Το Sterna Art Project επιστρέφει στη Νίσυρο 20/06/2017

Τα Λουτρά Μανδρακίου και το κάστρο Εμπορειού γίνονται ξανά τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης.

banner

Τι αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη, τι προκαλεί έκπληξη, ποιες είναι οι έννοιες του αφύσικου και του μυστηριώδους που συνδέονται με τα παράδοξα ενός χώρου; Ο οργανισμός Sterna καλεί δυο καλλιτέχνες που ζουν τη Νίσυρο για χρόνια και συνδέονται συναισθηματικά με τον τόπο να απαντήσουν στα ερωτήματα και να δημιουργήσουν στο χώρο των Λουτρών του Μανδρακίου.

Η έκθεση "Παραδόξως Παράδοξα" εστιάζει τόσο στην ιστορία του κτιρίου και στη σύνδεση του με τη Νίσυρο όσο και στην ύπαρξη του, αρχιτεκτονικά αλλά και πρακτικά. Ένας χώρος θεραπείας, αναψυχής μετέπειτα που εγκαταλείφθηκε μέχρι να φιλοξενήσει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και λίγο πριν τη αναστήλωση του.

Για τον Ιάσονα Καραΐνδρο o στίχος ενός ποήματος, μια μελωδία ή το άκουσμα μιας οικείας φωνής είναι σαν ένα άρωμα που σε κλάσμα δευτερολέπτου διαπερνά τη σκέψη και αναζωπυρώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Με το έργο του στα Λουτρά αναζητά την κάθαρση μέσα από 140 νισύρικες φωνές που ψυθιρίζουν, τραγουδούν ή ψέλνουν δυο δίστιχα του Νίκου Γκάτσου μελοποιημένα από τον Σταύρο Ξαρχάκo. Αντίλαλοι φωτιάς και θάλασσας συνθέτουν μια αέναη, παράδοξη και οικεία λειτανία. Άραγε η έννοια της κάθαρσης διατηρεί ακόμα κάποιο νόημα;


Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη εντοπίζει το παράδοξο στην πλαστικότητα της σκάλας, εστιάζοντας στη σχέση των οριζόντιων στελεχών που εξυπηρετούν μια κάθετη διαδρομή. Η σκάλα γεφυρώνει ανισοΰψείς επιφάνειες ανάβασης ή κατάβασης και αποβλέπει πάντοτε σε έναν στόχο. Χρησιμοποιώντας το σπλαχνικό υλικό της Νισύρου, την ελαφρόπετρα, θα ξεκινήσει την κατασκευή του έργου από την ημέρα των εγκαινίων, μέχρι την ολοκλήρωσή του, δουλεύοντας καθημερινά μπροστά στο κοινό. Θα χτίσει μια σκάλα στο ερειπωμένο κτίριο συνδέοντας νοερά το ισόγειο με τον όροφο που δεν υπάρχει πια.

Την έκθεση θα συνοδεύσει δίγλωσση έκδοση με τα έργα που αναπτύχθηκαν για την έκθεση και θεωρητικά κείμενα από τους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα, ο κατάλογος θα λειτουργήσει ως καταγραφή της διαδικασίας της έκθεσης σε σχέση με το νησί και τον χώρο των Λουτρών.


Κατά την διάρκεια του Open House που ο οργανισμός Sterna διοργανώνει κάθε χρόνο δυο ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, καλεί έναν ντόπιο μουσικό να παίξει τους τοπικούς σκοπούς για πρώτη φορά χωρίς ηλεκτρονική υποστήριξη και τεχνική ηχητική παρουσία. Ο Μιχάλης Χαζόγλου, νεότερης γεννιάς μουσικός ζει και εργάζεται στη Νίσυρο ως υπάλληλος της ΔΕΗ, και κινούμενος μέσα στη Sterna παίζει τις νισύρικες μελωδίες με το βιολί του σε αργό ρυθμό.

Έκθεση: «Παραδόξως παράδοξα», Λουτρά Μανδρακίου, Νίσυρος


Επιμέλεια: Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάσων Καραΐνδρος, Βιργινία Μαστρογιαννάκη


30 Ιουλίου – 25 Αυγούστου, 2017, Καθημερινά 11πμ μέχρι τη δύση του ηλίου.


Openhouse: Μιχάλης Χαζόγλου, μουσική δράση, 27 Ιουλίου 2017 8μμ, SternaResidence, Κάστρο Εμπορειού


www.sterna.com.gr

banner
banner
banner