Καστανίτσα 24/11/2005

Φουλ του έλατου και του κάστανου

Φουλ του έλατου και του κάστανου

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της και με λίγες αλλά αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο ακόμα και για τις περιόδους της μεγάλης εξόδου.

banner

Η πρώτη εικόνα της τυλιγμένης στην ομίχλη Καστάνιτσας θυμίζει χωριό της Μακεδονίας ή της Ηπείρου. Ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινο, κεραμιδί), στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, δρύινα παραθυρόφυλλα. Οι κάτοικοι της Καστάνιτσας εξακολουθούν να ζουν απ' όσα τους προσφέρει το δάσος: τα έλατα και τις καστανιές. Ο τουρισμός είναι νέο φρούτο, αφού μόλις πριν από λίγα χρόνια το χωριό απέκτησε τον πρώτο του ξενώνα, σ' ένα ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι.
Αφήστε το αυτοκίνητο στην πλατεία και πάρτε το κεντρικό σοκάκι, που ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, που δεσπόζει πάνω σ' ένα λόφο, στην κορυφή του χωριού. Το 1826, όταν οχυρώθηκαν εδώ οι Καστανιτσιώτες για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο πύργος ήταν τρίπατος. Σήμερα σώζονται μόνο μερικοί τοίχοι, η θέα όμως είναι υπέροχη. Αν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορεί να δεις μέχρι και θάλασσα. Ξαναγυρίζοντας προς την πλατεία, κάντε μια παράκαμψη στην κατηφόρα αριστερά, αναζητώντας το παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο της κυρα-Λένης: η παλιά ζυγαριά με τα βαρίδια, το βάζο με τις καραμέλες, το μπλε ψυγείο πάγου και τα τέσσερα τραπέζια μοιάζουν βγαλμένα από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με κατοσταράκια και μπακαλόγατους. Το Φαράγγι της Μαζιάς, στο δρόμο προς τον Πραστό, είναι υπό αξιοποίησιν. Ο χωματόδρομος (10 χλμ. περίπου) που ξεκινάει από την ταμπέλα καταλήγει στο μοναστήρι της Κοντολίνας, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο καστανόδασος, και προσφέρεται για mountain bike.

DATA
Ο μικρός κουκλίστικος Ξενώνας Αντωνίου (27550/52255-6) αποτελεί ιδανική βάση για τους λάτρες του Πάρνωνα που αναζητούν ένα περιβάλλον όσο πιο παραδοσιακό και ανέγγιχτο από τον τουρισμό γίνεται. Η ταβέρνα Το Στολίδι, της ίδιας ιδιοκτησίας, είναι από τις καλύτερες του Πάρνωνα, γι' αυτό και τις Κυριακές, αν δεν έρθετε νωρίς, μπορεί και να μη βρείτε τραπέζι. Δοκιμάστε καταπληκτικά χόρτα βουνού, βραστό και κρητικά μεζεδάκια.

TIP
Πάρτε οπωσδήποτε μαρμελάδα κάστανο και σπιτικά μαρόν γλασέ από το κατάστημα το «Κατώι της Αθανασίας».

Δέσποινα Ζευκιλή