10 ταβέρνες με ιστορία 16/01/2015

Ατμόσφαιρα και νοστιμιές του χθες

Μοιάζει σαν βρίσκονται στην ίδια θέση από πάντα και αν ρωτήσεις τους ντόπιους ίσως δυσκολευτούν να απαντήσουν πότε... έκαναν εγκαίνια τα μαγαζιά αυτά. Το σίγουρο είναι ότι μετρούν πολλές δεκαετίες λειτουργίας και εκατομμύρια σερβιρισμένων πιάτων.

banner

Το Σπιτικό (Διακοφτό)
Σέρβιρε το πρώτο πιάτο πριν από πενήντα χρόνια. Όπως μαρτυρά και το όνομά του το φαγητό δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο παρά σπιτικό. Οι χειροποίητες πίτες και τα κρέατα της σχάρας πρωταγωνιστούν στο μενού, αλλά δε λείπουν και τα πιάτα «της ώρας» όπως αρμόζει σε κάθε παραδοσιακή ταβέρνα σαν αυτή. Η πέτρα και το ξύλο δίνουν επιπλέον αέρα γραφικότητας, ενώ η πρόσφατη ανακαίνιση γέμισε το χώρο με παλιά αντικείμενα που σχετίζονται με το κρασί. Κάθε Σάββατο η ζωντανή ορχήστρα τραγουδά ρεμπέτικα του παλιού καιρού.
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ  .


Μαραβέλας (Πάτρα)
Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη Γιώργου Μαραβέλα άνοιξε την ταβέρνα το 1934. Περνώντας από τον γιο στον εγγονό, βρίσκεται ακόμα στον ίδιο λόφο. Τα τραπεζάκια κάτω από τις μουριές στον κήπο με το χαλίκι εξασφαλίζουν θέα της σημερινής Πάτρας, ενώ όσοι αγαπούν τη… παλιά βερσιόν της , στο εσωτερικό θα βρουν  ασπρόμαυρες αφίσες της πόλης από περασμένες δεκαετίες. Η αίθουσα και ο εξοπλισμός της κουζίνας ανακαινίστηκαν πρόσφατα, το μενού όμως παραμένει παραδοσιακό και το περιβάλλον κλασσικό.
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ  .


Στου Δεκλερή (Άνω Τρίκαλα)
Ο παππούς και η γιαγιά του Δημήτρη Δεκλερή ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, που λειτουργεί από το 1938. Και ενώ το μαγαζί σήμερα πέρασε στον ίδιο και στη σύζυγό του, η οποία είναι υπεύθυνη της κουζίνας, η παρουσία της γιαγιάς είναι νοητά αισθητή.  Οι περισσότερες συνταγές έχουν διατηρηθεί αυτούσιες και τα πιάτα μαγειρεύονται όπως τα μαγείρευε εκείνη εβδομήντα χρόνια πριν. Ανάμεσα σε αυτά ο κόκορας κρασάτος, το τσιγαριστό αγριογούρουνο, το κατσικάκι γάστρας, το αρνάκι μπουρμπούλι και το παραδοσιακό τηγανόψωμο. Τα 80 τετραγωνικά μέτρα είναι ντυμένα με πέτρα και ξύλο ενισχύοντας τον χαρακτήρα της παραδοσιακής ταβέρνας. Όλα τα αντικείμενα είναι χειροποίητα, όπως και οι καναπέδες που υπάρχουν στο χώρο. Αυτά που ξεχωρίζουν όμως και δίνουν στο μαγαζί ιδιαίτερο χαρακτήρα είναι τα τραπέζια. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει μία προθήκη καλυμμένη με τζάμι, μέσα στην οποία υπάρχουν αντικείμενα- αντίκες (επίσης χειροποίητα). Πένες, μελανοδοχεία, φωτογραφικές μηχανές και παλιά φιλμ, κάνουν τα τραπέζια μικρά έργα τέχνης και τους πελάτες να… αρνούνται το τραπεζομάντηλο! 

Κοραής (Εβροστίνα)
Στην ίδια θέση εδώ και εβδομήντα χρόνια. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού Εβροστίνα, και έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από παρέες κατοίκων αλλά και επισκεπτών. Η ταβέρνα «Κοραής» αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να χάνει το παραδοσιακό χαρακτήρα του. Σταθερή αρχή της κουζίνας είναι τα αγνά υλικά και η ποιότητα των προϊόντων, που μεταφράζονται σε φρέσκα κρέατα και χειροποίητες πίτες. Πρόσφατα απέκτησε τζάκι που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα κυριολεκτικά και μεταφορικά. 
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ.


Η Μυροβόλος Σμύρνη (Θεσσαλονίκη)
Κάθε ανάρτηση στη σελίδα του καταστήματος στο facebook κλείνει με τη φράση «…εκεί που γνωριστήκαμε», μεταφέροντας τον αέρα νοσταλγίας που είναι διάχυτος και στη στοά Μοδιάνο, όπου στεγάζεται το ουζερί «Η Μυροβόλος Σμύρνη».  Πρωτολειτούργησε το 1952 και το 1966 πέρασε στα χέρια του κ Αθανάσιου Τσίτση. Από τότε σερβίρει στους θαμώνες αλλά και στους περαστικούς μυδοπίλαφο, σουπιές, χταπόδι, καλαμάρι γεμιστό και πολλούς ακόμα μεζέδες. Ο 120 τετραγωνικών μέτρων χώρος ανακαινίζεται κάθε δύο περίπου χρόνια, χωρίς ωστόσο να χάνει το… αρχαιολογικό του στοιχείο, όπως τονίζει ο κύριος Τσίτσης. Τους τοίχους διακοσμούν όχι 200 ή 500 αλλά 2.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες διάσημων και μη επισκεπτών. 
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ.


Βράχος (Νέα Κρήνη, Θεσσαλονίκη)
Οι φανατικοί του ψαριού έχουν το δικό τους στέκι τα τελευταια 80 χρόνια. Χωρίς καθόλου κρεατικά στο μενού,  ο Βράχος σερβίρει αποκλειστικά ψάρια και θαλασσινά, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα. Πολλά καλοκαίρια Θεσσαλονικιών και μη έχουν ταυτιστεί με γεύματα στο εστιατόριο. Γαρίδες, συναγρίδες κι ό,τι άλλο… υποθαλάσσιο μαγειρεύεται, εναλλάσσονται στο κατάλογο ανάλογα με την εποχή. Αν και έχει γεύση καλοκαιριού, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, κάθε μέρα, μεσημέρι και βράδυ. 
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ.

banner

Φαρόπουλος  (Άμφισσα)
Το πιο ιδιαίτερο φαγάδικο της Άμφισσας φιλοξενείται σ’ ένα παλιό καπνοπωλείο και οινοπνευματοπωλείο ηλικίας 100 και πλέον χρόνων. Κρατώντας το ζωντανό, σχεδόν όπως το βρήκαν από τον παππού τους, και γεμίζοντας τους τοίχους με παλιές ρεκλάμες, τα αδέρφια Γιώργος και Στέργιος Φαρόπουλος σερβίρουν λίγα, αλλά άκρως σπιτικά και νόστιμα πιάτα, όπως κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές, ομελέτες, γαρδούμπα στην κατσαρόλα, τας κεμπάπ και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Θα καθίσετε πλάι στην ξυλόσομπα και θα συνοδεύσετε με χύμα κρασί. 
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ.  


Κεντρικόν (Σέρρες)
Άνοιξε ως καφενείο το 1938 και σταδιακά μετατράπηκε σε μεζεδοπωλείο. Αυτό που το χαρακτηρίζει, όπως υποστηρίζει ο σημερινός ιδιοκτήτης του κ. Κώστας Τσούκας (εγγονός εκείνου που άνοιξε το καφενείο), είναι ότι προσαρμόζεται στα δεδομένα κάθε εποχής, τόσο ως προς το στυλ, όσο και ως προς το μενού. Σε όλες τις αλλαγές όμως, οδηγός είναι οι προτιμήσεις του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί θαμώνες παραμένουν ίδιοι εδώ και 60 χρόνια. Φέτος έγινε η πρώτη ανακαίνιση. Η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν, και διατηρήθηκε όσο ήταν δυνατό το παλιό στυλ της παραδοσιακής ταβέρνας. Όσο για το μενού, περιλαμβάνει πάνω από 50 χειροποίητους μεζέδες, μαγειρευτά αλλά και φρέσκα ψάρια.
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ . 

Σπηλιά (Άργος)
Στη «Σπηλιά» –φιλόδοξη απομίμηση μιας πραγματικής– η μαεστρία στην κουζίνα και η ποιότητα των υλικών είναι δεδομένες, από το 1958 που άνοιξε. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την αργίτικη μπογάνα (αρνάκι με ντομάτα και καρυκεύματα που σιγοβράζει σε σφραγισμένο με λάσπη ξυλόφουρνο) αλλά και τις εκπληκτικές σπιτικές πίτες. Εξαιρετική πηχτή και μεγάλη ποικιλία γευστικών κρεάτων (γουρουνόπουλο στη σούβλα τα σαββατοκύριακα). Θα βρείτε επίσης αγκιναρούλες σαλάτα. H λίστα κρασιών τιμά ιδιαίτερα το γειτονικό αμπελώνα της Νεμέας. 
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ.


Λαβύρινθος (Πάτρα)
Ξεκίνησε ως κρασοπουλειό το 1935, όμως το 1978 έγινε οινομαγειρείο, παραμένοντας πάντα υπό τη φροντίδα της οικογένειας Αντύπα. Με πέτρα στους τοίχους και τα πατώματα, ξύλινα έπιπλα και τα χρώματα να κινούνται στη παλέτα του καφέ, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας κλασικής ταβέρνας. Αν λάβουμε υπόψη και την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα το σκηνικό ολοκληρώνεται. Ανάμεσα στα πιάτα που έχουν κάνει το Λαβύρινθο διάσημο στους Πατρινούς, είναι το κατσικάκι λαδορίγανη, η γαρδούμπα στο φούρνο ριγανάτη και οι σουπιές με αρωματικά χόρτα αλλά και κάποιες προτάσεις της νέας γενιάς, όπως το μοσχαράκι με σάλτσα τεντούρας και ο χειροποίητος πουρές πατάτας.
Όλες οι πληροφορίες και η αξιολόγηση του Alpha Guide για την ταβέρνα εδώ .