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο που κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στην 4η χιλιετία π.Χ. βρίσκεται στη Νεάπολη της Λακωνίας;


Ο αρχαίος οικισμός «Παύλο Πέτρι», βρίσκεται βυθισμένος στην Ελαφόνησο, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι και περιλαμβάνει μια σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες), 2 θαλαμοειδείς και τουλάχιστον 37 λακκοειδείς τάφους, απ’ όπου έχουν ανασκαφεί σπάνια ευρήματα, αλλά και ένα ακόμη νεκροταφείο που αποτελείται από 60 τάφους. Το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο των πενήντα περισσότερο απειλούμενων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο. Θέλοντας λοιπόν να αναδειχθεί η σπουδαιότητα αυτού του αρχαίου οικισμού, η οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ARCH θα πραγματοποιήσει στις 20, 21 και 22 Ιουλίου, το Pavlopetri Watch Day 2018 με δραστηριότητες στην Νεάπολη Λακωνίας, στην Ελαφόνησο και στο Παυλοπέτρι. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει από προβολή της ταινίας «Dolphin Man», ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, αγώνες βάδην/δρόμου και ποδηλασίας μέχρι και υποβρύχια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2017, ο διεθνής Οργανισμός προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue επέλεξε τον όρμο Βατίκων /Μυρτώο Πέλαγος ως το πρώτο Hope Spot (Σημείο Ελπίδας) στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας έτσι την μοναδική συνύπαρξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου και του πλούσιου θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Όρμο των Βατίκων. Χελώνες καρέτα καρέτα γεννούν τα αυγά τους στις ακτές που περιβάλλουν τον Όρμο. Φώκιες, δελφίνια και φάλαινες κολυμπούν στα νερά του. Λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστά και ως οι πνεύμονες της θάλασσας, φυτρώνουν στον βυθό, προσφέροντας τροφή αλλά και καταφύγιο σε εκατοντάδες ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς. Οργανώσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η ARCHInternational αλλά και οργανώσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος όπως το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, ο οργανισμός Mission Blue , το Ινστιτούτο Κητωδών Πέλαγος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Medasset και ο οργανισμός Oceana γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων και αγωνίζονται για την προστασία τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Ιουλίου

Στις 11:00 π.μ
. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης, οι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου, αρχαιολόγοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά για μαθητές της 3ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού με τίτλο Αναζητώντας τις αρχαίες πόλεις στην Χερσονήσο του Μαλέα.


Την Παρασκευή το βράδυ στις 7:00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη. Θα προηγηθεί πεντάλεπτο βίντεο με διάσωση θαλάσσιας χελώνας από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή που συνεργάζεται με τον Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος , Ωκεανογράφος, συν-ιδρύτρια και Γενική Γραμματέας του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ θα προλογίσει την ταινία και θα τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι φάλαινες και τα δελφίνια στο θαλάσσιο περιβάλλον που περιλαμβάνει τον όρμο των Βατίκων και το Μυρτώο Πέλαγος.


Σάββατο 21 Ιουλίου

Στις 09:30 π.μ
. οι αρχαιολόγοι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου θα κάνουν ξενάγηση στα Ελληνικά και Αγγλικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης. Θα υπάρξει ειδική προβολή της 20-λεπτης ταινίας Άκρα Μαλέα. Το Μουσείο μας είναι ένα κρυμμένο διαμάντι που σας καλεί να το ανακαλύψετε.


 Στις 11:00 π.μ. η αρχαιολόγος Κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα πραγματοποιήσει υποβρύχια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου . Θεμέλια κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, δρόμοι, προαύλιοι χώροι, κιβωτιόσχημοι τάφοι, πίθοι και άλλα αντικείμενα είναι ορατά σε βάθος 2-3 μέτρων ενώ όλη η πόλη κάλυπτε έκταση 7 εκταρίων. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας μάσκα , αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.


 Στις 7:30 μ.μ. το απόγευμα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη, η Δρ. Πάρη Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για το Σχέδιο Διαχείρισης που προτείνεται για το Παυλοπέτρι. O Κος Δημήτριος Μήλιος Πρόεδρος του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας στον οποίο υπάγεται και η περιοχή NATURA GR2540002,ΤΚΣ , ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ θα λάβει τον λόγο. Η Δρ. Έλενα Κόρκα , Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα αναφερθεί στην διαχείριση χώρων ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Κος. Παναγιώτης Τριπόντικας θα παρουσιάσει το Παυλοπέτρι ως μελέτη περίπτωσης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Κυριακή 22 Ιουλίου

Το πρωί στις 07:00 π.μ
. από την ταβέρνα στο Λιμανάκι της Νεάπολης, θα ξεκινήσουν οι αγώνες βάδην /δρόμου και ποδηλασίας για το Παυλοπέτρι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που περνάει από τις παραλίες του Νερατζιώνα και του Μαγγάνου με σημείο τερματισμού το εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ (9 χλμ) ενώ οι βαδιστές τερματίζουν στην παραλία του Νερατζιώνα (4χλμ).


Στις 9.30 π.μ.η αρχαιολόγος κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα κάνει υποβρύχια ξενάγηση στο Παυλοπέτρι – την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο.


 Στις 1:00 μ.μ. κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο η Κα. Δέσποινα Κουτσούμπα θα διοργανώσει δραστηριότητες για παιδιά.


 Στις 7:30 μ.μ. θα γίνει προβολή της ταινίας Dolphin Man στην Ελαφόνησο. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Παυλοπέτρι και το θαλάσσιο περιβάλλον του Όρμου των Βατίκων θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη: το ένα στο χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη και το άλλο έξω από την εκκλησία τουΑγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο.