Ανάφη: Μια μποέμ ύπαρξη στο Αιγαίο 22/06/2015

Mια Χώρα-κούκλα, μονοπάτια που οδηγούν σε πανέμορφες αγροικίες και μοναστήρια αλλά και χαλαρές παραλίες συνθέτουν το μενού των διακοπών σε ένα νησί με ιδιαίτερη γοητεία.

banner

Από μια άποψη η κατάρα των κατοίκων αυτού του μικρού νησιού­ να είναι αποκομμένοι τόσο από τις υπόλοιπες Κυκλάδες όσο και από τα Δωδεκάνησα είναι και η μεγαλύτερη ευλογία, τουλάχιστον για όσους μπορούν να επισκεφθούν την Ανάφη οποιαδήποτε άλλη περίοδο εκτός από τον Αύγουστο. Ή ακόμη και τότε. Η απουσία της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης, η καλοσύνη των ανθρώπων της, η καθαρότητα του τοπίου και φυσικά της θάλασσας, σας φέρνει σε επαφή με έναν τόπο άγριο, αθώο και ατόφιο, τον οποίο μόνο με δέος και ταπεινότητα μπορείτε να αντικρίσετε.

Το ορμητήριό σας θα είναι πιθανότατα η παραδοσιακή Χώρα του νησιού, μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου, με τα κατάλευκα σοκάκια της και τη θέα στο απέραντο γαλάζιο να διακόπτεται μόνο από τα γειτονικά νησιά: τη Σαντορίνη (με τον ήλιο να δύει πίσω της), τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο ή ακόμα και την Κρήτη, όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής.

Για μπάνιο θα πάτε στο Κλεισίδι, στον Ρούκουνα (η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, με ένα τμήμα της να παραχωρείται άτυπα στους ελεύθερους κατασκηνωτές) αλλά και στους Αγίους Αναργύρους. Τα μονοπάτια του νησιού θα σας οδηγήσουν σε παραλίες αλλά και σε χαρακτηριστικά δείγματα της εμβληματικής αναφιώτικης αρχιτεκτονικής, εκκλησάκια, αγροικίες, παρατηρητήρια και ιαματικές πηγές που δεν είναι προσβάσιμα σε όσους κινούνται με όχημα.

banner

Τέλος, ο Βράχος, ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ, στέκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού ως απόλυτη πρόκληση, για να ανταμείψει τους αναρριχητές με θέα που κόβει την ανάσα και μια μοναχική, once in a lifetime διανυκτέρευση κάτω από τα αστέρια.

Για φαγητό σημειώστε την ψαροταβέρνα «Αρμενάκι», ένα από τα μπαλκόνια με την καλύτερη θέα στο Αιγαίο και γλέντι με ζωντανή μουσική το βράδυ, και το «Λιοτρίβι» για φρέσκο ψάρι και καλά μαγειρευτά, σε μπαλκόνι με ωραία θέα – και τα δύο στη Χώρα.

Πού να μείνετε
Apollon Village Hotel
(Κλεισίδι, από € 50) Απλώνεται σαν χωριουδάκι με στούντιο, διαμερίσματα και δωμάτια χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο με ωραία θέα. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αμμουδιά κοντά στο λιμάνι, ενώ διαθέτει bar στο κεντρικό κτίριο, αλλά και beach bar στην παραλία.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια Στην Ανάφη κυριαρχούν τα απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, τόσο στη Χώρα όσο και στο Κλεισίδι. Τσεκάρετε το site του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά

Χρήστος Καρράς