Τι χρειάζεται για να κερδίσουμε το στοίχημα του καταδυτικού τουρισμού; 22/08/2018

Με έναν ολόκληρο παράλληλο κόσμο κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, ο δημιουργός του portal ScubaHellas.com Αυγερινός Βραζόπουλος μας μιλάει για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Με πάνω από 250 καταδυτικά κέντρα, 1.500 επισκέψιμα ναυάγια, αμέτρητες σπηλιές για εξερεύνηση κι ένα βυθό με πολύ καθαρά, ζεστά νερά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα περίμενε κάποιος η Ελλάδα να είναι στην κορυφή των προορισμών του καταδυτικού τουρισμού παγκοσμίως – ή τουλάχιστον στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων των 5 εκατ. Ευρωπαίων δυτών. Κι όμως τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: την ώρα που χώρες όπως η Κροατία και η Ισπανία έχουν δημιουργήσει –μόλις την τελευταία τριετία– υποδομές που υποδέχονται έως και 60.000 και 200.000 επισκέπτες το χρόνο αντίστοιχα, εκμεταλλευόμενες την ελεύθερη πτώση της πρώην ηγέτιδας Αιγύπτου (που από 2,5 εκατ. επισκέπτες έχει πέσει στους 500.000), η Ελλάδα μετά βίας προσελκύει 1.000 με 2.000 δύτες το χρόνο.

 Αυγερινός Βραζόπουλος, επικεφαλής του ScubaHellas.com
Αυγερινός Βραζόπουλος, επικεφαλής του ScubaHellas.com

Ο βασικός λόγος; Η κακή προϊστορία. «Μέχρι το 2006 οι καταδύσεις στην Ελλάδα ήταν ένα ολοκληρωτικά απαγορευμένο σπορ», σημειώνει ο Αυγερινός Βραζόπουλος, επικεφαλής του ScubaHellas.com, το οποίο παρέχει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να διαλέξει το καλύτερο σημείο της Ελλάδας για την καταδυτική του απόδραση. «Εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων τοποθεσιών και δραστηριοτήτων, οι καταδύσεις απαγορεύονταν στο πλαίσιο της προστασίας της εθνικής κληρονομιάς της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν τα καταδυτικά κέντρα να μην έχουν τίποτε απολύτως να προσφέρουν σε πεπειραμένους δύτες και να εστιάζουν αποκλειστικά σε αρχάριους». Συνεπώς οι φανατικοί του καταδυτικού τουρισμού στιγμάτισαν την Ελλάδα ως τόπο αφιλόξενο. «Ακόμη και σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά τη νομοθετική ρύθμιση, όταν ταξιδεύω για να προωθήσω το ScubaHellas.com, με ρωτάνε συχνά: “Μα, τι είναι αυτά που λες; Αφού στην Ελλάδα απαγορεύονται οι καταδύσεις!”»

«Η ιδέα προέκυψε το 2009, όταν συνειδητοποίησα ότι, παρότι υπάρχουν χιλιάδες σημεία ιδανικά για καταδύσεις στη χώρα μας, δεν μπορούσα να βρω ούτε ένα καταδυτικό κέντρο που να παρέχει π.χ. μία εβδομάδα γεμάτη καλές καταδυτικές προτάσεις», επισημαίνει ο κ. Βραζόπουλος. «Κάπως έτσι ξεκίνησε το ScubaHellas.com: ως μια προσπάθεια να δείξουμε στους επαγγελματίες του χώρου ότι υπάρχει μια αγορά γι’ αυτό το προϊόν, την οποία μπορούμε να τους παρέχουμε». Έκτοτε έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, όμως «υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος βελτίωσης όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά και στην κρατική βούληση για εξωστρέφεια και για επένδυση τόσο σε υποδομές όσο και στην επικοινωνία του τομέα αυτού».

«Διαθέτουμε ένα πραγματικά δυνατό προϊόν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με αμέτρητες εναλλακτικές διασκέδασης και ψυχαγωγίας εκτός βυθού. Πρέπει όμως να παράσχουμε πιο ολοκληρωμένα πακέτα, ώστε να δημιουργήσουμε επισκέπτες οι οποίοι θα επιστρέφουν και θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές», καταλήγει ο επικεφαλής του ScubaHellas.com. Αν αυτή η συνταγή ενσωματωθεί στη νοοτροπία των επαγγελματιών αλλά και της πολιτείας, τότε το όριο της χώρας θα είναι ο ουρανός. Ή, πιο ταιριαστά, ο πανέμορφος βυθός της.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης