Δυτική Μακεδονία: Διαδρομή... food & wine 20/08/2015

Στην άκρη της Δυτικής Μακεδονίας και... της Ελλάδας, εκεί όπου η Πέλλα συναντά τη Φλώρινα και το Καϊμακτσαλάν το Βίτσι, ένα γοητευτικό drive ξεκινά.

Γιατί τώρα;

 Η συνοικία Βαρόσι στην Έδεσσα
Η συνοικία Βαρόσι στην Έδεσσα

Ο χειμώνας εδώ δεν αστειεύεται και μιλάμε εκ πείρας: πραγματοποιήσαμε το ταξίδι μας Φλεβάρη μήνα. Κίνηση σωστή για να χαρείτε το χιόνι στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και τα υπόλοιπα χιονοδρομικά, αλλά λανθασμένη αν επιθυμείτε να κινηθείτε με άνεση στην περιοχή. Κάπως έτσι βρήκαμε κλειστό το δρόμο από Φλώρινα προς Πρέσπες, όπως κι εκείνον από Σκλήθρο προς Νυμφαίο, χάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο δύο αδιαμφισβήτητα highlights αυτής της άκρης της Ελλάδας.

Τέτοια εποχή όμως η Δυτική Μακεδονία ξεδιπλώνει τις χάρες της χωρίς περιορισμούς και καλεί κοντά της όσους επιθυμούν να βαδίσουν για λίγο εκτός τουριστικής πεπατημένης ή χωρίς πρόγραμμα. Οι αποστάσεις είναι σύντομες, περιποιημένοι ξενώνες και ξενοδοχεία υπάρχουν σχεδόν παντού, ενώ μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα πετώντας για Θεσσαλονίκη με Ryanair, μέσω της οποίας εξασφαλίζετε κι ενοικίαση αυτοκινήτου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το προφίλ

 Ammos Beach Bar
Ammos Beach Bar

Σκαρώνουμε ένα ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία αφιερωμένο στις απολαύσεις του ουρανίσκου και στο άδειασμα του μυαλού. Μαγευόμαστε από το πανόραμα της φύσης που κρύβεται στη μεγάλη λεκάνη ανάμεσα στο Βίτσι και το Καϊμακτσαλάν, εκεί όπου ο Νομός Φλώρινας συναντιέται με την Πέλλα και η θέα στη Βεγορίτιδα, στην Πετρών και στις άλλες λίμνες αποσβολώνει. Εστιάζουμε σε εμβληματικά εστιατόρια, τα οποία πηγαίνουν την τοπική γαστρονομία ένα βήμα παραπέρα και τιμώνται σταθερά με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α», ακολουθούμε τους Δρόμους του Κρασιού στα επισκέψιμα οινοποιεία του Αμύνταιου και κάνουμε αστικές βόλτες σε Νάουσα, Έδεσσα και Φλώρινα.

3 εστιατόρια-προορισμός

Έχουμε δεν έχουμε δύο ώρες που αφήσαμε πίσω μας τη Θεσσαλονίκη και από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο κατηφορίζουμε προς τη μαγευτική Βεγορίτιδα. Το γραφικό χωριό Άγιος Παντελεήμονας στις όχθες της αποτελεί έδρα της οικογένειας Ναουμίδη, μετρ στη μεταποίηση της πιπεριάς Φλωρίνης και όχι μόνο. Στο εστιατόριο Ναουμίδης με τη συνταρακτική θέα στη λίμνη γευόμαστε τις προτάσεις του ανήσυχου γιου της οικογένειας Άγγελου.

Από τις πιο εξαντρίκ, όπως το άπαιχτο φιλέτο τούρνας (ή λούτσος) με χαβιάρι από τα αβγά του, πουρέ σελινόριζας και κρέμα λεμονιού ή το κυδώνι στο φούρνο με κρέμα τυριού και δικό τους πατέ από άνθη λουλουδιών του βουνού, μέχρι τις πιο πειραγμένες comfort, όπως οι κόρες (ζυμαρικό ωρίμανσης) με βελουτέ πιπεριάς και κεφτέδες ή ο τραχανάς με φρέσκα βασιλομανίταρα. Πιο ανάλαφρο το μενού στο αδελφό μεζεδοπωλείο της απέναντι πλευράς, κάτω από το οποίο υπάρχει και beach bar για όσους τολμήσουν τη βουτιά στη λίμνη.

