Μύρισε… Ζαγόρι 17/10/2011

Με τα μανιτάρια να δίνουν τον τόνο στα εστιατόρια αλλά και στους ξενώνες, ο αγαπημένος ορεινός προορισμός της Ηπείρου είναι αυτήν την εποχή στα καλύτερά του.

banner

ΞΕΝΩΝΑΣ

Το «Μονοπάτια Mountain Resort» στα Άνω Πεδινά (www.monopatiaresort.gr) είναι από μόνο του προορισμός. Οκτώ παραδοσιακά σπίτια με τζάκι κι ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο σε κτίριο του 1880 που σερβίρει πενήντα είδη μανιταριών, τα οποία θα μαζέψετε μαζί με τον ιδιοκτήτη και –γιατί όχι;– θα βοηθήσετε στο μαγείρεμά τους.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και μορχέλες είναι κάποιες από τις πιο διάσημες ποικιλίες μανιταριών στο Ζαγόρι!

banner

CAFE

Στάση στο Μεγάλο Πάπιγκο και στο καφενείο «Μπίμτσα» για αρωματικά τσάγια, ωραίους καφέδες και ψαγμένες μουσικές από το τζουκ μποξ αλλά και την πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο χωριό.

DELI

Μοσχομυριστό γλυκό λεμονάκι, μεζέδες και τσίπουρα είναι μόνο η αρχή όταν καθίσεις στο μικρό μαγαζάκι-γλυκοπωλείο «Στέρνες» στο Καπέσοβο. Η οικογένεια του Θουκυδίδη Παπαγεωργίου φτιάχνει παραδοσιακά προϊόντα, από γλυκά μέχρι σουβενίρ, που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Πάρτε το ορειβατικό σας ποδήλατο και ξεκινήστε από τη Λάιστα, ακολουθήστε το δασικό δρόμο, περάστε από την Αταράχη και φτάστε στο διάσελο της Μόρφας και την κοντινή Βαβούδα.

ΤΑΒΕΡΝΑ

Διαχρονικό must οι γεύσεις της ταβέρνας «Ριζά» (2653071550) στην Ελάτη, που αυτήν την εποχή –εκτός των παραδοσιακών της πιάτων– προσφέρει κότσι χοιρινό με αβγολέμονο και πράσο, μανιτάρια σκορδάτα ή φουρνιστά με φέτα, σούπα με τραχανά και ζυγούρι και για επιδόρπιο τη διάσημη σοκολατένια τούρτα κατσαρόλας!

Μία διανυκτέρευση-δώρο προσφέρει ο παραδοσιακός ξενώνας «Αντάλκη» (2653041441, www.antalki.gr) στο Μικρό Πάπιγκο σε όσους τον επιλέξουν την 28η Οκτωβρίου τουλάχιστον για τρεις νύχτες.

Βίκη Βαμιεδάκη