Για μια πιο προσβάσιμη Ελλάδα 08/01/2016

H co-founder και business developer της ομάδας Prosvasis μας συστήνει την νέα πλατφόρμα χαρτογράφησης προσβάσιμων σημείων για άτομα με αναπηρία ανά την Ελλάδα.

banner

Τον Οκτώβριο του 2012 μία παρέα νέων παιδιών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών έλαβαν μέρος σε ένα φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Η διάθεσή μας για δοκιμή του εαυτού μας, στο διεθνή διαγωνισμό Εnnovation 2012 και η θέληση μας να πάρουμε το βάφτισμα του πυρός, όσο το δυνατόν πιο ενεργά, στο χώρο της επιχειρηματικότητας έβγαλε στην επιφάνεια την ανάγκη μας για προσφορά και δημιουργία. Όλα ξεκίνησαν όταν είδαμε ότι σε άλλες πόλεις του εξωτερικού κυκλοφορούσαν πολλοί άνθρωποι με αμαξίδια στους δρόμους και συμμετείχαν στην καθημερινότητα. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε το έναυσμα να κάνουμε την πιο απλή και αυτονόητη σκέψη.

Στην Ελλάδα πού είναι οι συνάνθρωποι μας με αμαξίδια; Πού απολαμβάνουν το καφέ τους/ τη βόλτα τους όπως όλοι οι υπόλοιποι; Κάνοντας μια έρευνα διαπιστώσαμε ότι τα νούμερα ήταν υπερβολικά μεγάλα, πράγμα που μας γέμισε με πείσμα να ετοιμάσουμε ένα project για όλους όσους έχουν κάποια δυσκολία στις μετακινήσεις τους. Στην σκέψη ότι όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες στη μέρα μας και με όπλο μας την τεχνολογία φτιάξαμε μια ηλεκτρονική πυξίδα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο με χαρτογραφημένες τις πληροφορίες από καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά. μέχρι παιδότοπους και η οποία παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης, αξιολόγησης & σχολιασμού των σημείων.

Προτρέπει όλους τους χρήστες ΑμεΑ και μη, να προτείνουν και να τοποθετήσουν σημεία που γνωρίζουν βοηθώντας άλλους συνανθρώπους τους. Η Ελλάδα έχει παρόμοια μεγάλο αριθμό σε εμποδιζόμενα άτομα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που όμως είναι κλεισμένα στα σπίτια τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι τουρίστες ΑμεΑ που επισκέπτονται την χώρα μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γνώση των σημείων, καθώς υποδομές υπάρχουν αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται.

Αρχικά η ομάδα της Prosvasis ξεκίνησε με τους: Έφη Δασκαλοπούλου, Κωνσταντίνο Μπέλλα, Έλενα Καζία & Βασίλη Καπογιαννόπουλο. Κατόπιν στην ομάδα προστέθηκε και ο Νίκος Φαζάκης, προγραμματιστής της πλατφόρμας. Όλοι εργαστήκαμε εθελοντικά για την δημιουργία και ανάπτυξή του. Πλέον το Prosvasis έχει περάσει στη διαχείριση των Έφη Δασκαλοπούλου και Νίκο Φαζάκη που πλαισιώνονται από ένα δίκτυο συνεργατών-εθελοντών. Προσπαθούμε με δύναμη, αισιοδοξία και πίστη να πετύχουμε αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας από μια κοινωνία που πάνω απ' όλα θέλει να θεωρείται σύγχρονη.

Το να φτιάξουμε τους «δρόμους» του αύριο προϋποθέτει χρόνο, υπομονή, επιμονή και πείσμα. Θέλουμε από όλους να μπουν στην διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το βλέμμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσά μας. Διότι εμείς καταλάβαμε μια άλλη αλήθεια και εντάξαμε σιγά-σιγά, μια καινούργια πραγματικότητα στο περιβάλλον μας. Είδαμε την εικόνα της διαφορετικότητας και αποκτήσαμε τα εργαλεία για συλλογική κοινωνική συνείδηση. Το Prosvasis συνάμα μας εκπαίδευσε, πράγμα που έπρεπε να μας είχαν κάνει οι δάσκαλοί μας από παιδιά. Τα βραβεία για το Prosvasis διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και εμείς ερχόμαστε ολοένα και πιο πολύ σε επαφή με «ανθρώπους που έχουν να μας πουν πολλά..».

banner

Τον Οκτώβριο 2015 η ομάδα της Prosvasis σε συνεργασία με την ομάδα της [email protected] δημιούργησαν το έργο «Προσβάσιμοι Δρόμοι- Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στη κοινωνία» με το οποίο κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για να ξεκινήσει και επίσημα καμπάνια χαρτογράφησης της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και ενημέρωση των φορέων/κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης για τους χώρους προσβασιμότητας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την χαρτογράφηση 6 πόλεων και πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αξιόλογο βήμα ανάπτυξης αειφόρου προσβάσιμου τουρισμού ενισχύοντας το προφίλ της χώρας μας και κάνοντας την Ελλάδα να συστήνεται με το καλό της πρόσωπο στην διεθνή κοινότητα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο άσχημη ως προς την προσβασιμότητα σε ξενοδοχεία. Υπάρχουν οργανωμένα καταλύματα και πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, σε κάποιες παραλίες, ενώ εντυπωσιακό είναι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Το ουσιαστικό σημείο που δεν μπορεί να συγκριθεί η Ελλάδα στο κομμάτι του προσβάσιμου τουρισμού με το εξωτερικό είναι ότι δεν αρκεί να είναι μόνο πλήρως οργανωμένο το τουριστικό κατάλυμα, για να ικανοποιήσει τον τουρίστα/πελάτη ΑμεΑ. Αφού μόλις βγει από το ξενοδοχείο δεν θα μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι την πρώτη ταβέρνα που θα συναντήσει. Θα βρίσκει συνεχώς οικοδομικά εμπόδια. Σοβαρό ζήτημα είναι η ανεπαρκής ενημέρωση γύρω από την προσβασιμότητα και γύρω από την γνώση της διαφορετικότητας.

Η φωνή μας ευχόμαστε να φτάσει σε όλο το πλανήτη για την δημιουργία κοινωνιών που σέβονται τον Άνθρωπο.
«Κάθε μέρα ξεχωριστά, αποτελεί ένα παράδειγμα για να κάνουμε καλύτερη την επόμενη που ξημερώνει. Το μόνο που θέλουμε είναι να διατηρηθεί μέσα μας η θέληση για ένα καλύτερο αύριο. Στο χέρι μας είναι ο κόσμος να γίνει καλύτερος, έχεις τα πινέλα και τα χρώματα, ζωγράφισε τον προσωπικό σου παράδεισο και μπες μέσα.»

Ευτυχία Δασκαλοπούλου
co-founder & business developer Prosvasis

banner
banner