Santo Stefano di Sessanio 17/11/2011

Μεσαιωνικό chic

Καθώς περνάς τα τείχη της καστροπολιτείας του Santo Stefano di Sessanio, ο χρόνος παγώνει. Νομίζεις ότι η μηχανή δούλεψε αυτήν τη φορά και σε μετέφερε στ’ αλήθεια στον Μεσαίωνα.

banner

Λένε ότι είναι η νέα Τοσκάνη. Η περιοχή Abruzzo στα νότια και ανατολικά της Ρώμης, κοντά στην πόλη L’Aquila, είναι πράγματι ξεχωριστή. Μπορεί να χτυπήθηκε από το σεισμό του 2009 και να καταστράφηκαν κάποια από τα μνημεία της και κάποια άλλα να καλύπτονται από design σκαλωσιές, όμως η υπέροχη πλούσια φύση της, οι λίμνες, τα μικρά χωριά και τα κάστρα καλά κρατούν. Η διαδρομή από τη Ρώμη διαρκεί μόλις 90 λεπτά μέσω autostrada, αν όμως επιλέξεις το μακρύ δρόμο μέσα από τα χωριά θα αποζημιωθείς στο έπακρο από εικόνες και γεύσεις.

Στη μικρή μεσαιωνική καστροπολιτεία του Santo Stefano di Sessanio, στην αγκαλιά της οροσειράς Απένινα και σε υψόμετρο 1.250 μ., ο χρόνος μοιάζει να μην κυλά. Εδώ είχαν τις χειμερινές τους εξοχικές κατοικίες οι ευγενείς του Carapelle το 12ο αιώνα. Τώρα στο Santo Stefano μένουν περίπου 40 οικογένειες, που τα μέλη τους μπλέκονται με τους επισκέπτες και βολτάρουν από το μικρό καφενείο-εστιατόριο στο καφέ-μίνι παντοπωλείο ή στα μικρομάγαζα με τις τοπικές λιχουδιές. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ή αλλοιωθεί στο πέρασμα των αιώνων. Επιγραφές δεν υπάρχουν παρά μόνο ελάχιστες, φτιαγμένες στο χέρι, τα σπίτια έχουν μείνει ανέγγιχτα, η κεντρική πλατεία του χωριού στολίζεται από όμορφες εκκλησίες.

banner

Το ξενοδοχείο «Sextantio» (www.sextantio.it), μέλος των Design Hotels, αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού. Δημιουργήθηκε από τον Σουηδοϊταλό Daniele Kihlgren, ο οποίος μόλις αντίκρισε το μικρό χωριό ονειρεύτηκε εδώ έναν ιδιαίτερο τόπο διαμονής. Αγόρασε σπίτια, τα αναπαλαίωσε και τα ένωσε μεταξύ τους δουλεύοντας με ντόπιους αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους. Αλλά και στο εσωτερικό των δωματίων ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. η θέρμανση τοποθετήθηκε κυρίως κάτω από το πάτωμα, αφού αφαιρέθηκαν και ξαναστρώθηκαν τα αυθεντικά πλακάκια. Επιπλώθηκαν με πιστά αντίγραφα των ξύλινων επίπλων, κρεβάτια από μαντέμι, λινά σκεπάσματα και πορσελάνινες μπανιέρες με κανάτες στη μέση του λουτρού. Το φως διαχέεται μέσα από τα μικρά ανοίγματα στους πέτρινους τοίχους και στα ξύλινα ταβάνια, χαρίζοντάς τους ατμοσφαιρικότητα. Πουθενά δεν υπάρχουν τηλεοράσεις ή τηλέφωνα (αν θέλεις να καλέσεις τη ρεσεψιόν, το κάνεις από το κινητό σου) και όλες οι «σύγχρονες» εγκαταστάσεις (π.χ. πρίζες) είναι καλά κρυμμένες. Στο gourmet εστιατόριο καλό είναι να έχει γίνει κράτηση, από πριν, καθώς η πειραγμένη ιταλική κουζίνα του προσελκύει επισκέπτες και από τα διπλανά χωριά.
Εκτός από τις βόλτες στο χωριό και τις παρεΐστικες βραδιές στα μικρά καφενεία με τα υπέροχα κρασιά, τα τυριά και τα αλλαντικά της περιοχής, προτείνουμε και μια εκδρομή στις κοντινές λίμνες και στα χωριουδάκια. Το σούρουπο γυρίστε στο δωμάτιό σας για άλλη μία αυθεντική μεσαιωνική εμπειρία!

Βίκη Βαμιεδάκη

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner