Η χειμωνιάτικη γαστρονομία της Φλώρινας 12/12/2012

Οι εστιατόρες της περιοχής μας ξεκλειδώνουν τα μυστικά της.

Οι άνθρωποι πίσω από δύο από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού Φλώρινας μάς μιλούν σκιαγραφώντας το τοπίο της χειμερινής γαστρονομίας και μας ξεναγούν στον τόπο τους.

Θωμάς

Το σπίτι της τοπικής μακεδονίτικης κουζίνας 
Το μικρό οικογενειακό μαγαζάκι στο Σκλήθρο που σέρβιρε μόνο κοτόπουλο σουβλιστό, ελληνικό καφέ και ρυζόγαλο πριν από 42 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό που διακρίνεται με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το «αθηνόραμα» τα τελευταία χρόνια. «Η συναρπαστική φύση του τόπου μας, το κρύο, οι λίμνες, οι φημισμένοι αμπελώνες μάς βοηθούν να δημιουργούμε πιάτα βασισμένα στην τοπική –και όχι μόνο– ελληνική κουζίνα», λέει ο κ. Νίκος Πασπάλης, γιος του ιδρυτή Θωμά Πασπάλη. Κλασικά πιάτα τα κατσικίσια κεφτεδάκια και οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια μελωμένα μάγουλα, αλλά όσο χειμωνιάζει το μενού του Θωμά «βαραίνει» για να συνοδεύσει τα ωραία Ξινόμαυρα κρασιά της περιοχής. Αγριογούρουνο κρασάτο με σπιτικές χυλοπίτες, κότσι αρνίσιο στη γάστρα με πατάτα Σκλήθρου –«το χωριό μας είναι πατατοχώρι» εξηγεί ο κ. Νίκος–, τηγανιά χοιρινή με σπιτική σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, ντόπιες σπαλομπριζόλες με πικάντικες σάλτσες. Σαράντα πιάτα καθημερινά και πάνω από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών κι όλα αυτά στη μέση του πουθενά, στην ακριτική Φλώρινα… Ο κ. Πασπάλης αγαπάει το μοναχικό χωριό του. «Μετά τη βόλτα στο Νυμφαίο, στον Αρκτούρο, στις λίμνες και στα οινοποιεία του Αμύνταιου, σερβίρουμε αυτήν την κουζίνα κοντά στο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Διότι αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο και προσπαθούμε να το μοιραζόμαστε με τους φίλους επισκέπτες μας». Πραγματικά, η όμορφη σάλα που θυμίζει τραπεζαρία σπιτιού και το φιλικότατο και ταχύτατο σέρβις ακόμα κι όταν γίνεται... λαϊκό προσκύνημα δικαιώνουν τα λόγια του. Σκλήθρο, Φλώρινα, 2386031206.

Ναουμίδης

Τα deli της Βεγορίτιδας 
Δικά τους βιολογικά λαχανικά, δικό τους ζυμωτό ψωμί και –το σημαντικότερο– μια μεγάλη σειρά από λιμνίσια delicatessen που ετοιμάζει η δωδεκαμελής οικογένεια Ναουμίδη: καπνιστός κυπρίνος και πατέ από τα αβγά του, πέστροφα καπνισμένη με ξύλο βελανιδιάς, καπνιστός σολομός και γριβάδι. Όπως λέει ο Πέτρος Ναουμίδης, που στο λιθόχτιστο εργαστήρι του παρασκευάζει τις περίφημες μουστοπιπεριές (τουρσί πιπεριάς σε μούστο) και άλλες νοστιμιές με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, «η ανάγκη που μας οδήγησε ν’ αναδείξουμε τις τοπικές συνταγές ήταν η επιθυμία μας να αφηγηθούμε στον επισκέπτη την ιστορία του τόπου μέσα από λίγες μπουκιές φαγητού». Ο Άγγελος Ναουμίδης που βασιλεύει στην κουζίνα του «Ναουμιδη», απ’ την άλλη, ετοιμάζει για το χειμώνα άγρια πάπια με πικραμύγδαλα και ραβιόλια, βελουτέ πιπερόσουπα με τοπικά μανιτάρια φλογέρα και βασιλομανίταρο, καπνιστό κυπρίνο με αποξηραμένα άνθη βουνού, σαλιγκάρια με πέστο και άλλα ωραία, όπως η τεράστια μαλακή σπαλομπριζόλα. «Ο τόπος μας είναι ευλογημένος λέει ο Πέτρος. Μια βόλτα στο Μονοπάτι του Μαύρου Δάσους, δίπλα στα ποταμάκια με τις άγριες πέστροφες και τις ποταμίσιες καραβίδες και τις πέρδικες και τους λαγούς να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα σου και ένα πρωινό ψάρεμα με την πλάβα (βάρκα) στη Βεγορίτιδα, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον ταξιδέψει μέχρι εδώ πάνω». Επιβάλλεται βεβαίως μια επίσκεψη στα οινοποιεία του Αμύνταιου, για μια γευσιγνωσία των περίφημων κρασιών. Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061438, 2386061238 

Τι να δείτε στη Φλώρινα εδώ


Που να μείνετε στη Φλώρινα εδώ

Άρτεμις Τζίτζη