9 μουσεία - αφορμή για γουικέντ Updated 01/11/2021

Αποδράσεις με θέμα!

Οι νέες γνώσεις και οι εμπειρίες είναι βασικά συστατικά του ταξιδιού και όταν μπαίνουν στο blender και κάποια μουσεία υψηλού επιπέδου, τότε ο συνδυασμός είναι ακαταμάχητος και ετοιμάζουμε βαλίτσες για εξορμήσεις με πολιτιστική αύρα από την Πελοπόννησο και τους Δελφούς μέχρι την Καλαμπάκα και τα Γιάννενα.

banner

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, Αλέα


Ένας σημαντικός πολιτιστικός θησαυρός της Πελοποννήσου. Το μουσείο αυτό, που βρίσκεται στο χωριό Αλέα (9 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης) αφηγείται την ιστορία της γέννησης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά. Φιλοξενεί επίσης και υπαίθρια έκθεση που καλύπτει μία χρονική περίοδο από τους Ύστερους Αρχαϊκούς-Πρώιμους Κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους.


Τρίτη-Κυριακή 08.30-15.00, 2710556540


Περισσότερα για το μουσείο εδώ. Ολοκληρώστε την επίσκεψη με μια βόλτα στην Τρίπολη, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ), Ναύπλιο


Το ΠΛΙ θεωρείται δικαίως ένα από τα διαμαντάκια της Πελοποννήσου. Το 1981 το ΠΛΙ βραβεύθηκε (και παραμένει το μόνο ελληνικό μουσείο με αυτή την διάκριση) με το European Museum of the Year main award (EMYA) ενώ το 2013 το βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. 12.000 τίτλοι βιβλίων, 250 περιοδικά, σε τομείς όπως η μουσειολογία-εθνολογία, η λαογραφία, η ενδυματολογία, η κοινωνιολογία, η ιστορία, οι τέχνες, το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το παιδικό βιβλίο. Επίσης, το ΠΛΙ διαθέτει σπάνιο υλικό, κυρίως από επιτόπιες έρευνες για την ενδυμασία, τον χορό, και το τραγούδι.


Καθημερινές: 09.00-14.30 / Κυριακή: 09.30-15.00, 2752028947 

Περισσότερα για μουσείο εδώ και για το Ναύπλιο εδώ.

banner

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, Θήβα


Ένα σύγχρονο μουσείο που απλώνεται χρονικά από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την μεταβυζαντινή εποχή για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Πήλινες πινακίδες με χαραγμένη την Γραμμική Β’, δεκάδες σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο, λαζουρίτη και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα του μουσείο, το οποίο διαθέτει επίσης και σύγχρονα σχεδιαστήρια, εργαστήρια και αποθήκες.

Χειμερινό ωράριο: 08:00-15:00, 2262027913

Συνδυάστε την επίσκεψη με μια βόλτα στον Ελικώνα, περισσότερα εδώ.

Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού, Χρισσό

Στα πόδια των Δελφών και με εκείνη τη συνταρακτική θέα στο δελφικό τοπίο, οι παραδοσιακές ενδυμασίες έχουν την τιμητική τους σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε παλιά το σχολείο του χωριού. Το μουσείο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του ντόπιου, Ηλία Δαραδήμου. Με επίκεντρο τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο μέχρι την οθωνική και τις αρχές περίπου του 20ου αιώνα. Highlight, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Φωκίδας.


Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 2265083203


Περισσότερα για το μουσείο εδώ και για τους Δελφούς εδώ.

Μουσείο Αργυροτεχνίας ΠΙΟΠ, Γιάννενα


Το Μουσείο Αργυροτεχνίας –που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι- βρίσκεται στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Το μουσείο απλώνεται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα καθώς και στο κτίσμα των παλαιών μαγειρίων που εφάπτεται σε αυτόν και καταπιάνεται με την ηπειρώτικη αργυροχοΐα αλλά και τη διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στο ευρύ κοινό χωρίς να παραγνωρίζει την σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Κατεξοχήν θεματικό μουσείο που καλύπτει την προβιομηχανική και κυρίως την μεταβυζαντινή περίοδο μέσα από ποικίλα εποπτικά μέσα (κείμενα, εποπτικό υλικό, ταινίες τεκμηρίωσης, πολυμεσικές εφαρμογές).


Χειμερινό ωράριο: 10:00 - 17:00, 2651064065


Περισσότερα για το μουσείο εδώ και για τα Γιάννενα εδώ.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, Καλαμπάκα


Αρτιότατο και πανέμορφο μουσείο που εκθέτει πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών. Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια ενώ η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική.


Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00, ΣΚ 10.00-18.00, 2432024959


Περισσότερα για το μουσείο εδώ και για τα Μετέωρα εδώ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Ρόδος


Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αυτού αποτελείται από ευρήματα ανασκαφών κυρίως της ιταλοκρατίας, στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Μυκηναϊκά κοσμήματα, αγγεία και μικροαντικείμενα από ταφικά σύνολα της Ιαλυσίας και της Καμίρου από την Γεωμετρική ως την Κλασική περίοδο, γλυπτά Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου και ροδιακά νομίσματα Ελληνιστικών χρόνων. Το μουσείο στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του μεγάλου νοσοκομείου των Ιπποτών σε κτίσμα γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία με εσωτερική αυλή και διώροφη στοά, κάτι που συνιστά από μόνο του ένα αξιοθέατο.

Χειμερινό ωράριο: Τρίτη-Κυριακή 08:00-15:00, εκτός Δευτέρας, 2241021954


Περισσότερα για τη Ρόδο εδώ.

«Λυχνοστάτης» Μουσείο Πέτρας και Μαντινάδας, Χερσόνησος


Υποψήφιο για το Βραβείο του Ευρωπαικού Μουσείου της Χρονιάς 1996, ο «Λυχνοστάτης» έλαβε έπαινο την αμέσως επόμενη χρονιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. To μουσείο αυτό βρίσκεται στο Λιμάνι Χερσονήσου με σκοπό να προβάλλει την παραδοσιακής ζωή και τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης μέσα από τέσσερις ενότητες. Την λαογραφική, την φυσιογνωστική, την καλλιτεχνική και αυτή της προβιομηχανικής τεχνολογίας. 
 
Καθημερινά 09:00-14:00, εκτός Σαββάτου, 2897023660


Περισσότερα για το μουσείο εδώ και για το Ηράκλειο εδώ.

Ιστορική Παλαιοντολογική Συλλογή Σιάτιστας, Σιάτιστα


Αν είχατε ποτέ την περιέργεια πως ήταν ο κόσμος πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, τότε αυτό είναι το ιδανικό μουσείο για εσάς καθώς δεν τυχαία παγκοσμίως γνωστό. Η συλλογή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου. Από τα απολιθώματα ξεχωρίζει ένα δόντι από στεγόδοντα (ζώο με προβοσκίδα, που αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στους μαστόδοντες και τους σημερινούς ελέφαντες), που τοποθετείται χρονικά στα 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι το μοναδικό απολίθωμα Στεγόδοντα που έχει εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη. Μαμούθ, ρινόκεροι, πετρώματα και ορυκτά επιβεβαιώνουν τον γεωλογικό πλούτο της περιοχής.


Καθημερινά 10:00-14:00 εκτός Δευτέρας, 2465022254


Θυμηθείτε το αφιέρωμά μας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εδώ.