 Βαγγέλης και Θωμάς Πασπάλης
Βαγγέλης και Θωμάς Πασπάλης

Η δημιουργική φαντασία χτυπά κόκκινο και στον Θωμά στο Σκλήθρο, ο οποίος τιμήθηκε και φέτος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «α». Πουρές φασολιού από γίγαντες Πρεσπών με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό χοιρινό, βουβάλι με λιμοντσέλο σε πουρέ σελινόριζας και μοσχαράκι με πετιμέζι και πουρέ κυδωνιού είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που απολαμβάνουμε.

Αν δεν είχαμε την οδήγηση, θα επιλέγαμε κάποιο κρασί από την πλούσια λίστα, η οποία έρχεται στο τραπέζι σε iPad και περιλαμβάνει 365 προτάσεις – μία για κάθε ημέρα του χρόνου, όπως μας ενημερώνει η οικογένεια Πασπάλη. Σημειώστε ότι διατηρούν κι έναν προσεγμένο ξενώνα ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο.

 Νίκος Κοντοσώρος
Νίκος Κοντοσώρος

Έτερος βραβευμένος της περιοχής ο Κοντοσώρος  στο Ξινό Νερό. Ο Νίκος Κοντοσώρος δεν διαφυλάσσει μόνο ορισμένα από τα πλέον κλασικά τοπικά εδέσματα, όπως το άιβαρ (πατέ πιπεριάς με ελαιόλαδο) και το σουτ μακάλο (μοσχαρίσιοι­ κεφτέδες σε άσπρη σάλτσα), αλλά καταθέτει και μια δική του μαγειρική, έντεχνη και πολύπλοκη.

Στην προσεγμένη σάλα με την art de la table καλού εστιατορίου υποκλινόμαστε μπροστά σε έναν απίστευτα τρυφερό χοιρινό λαιμό με άψογο πουρέ κάστανο και στο διαχρονικά εξαιρετικό χοιρινό σε κρούστα από κόκκινο πιπέρι καγέν με πουρέ γλυκοπατάτας. Κι εδώ μπορείτε να διανυκτερεύσετε, αν θέλετε, στα δωμάτια που βρίσκονται από πάνω, με έξτρα δέλεαρ το περιποιημένο πρωινό.

Με τη δύναμη του νερού

 «Φαίδων Hotel & Spa»
«Φαίδων Hotel & Spa»

Η Φλώρινα, η Νάουσα και η Έδεσσα προσδίδουν αστικό χαρακτήρα στην περιήγησή μας. Ξεκινώντας από τα πιο ψηλά, η Φλώρινα είναι ζωντανή χάρη και στους φοιτητές του παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών που λειτουργεί εδώ. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελληνιστικής Πόλης της, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης, ενώ αξίζει μια βόλτα και κατά μήκος του ποταμού που τη διασχίζει.

Στην «Πρέσπα» δοκιμάζουμε φοβερό­ μοσχαρίσιο σουβλάκι και σπλήνα γεμιστή, ενώ στη Στοά Σπυράκη το cocktail-pastry bar «Μαγιώ» (6947520477) αποτελεί την πιο όμορφη, cult ανακάλυψη­ του ταξιδιού μας. Για τη διαμονή μας επιλέγουμε το «Φαίδων Hotel & Spa», με τις νότες νεοκλασικής πολυτέλειας, ή τις στιλάτες «Πλειάδες».

 «Παλιά Πόλη»
«Παλιά Πόλη»

Τα καλοκαίρια η Νάουσα, με σημαία το περίφημο Ξινόμαυρο, ανασαίνει στην πάντα πολύβουη περαντζάδα της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με όλον τον κάμπο της Μακεδονίας στο πιάτο, και στο καταπράσινο Άλσος Αγίου Νικολάου με τη λίμνη και τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα. Με την all time classic μπουγάτσα του «Θωμά» στο χέρι, παρατηρούμε τα αστικού μακεδονίτικου ύφους σπίτια και καταλήγουμε στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλωστοϋφαντουργίας, μέρος των οποίων φιλοξενεί πλέον βιβλιοθήκη και σινεμά.

