Πανουργιάς 13/01/2005

Tο κρυφό μυστικό της Γκιώνας

Tο κρυφό μυστικό της Γκιώνας

Μυρωδιά από νοτισμένο χώμα και τζάκια που καπνίζουν, τρεχούμενα νερά, συναντήσεις με αυθεντικούς ανθρώπους, χιονισμένες κορυφές, πυκνά ελατοδάση. Πλάι στον κοσμικό Παρνασσό, η Γκιώνα κρατά ένα πιο χαμηλό προφίλ, κρύβοντας γωνιές που αξίζει ν' ανακαλύψεις. Σ' όλα σχεδόν τα χωριουδάκια της λειτουργούν πλέον ξενώνες. Εμείς όμως σας προτείνουμε να μείνετε στον πανέμορφο Πανουργιά, που πρόσφατα απέκτησε ξενώνα με αχτύπητη θέα στο βουνό.

banner

Οι ορειβάτες λένε ότι η Γκιώνα έχει θηλυκή ομορφιά. Όσο την κοιτάζω πίσω από τα μεγάλα παράθυρα του Δημοτικού Ξενώνα, σκέφτομαι ότι έχουν δίκιο, έστω κι από άλλη άποψη. Κάτω από το φως του φεγγαριού η περήφανη κορυφογραμμή της θυμίζει ξαπλωμένη κοπέλα. Δεν θα μπορούσαν να έχουν βρει καλύτερη θέση για να φτιάξουν τον ξενώνα, το παλιό πέτρινο σχολείο δηλαδή, που απέκτησε τέσσερις καλοβαλμένες μεζονέτες. Μην ψάχνετε για πολυτέλειες. Το μεγάλο ατού εδώ είναι τα απλά πράγματα: η καρτποσταλική θέα στην οροσειρά και τα πέτρινα σπίτια του χωριού, που απλώνεται σε μια όμορφη ρεματιά, το χαμόγελο του κυρίου Στάθη και της κυρίας Μαρίας, καθώς μας ετοιμάζουν το πρωινό, η απλόχωρη αυλή μας, το δροσερό βουητό των νερών.
Με οδηγό τον ήχο τους κατηφορίζουμε. Ούτε εκατό μέτρα από το δωμάτιο να 'σου ένα κελαρυστό ποταμάκι -ο Μόρνος στο ξεκίνημά του- που συνεχίζει δεξιά προς τη Στρόμη για να σχηματίσει σε λίγα χιλιόμετρα καταρράκτη. Αν δεν σκοπεύετε να περπατήσετε πολύ, μια καλή ιδέα είναι ν' ακολουθήσετε το χωματόδρομο κάτω από την πλατεία και αριστερά ως τον παλιό νερόμυλο ή ν' ανηφορίσετε στο Σταυρό, το λόφο με το εκκλησάκι. Στα σοκάκια του Πανουργιά δεν σας περιμένουν παραδοσιακά σπίτια κι εκπλήξεις. Μια χούφτα ψυχές μένουν στο χωριό και το καφενείο κλείνει το χειμώνα. Θα βρείτε όμως πολλές πηγές με υπέροχο χωνευτικό νερό,
γι' αυτό μη βγείτε χωρίς παγούρι.
Κι όταν πεινάσω; Προς το παρόν ο ξενώνας δεν προσφέρει φαγητό. Μπορείτε βέβαια να ετοιμάσετε κάτι πρόχειρο στο κουζινάκι, αλλά για φαγητό, βέρα ρουμελιώτικη κρεοφαγία, θα χρειαστεί να πεταχτείτε στη γειτονική Παύλιανη - δέκα λεπτά δρόμος (εγγυημένες επιλογές ο Παπαμανώλης, η Λίτσα και το εστιατόριο στον ξενώνα της Κατερίνας) ή στην Καλοσκοπή.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr


Ιnfo
Δημοτικός Ξενώνας Πανουργιά 22650 62521, 6944358801. Tιμή:€ 50 το δίκλινο με πρωινό.
Πώς θα φτάσετε: Σε δυόμισι ώρες, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Μετά τις Θερμοπύλες
στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τις πινακίδες για την Παύλιανη και τα χωριά του Δήμου Καλλιέων.

Ιωάννα Γκομούζα