Ζαγόρι 01/11/2011

Για φυσιολάτρες και roomies

Mοναδικά φαράγγια και βουνά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ξενοδοχεία που θα ήθελες να γίνουν σπίτι σου. Στο Ζαγόρι τα βρίσκουμε όλα στο μάξιμουμ.

banner

Παρασκευή πρωί πρέπει να ξυπνήσουμε στις χρυσοκόκκινες πλαγιές του Ζαγορίου αν είναι να παίξουμε σε διπλό ταμπλό, και στα κεντρικά και στα δυτικά χωριά. Παίρνουμε μια γερή δόση «απέριττου κάλλους» στο αρχοντικό Δίλοφο­, κάνοντας βόλτα από το σπίτι του Λουμίδη (το ψηλότερο ζαγορίσιο αρχοντικό) μέχρι τα στενά πάνω από την πλατεία, ποζάρουμε στα καρτποσταλικά γεφύρια κοντά στους Κήπους (στο τρικάμαρο Καλογερικό, στο μονότοξο του Κόκορη), βολτάρουμε στο καλντερίμι­ που κυκλώνει το –όνομα και πράγμα– Κουκούλι, αλλά βάζουμε στόχο ακόμη πιο υψηλό. Αξίζουν τον κόπο οι στροφές προς Βραδέτο και το εικοσάλεπτο περπάτημα μέχρι τη θέση Μπελόι: από εδώ η θέα στο φαράγγι του Βίκου είναι­ απλώς απερίγραπτη. Στην επιστροφή κατεβαίνουμε τη Σκάλα του Βραδέτου, το παραδοσιακό πέτρινο μονοπάτι, και φτάνοντας στο Καπέσοβο, αφού φωτογραφίσουμε την εμβληματική Πασχάλειο Σχολή, καθόμαστε στη «Στέρνα» για μουσταλευριά και γλυκό σταφιδάτο. Για μεσημεριανό όμως σίγουρα θα πάμε στην Ελάτη, στα «Ριζά» ή στο «Δρυόφυλλο», και μετά πεταγόμαστε για έναν καφέ στο γαλήνιο Δίκορφο.

Σάββατο στο Μονοδέντρι. Αν τύχει όμως και πλακώσουν πούλμαν, παίρνουμε προμήθειες από την «Πίτα της Κικίτσας» και αφήνουμε τα καλντερίμια του χωριού για να αράξουμε δέκα λεπτά ποδαρόδρομο πιο πέρα, στο µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, με το φαράγγι του Βίκου να κατακρημνίζεται εντυπωσιακό κάτω από τα πόδια μας. Αφήνουμε χώρο όμως για να δοκιμάσουμε αργότερα τον κόκορα με σαφράν και μανιτάρια στο «Κανέλλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα και συνεχίζουμε μέχρι τα Άνω Πεδινά για ποτό στο «Ντιζάκι».
Την Κυριακή... go west. Οι βράχινοι πύργοι της Αστράκας en face στο κουκλίστικο Μικρό Πάπιγκο μας καλούν για φωτογράφηση! Στο Μεγάλο Πάπιγκο μας περιμένει ένα φλιτζάνι τσάι στην «Μπίμτσα» και αχνιστή κοτόσουπα στην ταβέρνα του Τσουμάνη, για να ζεσταθεί το μέσα μας. Όρος απαράβατος­: επιστρέφοντας προς την Αρίστη, συνεχίζουμε για τον λιλιπούτειο Βίκο, για να αποχαιρετίσουμε εδώ το Ζαγόρι με μια τελευταία φωτογραφία από το κιόσκι που επιβλέπει το φαράγγι.
Το εναλλακτικό σενάριο έχει δράση­ στη φύση. Η παρέα του Ξενώνα «Θουκυδίδης» (6979983798, www.thoukididis.gr) στο Καπέσοβο θα σας δώσει οδηγίες για πεζοπορία σε μονοπάτια γεμάτα μανιτάρια και κρόκους. Τώρα το φθινόπωρο το δάσος έχει φορέσει την πολύχρωμη φορεσιά του και το φαράγγι του Βοϊδομάτη είναι απολαυστικό. Αν είναι να κάνουμε μόνο μία δραστηριότητα­, εδώ θα την επιχειρήσουμε μια κι έχουμε πολλές επιλογές: ράφτινγκ, πεζοπορία ή ιππασία (No Limits, 2655023777).
Πού μένουμε Στους Κήπους σταθερή­ αξία, σε όμορφο κήπο, είναι τα άνετα διαμερίσματα «Μαχαλάς» (2653071976, www.machalas.gr), ακριβώς απέναντι­ από το δικό τους καλό εστιατόριο «Στου Μιχάλη». Πολύ ατμοσφαιρικό στο ίδιο χωριό και το «Κήποι Suites» (2653071995, www.kipisuites.gr) και κουκλίστικο το «Κήποι Αγγέλων» (2653071080, www.aggelon-kipi.gr). Στα Άνω Πεδινά ενδιαφέρον το countryside σκηνικό του «Amaryllis Luxury Guest House» (2653071132, www.amarylis-house.gr). Ζεστασιά από τζάκι στον «Ξενώνα του Νικόλα» (2653071721, www.koukouli.com) στο Κουκούλι.

banner

3 ξενοδοχεία για cocooning

«Πρίμουλα»
Στα Άνω Πεδινά, η ζεστή­ ατμόσφαιρα και το καλό γούστο δίνουν πόντους στον πολυτελή ξενώνα «Πρίμουλα», όπου το κάθε δωμάτιο έχει δικό­ του ύφος. Της ίδιας ιδιοκτησίας και το συγκρότημα «Αισθήσεις» που αποτελείται από τρεις δίκλινες και μία τετράκλινη διώροφες σουίτες. (2653071133, www.primoula.gr)

«Aristi
Mountain Resort»
Βάλε μαγιό στη βαλίτσα. Θα μουλιάσουμε κολυμπώντας κόντρα στην πίεση του νερού στην πισίνα κοιτάζοντας τους πύργους της Αστράκας. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και καλόγουστα, αλλά εξίσου ευχάριστες αποδεικνύονται και οι κοινόχρηστες σάλες. (2653041330, www.aristi.eu)

«Μονοπάτια Mountain Resort»
Δεν είναι μόνο που μετέτρεψαν ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά των Άνω Πεδινών σε καλαίσθητη βάση διαμονής. Δεν είναι μόνο που στο μπαρ θα βρείτε σχεδόν τα πάντα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το εστιατόριό τους, που στηρίζει την κουζίνα του σε τοπικά (και δικά τους) προϊ­όντα. (2653071116, www.monopatia.gr)

Ιωάννα Γκομούζα