Στα «Οινομαγειρέματα» ο σεφ και ιδιοκτήτης Δημήτρης Ταβουλάρης συγκεντρώνει τις πιο αντιπροσωπευτικές τοπικές συνταγές με κρεατικά της περιοχής και βιολογικά λαχανικά, ενώ αξίζουν και τα λίγα χιλιόμετρα μέχρι το κοντινό Αρκοχώρι, για προσεγμένο φαγητό με υπέροχη θέα στο «Χάραμα». Μένουμε στο κέντρο της πόλης, στον πολύ ατμοσφαιρικό ξενώνα «Παλιά Πόλη», ο οποίος στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900 με πανέμορφη εσωτερική αυλή.

Πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας­, η Έδεσσα βρίσκεται χτισμένη στις άκρες του εύφορου κάμπου που δια­τρέχει ο ποταμός Εδεσσαίος και δίνει μιαν αίσθηση καστροπολιτείας. Η υπέροχη, απόκρημνη θέα μάς συντροφεύει όσο απολαμβάνουμε τον περίπατο στο Βαρόσι, την παλιά συνοικία με το ιδιαίτερο χρώμα, και, ασφαλώς, στο εκπληκτικό Πάρκο των Καταρρακτών.

Ο μεγάλος πεζόδρομος της Δημοκρατίας, από την άλλη, μας φέρνει στο κέντρο της πόλης με τα ενδιαφέροντα, κάποια σε μοντέρνο ύφος cafes και μπαράκια αλλά και το συμπαθέστατο νεο-μεζεδοπωλείο «Λαός και Κολωνάκι». Για πιάτα με σπιτική νοστιμιά καθόμαστε στο «Ήρθα & Έδεσσα» δίπλα στους καταρράκτες. Στο Βαρόσι βρίσκεται ο ξενώνας «Varosi Four Seasons», ο οποίος μας γοητεύει τόσο με την υπέροχη θέα όσο και με το υπέροχα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα που αποτελεί τον πυρήνα του.

Στο Σκλήθρο σημειώστε το Μυλόρρεμα με παραδοσιακή κουζίνα σε έναν όμορφο χώρο με σάουντρακ το κελάρυσμα των νερών του διπλανού, κατάφυτου από σκληθρόδενδρα ρέματος, και παιδική χαρά για τα παιδιά. Δοκιμάστε φασόλια φούρνου Πρεσπών και Καστοριάς με λουκάνικο χωριάτικο και κεμπαπάκια σχάρας με πατάτες Σκλήθρου.

Στους Δρόμους του Κρασιού

 Κτήμα Διαμαντάκου
Κτήμα Διαμαντάκου

Το βαθυκόκκινο Ξινόμαυρο κυριαρχεί στα οινοποιεία του Αμύνταιου και της Νάουσας, καθένα από τα οποία κάνει ασφαλώς και τα δικά του οινικά «κόλπα». Αν επιθυμείτε να βαδίσετε στους Δρόμους του Κρασιού, οι επιλογές είναι αρκετές. Στην περιοχή του Αμύνταιου είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης τα Κτήμα Άλφα (2386020111) και Κτήμα Καρανίκας (6945326267).

Στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, όπου πρόσφατα συστήθηκε και ο σχετικός Σύλλογος Οινοποιών και Αμπελουργών με 19 οινοποιεία-μέλη, επισκέψιμα είναι, μεταξύ άλλων, το Κτήμα Διαμαντάκου (2332028623) στο Μαντέμι, το Κτήμα Κυρ Γιάννη (2332051100) στο Γιαννακοχώρι, το Οινοποιείο Σταύρος Κόκκινος (2332021901) στη θέση Δαλαμάρι και το Κτήμα Φουντή (2332048255) στη Νέα Στράντζα.

Βαλσάμης Δουκάκης