Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου 15/09/2016

Κάστανα, μανιτάρια και τσίπουρα έχουν την τιμητική τους

Από τις γιορτές κάστανου και καρυδιού, μέχρι τα κυνήγια μανιταριού και την γιορτή τσίπουρου και ντομάτας. Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι γεμάτα με άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για μίνι – λαχταριστές - αποδράσεις.

Κάστανα και άγιος ο Θεός…


Στον Άγιο Δημήτριο Ναυπάκτου - το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - ψήνονται κάστανα και σερβίρονται τοπικά γλυκά του κουταλιού (κράνα, καρυδάκι, κεράσι) και τοπικά φαγητά.


Στην καρδιά του φθινοπώρου, στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται μία από τις μεγαλύτερες γιορτές κάστανου. Φέτος, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (28-30/10) θα στηθεί μία μοναδική υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική με σκοπό να προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα της γης του Ταΰγετου. Πολιτιστικά δρώμενα με χορευτικά συγκροτήματα, πλούσια εδέσματα από κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα δίνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για την ζωή σε αυτό τον τόπο. Τα ψητά κάστανα ετοιμάζονται στο μεγαλύτερο τηγάνι της χώρας και τα βραστά στο παλιό χαρανί. Το δε τσίπουρο ζεστό και λαχταριστό αποστάζεται στον άμβυκα που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού. Τέλος, ο επισκέπτης – αν επιθυμεί κάτι πιο… βιωματικό - μπορεί να πάρει μέρος στις αγροτικές εργασίες συγκομιδής του κάστανου αποκομίζοντας την μοναδική εμπειρία της επαφής με την φύση.


Την ίδια περιοδο (σ.σ: και συγκεκριμένα το Σάββατο 29/10) γιορτάζει και η Καστανίτσα στον Πάρνωνα. Από το πρωί θα προσφέρεται στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη τσάι του βουνού, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά, όπως φασόλια με μακαρόνια, φασολάδα, ψητή ρέγκα, γουρουνοπούλα, γίδα βραστή, πιάτα και γλυκά με κάστανο, συνοδευμένα από κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων από τις νοικοκυρές του χωριού με σκοπό την ανάδειξη του νοστιμότερου πιάτου. Επίσης, εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων προϊόντων καθώς και ομιλία από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο.

Τσίπουρο ολέ!


Χαμός γίνεται κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη στη Βίτσα Ζαγορίου. Στην ετησια γιορτή τσίπουρου οι μουσικοχορευτικές βραδιές δίνουν και παίρνουν, με το τσίπουρο από τοπικούς παραγωγούς να ρέει άφθονο. Κλείστε εγκαίρως το ξενοδοχείο ή τον ξενώνα σας για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.


2 σε 1…


Στην Άνω Χώρα Ναυπάκτου – το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - διοργανώνεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Η ισχύς εν τη ενώσει…

Μανιταρόφιλοι του κόσμου όλου ενωθείτε!


Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές οι ορκισμένοι οπαδοί τους αρπάζουν τα καλάθια και παίρνουν τα βουνά. Τα καθιερωμένα σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας του ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα Πηλίου συνεχίζονται και φέτος, όπως πάντα με «νόστιμη» κατάληξη δίπλα στο τζάκι συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου (6945878672 - http://www.amanita.gr/el/). Γνωρίστε τα είδη που βρίσκονται σε αφθονεία στο Πήλιο όπως τα καλογεράκια, τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, τα νεραντζάκια αλλά και τα ζουρλομανίταρα. Το κυνήγι γίνεται στο δάσος της καστανιάς και της οξιάς ψάχνοντας φυσικά κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να γεμίσετε τα καλάθια σας μόνο με τα φαγώσιμα.

Επίσης, τα σεμινάρια αναγνώρισης και συλλογής άγριων μανιταριών (σ.σ: διοργανώνονται υπό την επίβλεψη γεωπόνων και μυκητολόγων) ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες το φθινοπωρινό τους πρόγραμμα (1-2/10 λίμνη Πλαστήρα, 8-9/10 Γραμμένη Οξυά, 22-23/10 Τζουμέρκα, 28-30/10 Φολόη, 5-6/11 Παρνασσός, 12-13/11 ορεινή Ναυπακτία, 26-27/11 Δίρφυ, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936-815068).


Τέλος, από τις 30/9 μέχρι και τις 2/10 στο Ελατοχώρι Πιερίας διοργανώνονται οι “Μανιταρομέρες” με σεμινάρια μανιταρογνωσίας, μαγειρέματα και κυνήγι μανιταριών.

Κα-ρύ-δια!


Η εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων Ατραπός διοργανώνει εκδρομή με πεζοπορίες, περιηγήσεις και συμμετοχή στη γιορτή του καρυδιού στις Καρυές Λακωνίας (6945808684) στις 28-30/10.


Ντομάτα από την Κανδήλα…


Για 6η χρονιά θα πραγματοποιηθεί η γιορτή ντομάτας στην Κανδήλα Αρκαδίας. Την Παρασκευή 16/9 θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική και άφθονα τοπικά εδέσματα με ντομάτα, όπως τα καγιανά και τα γεμιστά. Στην Κανδήλα οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα ντομάτας τον χρόνο και η περιοχή – διόλου τυχαία – φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης της.

Μάριος Μπουμπής