Ανακαλύψτε το Μάριμπορ 15/02/2012

Ποιά είναι η φετινή πολιτιστική πρωτεύουσα;

Σκι, οινικές δοκιμές και Γιαν Φαμπρ. Τώρα που ανοίγει η αυλαία για τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το αουτσάιντερ της Σλοβενίας.

banner

Oταν σχεδιάζαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στη Σλοβενία πριν από λίγα χρόνια, το Μάριμπορ μόνο ψηλά δεν ήταν στη λίστα μας. Η πανέμορφη Λιουμπλιάνα, τα σπήλαια στον Νότο και οι λίμνες Μπλεντ και Μποχίν κέρδισαν εύκολα τον περισσότερο χρόνο μας και όταν πήραμε το δρόμο για τα αμπελοτόπια στα βορειοανατολικά, το κουκλίστικο Πτούι είχαμε περισσότερο κατά νου παρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στις όχθες του Ντράβα. Και όχι τελείως άδικα. Το Μάριμπορ σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατόπιν εξελίχτηκε σε βιομηχανικό κέντρο, οπότε οι αυστροουγγρικές του μνήμες επιζούν σε έναν μάλλον compact, αλλά γοητευτικότατο πυρήνα. 

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Το κάστρο-μουσείο αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης προτού ξεχυθείτε σε πεζόδρομους και πλατείες. Ο καθεδρικός (προσέξτε τα ξυλόγλυπτα στασίδια της χορωδίας) βρίσκεται στην Πλατεία Slomskov, αλλά την πιο χαρακτηριστική φωτογραφία θα τη βγάλετε στην κεντρική Glavni Trg, με φόντο ένα σερί από κτίρια-μπιζουδάκια, το αναγεννησιακό δημαρχείο και το μνημείο για την πανώλη του 17ου αιώνα. Από εδώ σχεδόν μαντεύετε το τραγούδι του Ντράβα, η παλιά τοξωτή γέφυρα και το ποτάμι δεν είναι μακριά. Προτού όμως συνεχίσετε για τον αμυντικό πύργο του νερού, η Zidovska ulica θα σας οδηγήσει στην παλιά εβραϊκή συνοικία. Βρίσκεστε πλέον στο Lent, το λιμάνι, και από εδώ θα ακολουθήσετε την παραποτάμια περαντζάδα για το σήμα κατατεθέν της πόλης, μια κληματαριά! Το αμπέλι στην πρόσοψη του Old Vine House έφτασε αισίως τα 400 και οι ντόπιοι καμαρώνουν πως είναι το αρχαιότερο στον κόσμο, θυμίζοντας ότι το Μάριμπορ αποτελεί την πρωτεύουσα μιας οινικής ζώνης που ξεδιπλώνεται από τα αυστριακά μέχρι τα κροατικά σύνορα. Αν έρθετε μάλιστα στις 2/3, θα πετύχετε και το άνοιγμα του σχετικού φεστιβάλ με κλάδεμα του αμπελιού! Για πλήρη γευσιγνωσία κλείστε τραπέζι στο μοδάτο «Rozmarin Wine Bar» (Gosposka ulica 8) ή στο «Vinag Wine Cellar» (κάτω από την Trg Svobode κρύβει 250.000 και βάλε μπουκάλια σε ένα τούνελ 2,5 χλμ.!). 

banner

Ski ’n’ spa στα πέριξ

Τον περίφημο αγώνα Golden Fox τον χάσαμε για φέτος, αλλά στο Mariborsko Pohorje από ευκαιρίες για σλάλομ άλλο τίποτα (στο τελεφερίκ φτάνετε με την αστική συγκοινωνία νούμερο 6). Στα οπωσδήποτε και η εκδρομή στο καρτποσταλικό Πτούι για τη θέα από το κάστρο και τους τραγόμορφους μασκαράδες της Αποκριάς (φέτος στις 6-24/2). Αν έχετε χρόνο (και αυτοκίνητο), πάντως, κλείστε το ταξίδι κοντά στα σύνορα με την Κροατία, σαν αριστοκράτες της μπελ επόκ, στην ιστορική λουτρόπολη Rogaska Slatina.

Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Η αυλαία άνοιξε με την όπερα «Black Masks» του εξπρεσιονιστή Marij Kogoj κι έπεται δυνατή συνέχεια με διεθνείς μετακλήσεις κι εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ενδεικτικά σημειώνουμε τα φεστιβάλ γαστρονομίας και μουσικής, κρασιού και μόδας, το αφιέρωμα στην κουλτούρα των Ρομά, τις παραστάσεις των Γιαν Φαμπρ, Les Ballets C de la B, Sankai Juku, Ζαν-Μπατίστ Τεριέ και Βικτόρια Τσάπλιν, όπως και την έκθεση της εικαστικού Ρεμπέκα Χορν.

Για τις διαδρομές σας στο Μάριμπορ, τις εκδηλώσεις και τη διαμονή σας τσεκάρετε το maribor-pohorje.si.  

Ιωάννα Γκομούζα

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner