Ηρακλειά: Άλλος για πεζοπορία; 20/08/2014

Κουκίδα... ανεμελιάς!

Πετάχτηκα από τη Σχοινούσα για μονοήμερη και ξέμεινα! Αν στο πλάνο των διακοπών σας γράφει περιπέτεια, σκηνίτικη ανεμελιά ή birdwatching, βάλτε την Ηρακλειά στα οπωσδήποτε.

banner

Πετάχτηκα από τη Σχοινούσα για μονοήμερη και ξέμεινα! Αν στο πλάνο των διακοπών σας γράφει περιπέτεια, σκηνίτικη ανεμελιά ή birdwatching, βάλτε την Ηρακλειά στα οπωσδήποτε. Με τραχύ ανάγλυφο και οκτώ σηματοδοτημένα μονοπάτια, το μεγαλύτερο σε έκταση (αλλά λιγότερο κατοικημένο) νησί των Μικρών Κυκλάδων αποκαλύπτει ανέλπιστα «μυστικά». Καταρχάς, το σπήλαιο του Αϊ-­Γιάννη, που για να μπω στις δροσερές του σάλες χρειάστηκε­ να δια­σχίσω ρεματιές­ και άξενες πλαγιές με «δραματική» πελαγίσια θέα και να συρθώ στην είσοδο (απαραίτητος ο φακός).

Ευτυχώς, στην επιστροφή στη γραφική Παναγιά­ με αποζημίωσαν τα κρεατικά μπουκιά και συχώριο­ στο «Στέκι της Αν­νιώς» και η θέα στην αγροτική ενδοχώρα και τη Σχοινούσα. Δημοφιλής­ και η εύκολη εικοσάλεπτη πεζοπορία για την παραλία της Βορεινής Σπηλιάς με τα σμαραγδένια νερά (όπου δυστυχώς, λόγω προσανατολισμού, είναι συχνό φαινόμενο τα σκουπίδια). Πραγματική αποκάλυψη ήταν το μονοπάτι­ 7. Βρέθηκα στο εγκαταλελειμμένο­ χωριό Άγιος­ Αθανάσιος να φωτογραφίζω πέτρινες καμάρες, κωνικές καμινάδες και σκονισμένα κιούπια μες στα χαλάσματα.

banner

Την πιο εύκολη βουτιά προσφέρει το λιμάνι κι επίκεντρο της τουριστικής κίνησης, ο ­Άγιος Γεώργιος. Το λεωφορειάκι όμως σε πάει­ δωρεάν στον κόλπο του Τουρκοπήγαδου και, φυσικά, στο αμμουδερό Λιβάδι με τα διάφανα νερά. Στην άκρη της παραλίας, το cafe «Πέρα Πάντα» σερβίρει ό,τι δροσιστικό απαιτεί το καταμεσήμερο σε... αιώρες, ενώ στον κατήφορο προς την παραλία άνοιξε φέτος το all day café-bar «Cactus». Θέλετε πιο πριβέ βουτιά; Το τουριστικό σκάφος «Αιολία» θα σας οδηγήσει στον βοτσαλωτό Καρβουνόλακο­ και στην Αλιμιά που κρύβει στον πυθμένα της ένα γερμανικό πολεμικό αεροπλάνο!

Πού να μείνετε

Στιλάτη επιλογή, ψηλά στον Άγιο Γεώργιο, το μίνιμαλ boutique hotel Σπείρες , με εστιατόριο αλλά κι ένα κατάστημα με ρούχα και αξεσουάρ θαλάσσης. Απλά δωμάτια με γενναιόδωρο νησιωτικό πανοραμίκ στη Villa Panorama  στο δρόμο για το Λιβάδι. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ από φέτος θα βρουν χώρο με ντους και τουαλέτες για να στήσουν δωρεάν τη σκηνή τους στην περιοχή του Λιβαδιού.

Πού να φάτε

Στο Στέκι της Αννιώς στην Παναγιά για τα δικά τους κρεατικά και στο Σύρμα (2285071649) στον Άγιο Γεώργιο θαλασσινά.

Ιωάννα Γκομούζα