Τα νέα της Αράχοβας 15/12/2015

Με ζουμερά νέα για χιονοδρόμους, αφίξεις, μετακινήσεις και επετείους υποδέχεται τη φετινή σεζόν η Αράχοβα και η γειτόνισσα Αγόριανη.

H δεύτερη φάση του εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού, που θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από την έναρξη της λειτουργίας του για φέτος (παραδοσιακά κοντά στα Χριστούγεννα), έχει στο επίκεντρο τη Φτερόλακκα με αντικατάσταση του αναβατήρα Ήρα που συνδέει το πάρκινγκ με το σαλέ, αλλά και των αναβατήρων Ερμής και Ηνίοχος με ολοκαίνουργιες οκταθέσιες καμπίνες και εξαθέσιες γόνδολες, εξίσου sleek με αυτές που τοποθετήθηκαν πέρυσι στα Κελάρια.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αποκατάσταση ολόκληρου του άξονα που συνδέει τη Φτερόλακκα με τα Κελάρια», επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του χιονοδρομικού Σοφία Σιορόκου, υπογραμμίζοντας ότι «ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια εργασιών, δημιουργείται πλέον ένα ενιαίο χιονοδρομικό πεδίο και από τις δύο μεριές του βουνού, με εύκολη μετακίνηση τόσο των σκιέρ όσο και των πεζών επισκεπτών από τη Φτερόλακκα στα Κελάρια».

Ήταν Γενάρης του 1979 όταν οι Δημήτρης Πάππος και Τηλέμαχος Μπαλντούμης άνοιγαν το κλασικό κατάστημα ειδών σκι «Πάππος-Μπαλντούμης» στην Πλατεία Λάκκα, ιδρύοντας παράλληλα την παλιότερη και μεγαλύτερη σχολή σκι στην Ελλάδα. Ο φετινός Δεκέμβρης βρίσκει τους Στέργιο Πάππο και Βασίλη Μπαλντούμη, άξιους συνεχιστές του έργου των πατεράδων τους, με νέο χώρο στην είσοδο της Αράχοβας.

«Την τελευταία πενταετία αισθανόμασταν ότι ο κύκλος μας στην πλατεία Λάκκα είχε κλείσει», λέει ο Στέργιος αναφορικά με την απόφασή τους να εγκαταλείψουν το ιστορικό τους πόστο ύστερα από 36 χρόνια. «Η Αράχοβα έχει μεταλλαχθεί ως προορισμός και ειδικά το κέντρο της απευθύνεται πλέον περισσότερο σε επισκέπτες που δεν ενδιαφέρονται για το σκι αλλά για το χάζι στην περαντζάδα», συμπληρώνει.


Επιπλέον, στο καινούργιο μαγαζί, ονόματι «Snow Republic» (2267031552), μπορούν να ξεδιπλώσουν καλύτερα την τεχνογνωσία τους, έχοντας λ.χ. ένα ειδικό σημείο για μπότες, με boot fitting και custom made πάτους, μαζί βεβαίως με μια ευρύτατη γκάμα εξοπλισμού προς αγορά ή ενοικίαση και όλα τα χρειαζούμενα για στιλάτες après ski εμφανίσεις.

Το all-day bar-restaurant «Le Sapin» (2267031108) στην πλατεία Παπαϊωάννου ήταν από τις πρόσφατες αφίξεις που έκαναν αίσθηση και η φετινή σεζόν το βρίσκει κατά τι μεγαλύτερο αφού ενοποιήθηκε με ένα παλιό σπίτι που υπήρχε στην πίσω μεριά. Αν και το διακοσμητικό ύφος παραμένει το ίδιο, με την πέτρα, το ξύλο και τα πατιναρισμένα έπιπλα να πρωταγωνιστούν, πλέον διαθέτει τεράστια δεκάμετρη μπάρα αλλά και υπόγειο κελάρι με σπάνιες ετικέτες, ορατό χάρη στο γυάλινο πάτωμα που το σκεπάζει. Το κοκ-ο-βεν είναι ανάμεσα στις φετινές προσθήκες του μενού που αγαπά παραδοσιακά τις γεύσεις των Άλπεων, ενώ άπταιστα γαλλικά «μιλά» και το brunch που σερβίρεται μέχρι αργά και περιλαμβάνει κροκ μεσιέ, αβγά μπενεντίκτ, κρουασάν και σπιτικές μαρμελάδες.

