Υπάρχει και η «άλλη» Ζάκυνθος! 12/09/2012

Αγνοήστε τη «ρετσινιά» πως πρόκειται για νησί μαζικού τουρισμού. Εκτός από τις αναρίθμητες παραλίες που θυμίζουν σκηνικό από το «Lost», η ενδοχώρα της είναι καταπράσινη και η αγροτουριστική της ανάπτυξη υποδειγματική. Η Ιλειάνα Δημάδη μόλις επέστρεψε από το Φιόρο του Λεβάντε με τρεις ιδανικές και low budget προτάσεις για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την «άλλη» Ζάκυνθο.

banner

Οικογενειακό εξοχικό με € 50;

Φανταστείτε ένα σπιτάκι σωστό εξοχικό, εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις, αλλά χωρίς καθόλου νεοπλουτίστικες δηθενιές, σε ένα τεράστιο αγρόκτημα, με τις συκιές και τα βανιλόδεντρα να σας περιμένουν κάθε πρωί να κόψετε τους καρπούς τους και τα παιδιά σας να κοιμούνται τρισευτυχισμένα στη σοφίτα και ολημερίς να παίζουν με τις πάπιες, τις χήνες και τα παγόνια... Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες θα σας φέρουν λάδι, κρασί, παστέλια και μαύρες σταφίδες δικής τους παραγωγής αλλά και ολόφρεσκες ντομάτες και αμπελοφάσουλα από το περιβόλι τους. Και όλα αυτά στην προσιτή τιμή των € 50 την ημέρα (τον Ιούλιο) για ένα διώροφο σπιτάκι στο οποίο μπορούν να μείνουν μέχρι 5-6 άτομα. Ο Δημήτρης Θεριανός, εκτός από επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης «Therianos FarmVillas», που περιλαμβάνει τέσσερις ανεξάρτητες κατοικίες στο πατρογονικό αγρόκτημα των 20 στρεμμάτων, είναι και πρόεδρος του δικτύου eco-Zakynthos, το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη των μικρών ποιοτικών επιχειρήσεων αγροτουρισμού της ζακυνθινής υπαίθρου. Η δική του, πάντως, δίνει σίγουρα το καλό παράδειγμα! (2695083373, 6979113366, www.therianos-villas.com και www.therianos.gr. Τιμή: € 50-97) 

Μια φάρμα που είναι και κρασοπουλειό

Θα δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε­ τις «Αμπελοστράτες» –είναι από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Ζακύνθου–, οπότε ακολουθήστε ρητά τις οδηγίες του site. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη: θα βρεθείτε σε ένα μέρος που είναι κρασοπουλειό-μεζεδοπωλείο, όπου τρώτε, πίνετε, γλεντάτε και τραγουδάτε. Ταυτόχρονα όμως είναι και οικογενειακή φάρμα, όπου σύσσωμη η οικογένεια Μαρούδα παραδίδει μαθήματα ιππασίας, σας συνοδεύει σε πεζοπορίες, σας παροτρύνει ακόμη και να τρυγήσετε ή να μαζέψετε ελιές. Έτσι είναι οι «Αμπελοστράτες» του φοβερού και τρομερού Αντώνη Μαρούδα, ο οποίος είχε στήσει το ιστορικό ταβερνείο των «Αλιτζερίνων» και τώρα πια διευθύνει με την οικογένειά του αυτό το υπόδειγμα οικο-τουριστικού μοντέλου αναψυχής. (2695043718, 6946958790 και www.ampelostrates.com. ;Τιμή: € 6-12)

banner

Το απόλυτο παραδοσιακό καφενείο

Όταν σκέφτομαι καλοκαιρινές δια­κοπές, η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο νου είναι να πίνω ελληνικό καφέ και να τρώω σταφύλια από την κληματαριά του «Παραδοσιακού Καφενείου» της Λούχας, ενός άγνωστου στις ορδές των τουριστών γραφικού χωριού. Όλο κι όλο το καφενείο είναι μια ολάνθιστη και δροσερή βεράντα, με ανεμπόδιστη θέα στην καταπράσινη κοιλάδα. Όσο οι ομελέτες, οι ριγανάδες και τα συνοδευτικά του καφέ προετοιμάζονται μπορώ να κάνω τους περιπάτους μου προς το όρος Βραχιώνα και το μοναστήρι της Υπεραγάθου. Κι αν θέλετε, ο παππούς της οικογένειας Ξένου, ο μπαρμπα-Παγιός, θα σας ετοιμάσει κουνελάκι στιφάδο για μεσημεριανό – μόνο κατόπιν παραγγελίας. (2695048426 και 6985832217. Τιμή: € 6-12) 

Ιλειάνα Δημάδη