ΠΑΡΝΗΘΑ 26/09/2002

το Know How της διπλανής μας… πράσινης

το Know How της διπλανής μας… πράσινης

Τη θυμόμαστε μόνο όταν πιάνει φωτιά και όταν ντύνεται στα λευκά με το χιόνι. Οι έξυπνοι όμως αυτής της πόλης θεωρούν την Πάρνηθα ως το ιδανικότερο χαλαρωτικό για περπάτημα, πικνίκ, ποδήλατο ή, και πιο απλά, για μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Ιδού, λοιπόν, η Πάρνηθα για... αρχαρίους.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: H κλασική διαδρομή είναι μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στρίβετε αριστερά στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης και συνεχίζετε για την περιοχή Αγία Τριάδα. Από εκεί, η διαδρομή συνεχίζει κυκλικά γύρω από την κορυφή.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Πεύκα και έλατα, κυκλάμινα και ανεμώνες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κρύβει στην καρδιά του αυτό το τόσο γνωστό αλλά και άγνωστο δάσος. Και προσοχή, μην τρομάξετε τα ελαφάκια που ζουν ακόμα εδώ. Θεωρείται προστατευόμενη περιοχή ως Εθνικός Δρυμός και διαθέτει ευρύτατο δίκτυο σηματοδοτημένων πεζοπορικών μονοπατιών.
ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ: Η Καραμπόλα (1.414 μ.), όπου σύμφωνα με αρχαία παράδοση υπήρχε άγαλμα του Δία. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο μέχρι το διάσελο στα 1.400 μ. περίπου, καθώς στην κορυφή υπάρχουν εγκαταστάσεις του στρατού.
ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Για ήπιους περιπάτους και πικνίκ μες στα έλατα στην περιοχή Μόλα, στον Άγιο Πέτρο. Κατάφυτο και ιδανικό για αρχάριους πεζοπόρους το Φαράγγι Χούνης. Ξεκινά από το τελεφερίκ και μέσω των καταφυγίων φτάνει στην κορυφή. Για ορειβάτες με ειδικές γνώσεις και τεχνικό εξοπλισμό ενδείκνυται το άγριας ομορφιάς Φαράγγι Κελάδονα ή Γκούρας. Διαφορετικά, μπορείτε να το δείτε από ψηλά, ακολουθώντας τη διαδρομή Αγία Τριάδα, σπήλαιο Πανός και το μονοπάτι πάνω από το φαράγγι που καταλλήγει στη Φυλή.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΑ: Πανοραμική άποψη της Αθήνας μέχρι τη θάλασσα από τη θέση Μικρό Φλαμπουράκι (δίπλα από το Φλαμπούρι).
Αξιοθέατα: Εάν προσεγγίσετε την περιοχή από τη Φυλή, μπορείτε να δείτε: τα ερείπια του αρχαίου κάστρου (10 χλμ. οδικώς από τη Φυλή ή από μονοπάτι σε 2 ώρες). Την κρεμασμένη στο χείλος του φαραγγιού Μονή Κλειστών. Κάθε πρωί με ένα ιδιότυπο εναέριο σιδηρόδρομο, οι μοναχές ανάβουν το καντήλι στον απέναντι βράχο όπου βρέθηκε η εικόνα.
AΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Ποδήλατο βουνού και ιππασία στο δάσος της Βαρυμπόμπης και της Δεκέλειας. Πληροφ.: Ιππικοί Όμιλοι Τατοΐου (0108169459), Βαρυμπόμπης (0108169383), Βορείων Προαστίων (0108169564).
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ στο βράχο Βαρυμπόμπης, Φλαμπούρι και Άρμα Φυλής. Για μαθήματα: ΕΟΣ Αχαρνών, 0102404100.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Το ανακαινισμένο Μπάφι του ΕΟΣ Αθηνών και το Φλαμπούρι του ΕΟΣ Αχαρνών.
ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ: Φυλή και Θρακομακεδόνες, όπου θα καθίσετε για φαγητό.
ΒΙΒΛΙΑ: Εξαιρετικός οδηγός πορείας τα "Μονοπάτια της Πάρνηθας" του Αντώνη Καλογήρου. Εκδόσεις Road. Τιμή: € 11,73.
ΧΑΡΤΕΣ: Ανάβαση € 6,16 (σε κλίμακα 1:35.000). Road € 7,50. Ε.Ο.Σ. Αχαρνών € 3,00 (1:50.000).
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 29/9, 19ος αγώνας δρόμου Πάρνηθας για παιδιά και ενηλίκους. 9-10/11: Περπάτημα 3 και 8 ωρών αντιστοίχως στην καρδιά του δρυμού, με διαμονή στο καταφύγιο. ΕΟΣ Αχαρνών, 0102404100. 29/9: Εύκολη ανάβαση από Χούνη-Σκίπιζα μέχρι το καταφύγιο. 3/11: Έναρξη χειμερινών αναβάσεων και επίσημα εγκαίνια καταφυγίου στο Μπάφι. ΕΟΣ Αθηνών. 0103212429.

Ιωάννα Γκομούζα
[email protected]

Σχετικοί Προορισμοί