Αμοργός σε τροχιά ανανέωσης 09/06/2016

Τα νέα και ενδιαφέροντα στέκια του νησιού

Ένας από τους κλασικούς εναλλακτικούς προορισμούς των Κυκλάδων, με δικό του φανατικό κοινό, μπαίνει με φόρα στο χορό των γαστρονομικών εξελίξεων και ανεβάζει το επίπεδο στους τομείς της διαμονής και της διασκέδασης διατηρώντας ανόθευτη τη φυσική ομορφιά του.

banner

Τα updates του νησιού κινούνται σε όλα τα επίπεδα και δείχνουν μια τάση ανοίγματος σε μια νέα μερίδα ταξιδιωτών. Στο κεφάλαιο «γεύση», οι επιδόσεις ανεβαίνουν και μπολιάζουν τις παραδοσιακές συνταγές με twist πινελιές. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πρόσφατο «Τρανζιστοράκι» στη Χώρα. Στα ζωηρά μπλε τραπέζια του σερβίρονται «φευγάτα» μεζεδάκια με εξαιρετικά ελληνικά υλικά. Από τα highlights είναι το μαριναρισμένο απάκι κοτόπουλο και το homemade πουγκί με τυρί και μέλι. Απαραίτητη στάση είναι ο «Πύργος», στη λιγότερο τουριστική Κάτω Μεριά.

Το ατμοσφαιρικό και παραδοσιακό ταβερνάκι ετοιμάζει νόστιμα πιατάκια μόνο με ντόπια υλικά – βλέπε φάβα ή ξινομυζήθρα, που «μιλάνε» στον ουρανίσκο. Ευχάριστη έκπληξη είναι το ιστορικό «Bayoko», στη Χώρα, που έκανε ολικό lifting και έδωσε μεγάλη προσοχή στις χειροποίητες πίτες, στα σπιτικά burgers και τα δυναμωτικά πρωινά. Για όσους θέλουν να πιουν, το «Τζιτζίκι», επίσης στην είσοδο της Χώρας, έχει καθιερωθεί ως hot spot με δάφνες στα κοκτέιλ. Αυτό το καλοκαίρι ανανεώνεται, με μια μελετημένη extra λίστα aperitivo, που συνδυάζει ευχάριστα μιξαρίσματα με απρόσμενα ελληνικά tapas και μια εμβόλιμη πρόταση με «πειραγμένα» κλασικά κοκτέιλ. Στα new entries του συγκαταλέγονται ακόμα τα κρασιά με νησιώτικο άρωμα, ενώ παραμένουν η δυνατή κονσόλα και τα ψαγμένα lives.

banner

Στο κεφάλαιο της διαμονής, τα «Vorina Ktismata» (22850 71580, 22850 71855), στην όμορφη βορινή πλευρά της Χώρας, είναι η πιο εντυπωσιακή άφιξη. Τα τρία ανεξάρτητα «σπίτια» διατηρούν την κυκλαδίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προσφέρουν φιλοξενία σε πέντε δροσερά δωμάτια με γουστόζικες διακοσμητικές λεπτομέρειες και θέα στο Αιγαίο. Αν είστε παρέα, μια καλή ιδέα είναι να κλείσετε ένα ολόκληρο «σπίτι», για διακοπές σαν στο εξοχικό σας. Σε κάθε περίπτωση, οι άνετοι εξωτερικοί χώροι και η ωραία θέα ευνοούν τη χαλάρωση.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου

banner
banner