Πάμε να μαζέψουμε ελιές στη Λακωνία; 23/11/2017

Ο Νοέμβριος είναι συνυφασμένος με το μάζεμα της ελιάς και δυο καλέσματα μας δίνουν την αφορμή να το κάνουμε εκδρομή.

Αγροτουριστική εμπειρία στο «Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa»

Ατμοσφαιρικό και μοντέρνο, το ξενοδοχείο «Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa» στο Οίτυλο, από τις αξιόλογες προτάσεις διαμονής στη Μάνη, μας προσκαλεί να συμμετέχουμε και εμείς στο μάζεμα της ελιάς του πιο διάσημου και άρρηκτα συνδεδεμένου με την περιοχή προϊόντος. Προτείνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής που περιλαμβάνει συμμετοχή στο μάζεμα της ελιάς (με τα χέρια ώστε να μην τραυματίζεται η ελιά και με ραβδιστικό μηχάνημα με ελαστικά ελάσματα άνθρακα που περιορίζει στο ελάχιστο τον τραυματισμό των δένδρων και του καρπού) και στη μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο, όπου και τις επεξεργάζονται αυθημερόν, ώστε να μην αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε κινδύνους κακώσεων και αλλοιώσεων. Το ξενοδοχείο, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη αξιολόγηση από τον Alpha Guide εδώ , διαθέτει 1000 ελαιόδεντρα περίπου που προμηθεύουν σε λάδι και το εστιατόριο «Ανερούσα» με την πανοραμική, όπως και το ξενοδοχείο, θέα στον κόλπο του Οίτυλου.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την εμπειρία για το μάζεμα της ελιάς θα πρέπει να κλείσουν δωμάτιο στο ξενοδοχείο με τιμή δίκλινου € 120, μέχρι τέλος Ιανουαρίου (εξαιρείται η περίοδος των εορτών). Με τη διαμονή σας εκεί μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή τη δραστηριότητα δωρεάν.

“Ελαιογνωσία” και πεζοπορία

Σε μία διήμερη πεζοπορική εκδρομή στον Βόρειο Ταϋγετο και στη γιορτή Μπουκουβάλας - Λαδιού στο Καστόρι μας προσκαλεί η εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού Ατραπός. Εκεί θα ανακαλύψουμε την ομορφιά του χωριού Καστόρι του βόρειου Ταϋγέτου και θα επισκεφθούμε την Αρχαία Πελλάνα και το μουσείο ελιάς στη Σπάρτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορίες στο φαράγγι των Μύλων και στην κορυφογραμμή του Βόρειου Ταϋγέτου, αλλά και τη συμμετοχή μας στη γιορτή της μπουκουβάλας (λάδι φρέσκο σε ψωμί ξεροψημένο στα κάρβουνα) και του λαδιού με αφορμή την αρχή του μαζέματος της ελιάς.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 25 Νοεμβρίου:
● Αναχώρηση από Αθήνα στις 07:30 από Αγία Παρασκευή, (Ελληνογαλλικό Λύκειο) και στις 8:00 από Πεδίον Άρεως (άγαλμα Αθηνάς, Λ. Αλεξάνδρας). Για τυχόν ενδιάμεσες επιβιβάσεις το λεωφορείο ακολουθεί τη διαδρομή Λ. Μεσογείων – οδός Φειδιπείδου – Λ. Αλεξάνδρας – Σταθμό Λαρίσης - Λ. Καβάλας – Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου.
● Άφιξη στην Σπάρτη περίπου στις 12:00. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και μικρή ξεκούραση.
● Επίσκεψη στο Μουσείο Λαδιού στη Σπάρτη.
● Αναχώρηση στις 13:30 για επίσκεψη με ξενάγηση την Αρχαία Πελλάνα.
● Στις 14:30 μετακίνηση με το λεωφορείο και εκκίνηση της πεζοπορίας διάρκειας περίπου 2 ½ ωρών από το χωριό Γεωργίτσι προς το φαράγγι των Μύλων με κατάληξη το Καστόρι. Αν λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδρομή, θα ακολουθηθεί εναλλακτική γύρω από το χωριό Καστόρι προς τη τοποθεσία Λάτα διάρκειας περίπου 2 ωρών.
● Κατάληξη στο Καστόρι για φαγητό και συμμετοχή στα δρώμενα της γιορτής της Μπουκουβάλας – Λαδιού
● Επιστροφή στο ξενοδοχείο με το λεωφορείο κατά τη διάθεσή μας.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου:
● Πρωινό και εκκίνηση στις 09:00 για το Γεωργίτσι και στις 9:30 εκκίνηση της πεζοπορίας στην κορυφογραμμή του βόρειου Ταϋγέτου με κατάληξη το χωριό Λογκανίκος. (Μήκος πορείας 13,5 χλμ. διάρκεια πορείας περίπου 4 ½ ώρες, υψομετρική διαφορά ανάβασης 500 μ., κατάβασης 700 μ. , συνολικά μέτριας δυσκολίας).
● Εναλλακτική πιο εύκολη πεζοπορία, από το Γεωργίτσι μέχρι το χωριό Αγόριανη διάρκειας περίπου 2 ½ ώρες.
● Συγκέντρωση όλων στο Λογκανίκο στις 15:00 για φαγητό.
● Αναχώρηση για Αθήνα στις 17:00
● Άφιξη περίπου στις 21:30. Κόστος συμμετοχής: 80€/άτομο και περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το λεωφορείο, τη διαμονή σε δίκλινα δωμάτια, τη διανομή έντυπου υλικού με πληροφορίες για την περιοχή της περιήγησης και τους οδηγούς της πεζοπορίας. Σημείωση: Όλες οι πεζοπορίες είναι προαιρετικές.

Πληροφορίες: Χρήστος Φαλλιέρος: 6945808684 – Γιάννης Ζαχαρίας: 6937086670 και στο e-mail: [email protected]