VIETNAM 18/07/2002

στη χώρα των ορυζώνων

στη χώρα των ορυζώνων

Κανένας χαρακτηρισμός - εξωτικό, μακρινό, ονειρεμένο…- δεν μπορεί να κατατάξει το Βιετνάμ σε μια τυπική life style κατηγορία, όπως συμβαίνει με άλλους γειτονικούς προορισμούς στην περιοχή της Ινδοκίνας, αλλά ούτε και να περιγράψει την υπερβατική επίδραση που προκαλεί στον ταξιδιώτη. Αξίζει να έχετε την εμπειρία αυτή. Ας είναι το επόμενο ταξίδι ζωής.

Οι 15 ημέρες είναι ικανοποιητικές, αν είναι καλά οργανωμένες, για να σας δώσουν μια δυνατή γεύση αυτής της φιλόξενης, πλούσιας σε φυσικά αγαθά και χρώματα χώρας που, σε κάθε βήμα, σε μαγεύει και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μια περιοχή του Τρίτου Κόσμου που έχει υποστεί πολλά. Μαζί θα κάνουμε ένα μικρό οδοιπορικό σε αντιπροσωπευτικά σημεία του Βιετνάμ για να σας δώσουμε σε δύο σελίδες αν όχι την ολοκληρωμένη εικόνα, τουλάχιστον την αφορμή για το ταξίδι.
Η άφιξη γίνεται στην πρωτεύουσα, το Hanoi, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας, την πόλη του ιπτάμενου δράκοντα όπως την ονόμαζαν Κινέζοι κατακτητές παλιότερα. Μια πόλη με πολλές λίμνες που η καθημερινή ζωή των κατοίκων της ξετυλίγεται μέσα στο δρόμο: εδώ κουβεντιάζουν, εδώ ψωνίζουν, εδώ τρώνε στα υπαίθρια κιόσκια, εδώ κουρεύονται με τον καθρέφτη να κρέμεται από ένα δέντρο.

banner

Είναι ωραίο να περπατήσετε στην αγορά ανάμεσα στους χωρικούς που απλώνουν την πραμάτεια τους σε πολύχρωμες ψάθινες παλέτες και να περπατήσετε στο γραφικό Old Quarter. Έξω από την πόλη θα σας μαγέψει η περιπλάνηση, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με καραβάκι. Στο Θαλάσσιο Πάρκο του Halong Bay απλώνεται ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών και μικρών φιόρδ, που ανάμεσα τους επιβιώνουν πλωτά ψαροχώρια. Νοτιότερα, βρίσκουμε την πόλη Hue που πέρασε πολλά στον Απελευθερωτικό-Αμερικάνικο Αγώνα ή Πόλεμο του Βιετνάμ όπως λέγεται. Από το λαμπρό αυτοκρατορικό παρελθόν της έχουν μείνει μόνο οι τάφοι των τελευταίων αυτοκρατόρων της χώρας. Όμως η πόλη είναι όμορφη και οι βόλτες στο ποτάμι με τα Dragon boats αλησμόνητες.
Επόμενος σταθμός είναι το Hoi An, παλιό εμπορικό κέντρο και ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο που, στο κέντρο του, έχει διατηρηθεί η αίγλη και η ομορφιά μιας άλλης εποχής. Κουκλίστικο, με τυπικά βιετναμέζικα σπιτάκια, διακριτικό και φιλόξενο, έχει ωραία εστιατόρια και μια απέραντη κάτασπρη παραλία στον Ειρηνικό. Είναι πολύ πιο αυθεντική από τη γειτονική China Beach (το μέρος όπου αποβιβάστηκαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πολέμου) και από το παραθαλλάσιο θέρετρο του Nha Trang που ήταν το παραθαλάσσιο θέρετρο των Αμερικανών στρατιωτών.

Δυτικότερα στους ορεινούς όγκους του Βιετνάμ, με αφετηρία την πόλη Dalat, που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα καταπράσινα τροπικά δάση, οι επίσκεψεις στις ορεινές φυλές είναι μια διαδρομή στο παρελθόν.
Για το Νότο είναι ωραίο να ταξιδέψετε με τρένο. Από το παράθυρο περνούν καρέ καρέ τα υπέροχα ασημοπράσινα τοπία που αντανακλούν πότε τις ακτίνες του ήλιου και πότε το γκρίζο των σύννεφων που προμηνύουν μια ακόμη σύντομη τροπική καταιγίδα, τη ζωή μιας παρθένας υπαίθρου, γεμάτη αυθεντικές εικόνες. Στο Νότιο Βιετνάμ, άλλοτε κέντρο της αποικίας της Ινδοκίνας, αλλά και θέατρο σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Αμερικανούς, η Saigon (νυν Ho Chi Minh City) είναι το κέντρο. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ασιατικής πόλης με αγορές εξωτικών λουλουδιών και φρούτων, που θα τις περιηγηθείτε με τα "ρίξο" (χαρακτηριστικά τρίκυκλα ποδήλατα που συναντάμε σε όλη την Ασία). Εδώ θα βρείτε "κρυμμένα" αρχοντικά της Γαλλικής αποικιοκρατίας που ακόμη στέκουν μέσα στην τροπική βλάστηση και μιλούν για το παρελθόν. Πηγή ζωής για την πόλη ο ποταμός Μεκόνγκ που πηγάζει από το οροπέδιο του Θιβέτ, διασχίζει τη νοτιοανατολική Ασία, χαρίζοντας σοδειές και μεταφέροντας αδιάκοπα ανθρώπους και αγαθά. Οι μεγάλες ξύλινες μαούνες και οι πλωτές πόλεις συνθέτουν μια εικόνα κυκλοφοριακής συμφόρησης και στο δέλτα του ποταμού νιώθεις τον παλμό της πιο ζωτικής αρτηρίας για τη χερσόνησο της Ινδοκίνας - αντικρίζοντας, ταυτόχρονα, και έναν από τους ωραιότερους "πίνακες" όλης της χώρας.

Μαρία Κρύου

INFO
Για να ταξιδέψετε στο Βιετνάμ, μπορείτε να φτιάξετε ένα taylor made πακέτο (εκδρομικό πακέτο με επιλογές δικές σας) ή να διαλέξετε κάποιο από τα οργανωμένα πακέτα ταξιδιωτικών γραφείων: Trekking Hellas (0103310323), Travel Plan (0103238801), Tropical (0103249504), Sarris (0103808274), Cel Tours (0103642861, 0103631700), Gold Travel (0109249940).

banner