Ολοήμερο χαρακτήρα έχει και το ολοκαίνουργιο «Pengu» λίγο παραπέρα. Απλωμένο σε δύο ορόφους, το αδερφάκι των wine bars «Veni Vidi Vici» της Σκιάθου και της Αθήνας σερβίρει ιδιαίτερα πιάτα (βλ. Γλειφιτζούρια της Αράχοβας), εκλεκτά ποτά και ροφήματα, συνοδεία jazz, soul και funky μουσικών.

Νέος σεφ κατέφτασε στο «E» (2267031158) ακριβώς απέναντι. Ο Δημήτρης Νίκολης, εκ των συνεργατών της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, προτείνει πολλά υποσχόμενα πιάτα, όπως ζεστό φουαγκρά σε φωλιά από φιρίκια ποσέ, σαλάτα ταμπουλέ από κόκκινες βιολογικές φακές σε βάση άγριας ρόκας με παστράμι καπνιστού σολομού, σουφλέ φορμαέλας με κουλί κόκκινων φρούτων, ριζότο γλυκιάς κολοκύθας με σαλάμι σαλτσίτσα, καπνιστό τυρί και crispy προσούτο, αλλά και μια πάβλοβα με κόκκινα φρούτα, σκέτη κόλαση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον συνιδιοκτήτη του πανέμορφου χώρου Θανάση Μαντά.

Αλλαγές σημειώνουμε και στην πλατεία Λάκκα. Πέρα από το παλιό κατάστημα του «Πάππου-Μπαλντούμη» που αναζητά ενοικιαστή, ασαφές παραμένει το μέλλον του κλειστού προς το παρόν «Satyrikon», ενώ νέος ένοικος του ιστορικού «Snow me» είναι το –προφανώς ελληνάδικο– «Όπα Όπα». Τη θαλπωρή της πλατείας φαίνεται πως αποζήτησαν τόσο το εξειδικευμένο σε θέματα τσαγιού «O...tea pineis», το οποίο μόλις μεταφέρθηκε εδώ, όσο και ένας νέος all day χώρος που ετοιμάζεται απέναντι από το «Panagiota Plus», το οποίο με τη σειρά του έκανε πρεμιέρα αργά πέρυσι. Σε νέα χέρια, αλλά πάντα στο ίδιο ατμοσφαιρικό αρχοντικό του 1860, βρίσκεται το κλασικό μπαράκι «Isidora», με ιστορία από το 1983, το οποίο ανοίγει αυτές τις ημέρες ποντάροντας στα ελληνικά κρασιά, τα καλά ποτά και κοκτέιλ και τις rock, funk, soul και jazzy μουσικές.

Επιμένοντας λίγο στις κλασικές αξίες, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο «Santa Marina Arachova Resort & Spa» (2267031954), λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό. Με ατμοσφαιρικούς κοινόχρηστους χώρους που σε προδιαθέτουν να χαλαρώσεις, ιδιαίτερο περιβάλλον στις σουίτες και στις μεζονέτες, ένα καλοστημένο spa και μια πισίνα με υπέροχη θέα, το πολυτελές resort του ομίλου Santa Marina κόμισε νέα ήθη στο βουνό, ιδίως σε θέματα σέρβις και παροχών.

Μέλος του γνωστού ομίλου boutique και lifestyle ξενοδοχείων Domotel αποτελεί εδώ και λίγους μήνες το γειτονικό «Anemolia» (2267031640), γεγονός που προσφέρει στο καλό ξενοδοχείο και στον δραστήριο νέο διευθυντή του Γιώργο Κινδύνη την αφορμή για να φρεσκάρει αισθητά τους κοινόχρηστους χώρους με νέα έπιπλα και καθιστικά. Από τα δωμάτια, όλα πολύ καλοσυντηρημένα και τα περισσότερα με απίθανη θέα στη δελφική κοιλάδα, ξεχωρίζουν εκείνα της νέας πτέρυγας με λιτό σχεδιασμό, απαλά χρώματα και κομψά έπιπλα.

Τα είκοσι χρόνια του συμπληρώνει φέτος το «Elatos Resort & Health Club» (2234061162), στη θέση Ίταμος στα ψηλά της Αγόριανης. Ένα καλοστημένο θεματικό σαββατοκύριακο στάθηκε η αφορμή για να ξαναβρεθούμε πρόσφατα στο ξεχωριστό alpine resort, με τα 39 σαλέ του κρυμμένα στα έλατα του Παρνασσού. Δοκιμάσαμε τα νέα πιάτα (όπως η εξαιρετική καπνιστή ντοματόσουπα) στο εστιατόριο του «Club House», βουτήξαμε στην τεράστια πισίνα με θέα στο δάσος, χαλαρώσαμε στο νέο και πολύ στιλάτο lounge αλλά και στη νέα αίθουσα για περιποιήσεις, και υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε για τα θρυλικά ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Επετείων συνέχεια με το «Le Grand Chalet» (2234061301), κατηφορίζοντας προς την Αγόριανη. Εδραιώνοντας διαρκώς τη θέση του ανάμεσα στις must στάσεις των επισκεπτών του βουνού για κάθε ώρα της ημέρας, το αλπικού ύφους bar restaurant του Βασίλη Τσαρουχά κλείνει φέτος τα δέκα και το γιορτάζει με επετειακές Blue Nights, σε διάφορες ημερομηνίες από το δεύτερο σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και μέχρι τις Απόκριες – βέβαιο θεωρείται το ραντεβού με τον γνωστό DJ της italodisco Νικόλα Λαβάκα κοντά στις γιορτές.

Από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες του Παρνασσού, ο Βασίλης συνεργάζεται φέτος με τον σεφ Βαγγέλη Δόξα και το νέο μενού είναι άκρως ενδιαφέρον, με πολλών ειδών σούπες, όπως η βελουτέ μαύρων λαχανικών με αλμυρή σαντιγί, κρεατικά στο γκριλ (π.χ. rib-eye σε φωλιά από μανιτάρι του βουνού και λαθούρι), πιάτα ημέρας και πρωτότυπα γλυκά, όπως το ναπολεόν με μαύρη σοκολάτα αρωματισμένη με ουίσκι και χαλβά σιμιγδαλένιο. Αν, πάλι, η όρεξη τραβά προς brunch μεριά θα βρείτε από κροκ μαντάμ και μανιταρόπιτα με σπανάκι και τραχανά μέχρι μάφιν με φέτα και μανιτάρια, αλμυρό κέικ με πράσο και λουκάνικο και φοντί ελληνικών τυριών.

Χώρια τα σπέσιαλ μενού για τα ρεβεγιόν, τα σπέσιαλ κοκτέιλ του Λευτέρη και η πάντα ασυναγώνιστη θέα στο όρος Καλλίδρομο. Ο ίδιος σεφ έχει επιμεληθεί το μενού και στον «Κυρ-Γιάννη» (2234061127), το άλλο «παιδί» του Βασίλη, στο ισόγειο του ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης». Στη ζεστή σάλα με τις ρουστίκ πινελιές, το σενάριο γράφει πληθωρικές τηγανιές με μοσχαρίσιο λουκάνικο, φέτα μπουγιουρντί με μανιτάρια, χοιρινό φιλέτο σε στρώση από πουρέ ρεβιθιού, αλλά και ντόπια κρεατικά στο γκριλ με θράκα από ελατόφλουδες.

Βαλσάμης Δουκάκης