Αγροτουρισμός στην Κύπρο 31/03/2011

Ο Γιάννης-Αλέξανδρος Ιωαννίδης αφήνει τα πολυτελή θέρετρα γράφοντας διαδρομές στην ενδοχώρα της Κύπρου και μας δίνει ιδέες για countryside ανοιξιάτικες αποδράσεις.

banner

Δρόμοι του κρασιού Τα τελευταία χρόνια το κυπριακό κρασί παρουσιάζει ένα σύγχρονο δυναμικό πρόσωπο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι διαφορετικές διαδρομές για να μάθει όλα τα μυστικά των ντόπιων παραγωγών και να δοκιμάσει τα κρασιά τους. Η πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακάμα. Must η δοκιμή του τοπικού Ξυνιστερίου, μιας λευκής ποικιλίας που ευδοκιμεί κυρίως στην περιοχή του Κάθικα. Άλλη μία ιδιαίτερη εμπειρία είναι και η επίσκεψη στα κρασοχώρια της Λεμεσού. Στην περιοχή λειτουργούν 10 επισκέψιμα οινοποιεία, όπου καλλιεργούνται 23 διαφορετικές ποικιλίες. Δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία «Μαύρο».
Αγροτουρισμός Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 εκτείνεται από τη Λάρνακα μέχρι την Πάφο, τέμνοντας οριζόντια το νησί και προσφέροντας στον επισκέπτη­ την ευκαιρία να περιηγηθεί σχεδόν σε ολόκληρη την ενδοχώρα. Ιδανική βάση για όσους αγαπούν τη φύση είναι­ το χωριουδάκι Τόχνη, στην Επαρχία Λάρνακας. Στα στενά σοκάκια του θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά σπιτάκια για ενοικίαση. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, ανατολικά της Αραδίππου, με μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατόδρομο. Στο όρος Τρόοδος, ανάμεσα στα πολλά μικρά χωριουδάκια, επισκεφθείτε το Λαζανιά και τη Φικάρδου, όπου επίσης υπάρχουν παραδοσιακά σπίτια προς ενοικίαση. Στην Επαρχία Πάφου, μόλις 13 χλμ. από την πόλη, βρίσκεται η Χούλου. Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, με παραδοσια­κά σπίτια, φημίζεται για το ντόπιο κρασί­ και τα φασόλια. Σε απόσταση 33 χλμ. βόρεια από την πόλη της Πάφου, και σε υψόμετρο 850 μέτρων, θα συναντήσετε το χωριό Παναγιά δίπλα στο δάσος. Στις ταβέρνες του χωριού ζητήστε να δοκιμάσετε σούπα κυπριακού τραχανά.

ΚΝΟW HOW

Πασχαλινά tips
Την Κυριακή της Λαμπρής τα κόκκινα αβγά συνοδεύονται από τις παραδοσιακές φλαούνες και τη σούπα αβγολέμονο. Στα χωριά οι δρόμοι γεμίζουν παιδιά, που αρχίζουν τα περίφημα λαμπριάτικα παιχνίδια: γαϊδουροδρομίες, μαντίλι, σακουλοδρομίες αλλά και αγώνες ποδοσφαίρου ανάμεσα σε εργένηδες και παντρεμένους.

Τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά σπίτια για ενοικίαση
«Maritsa Lodge», Κακοπετριά Όλα τα δωμάτια δια­θέτουν jacuzzi και τζάκι­. Τιμές για 2 άτομα από €85 με πρωι­νό. (+35722754727, +35799311563).
Το «Vasilopoulos House» στην Τόχνη. Studio και διαμερίσματα από €40 (+35724332531, +35795580550).
«Stratos House», Καλαβασός Δια­μερίσματα για 2 άτομα από €49 (+35799104208).
«Το Σπίτι του Ιωσήφη», Λεύκαρα Δωμάτια από € 45 έως € 60 (+35799790780).
Στο www.visitcyprus.com (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού) θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για οινικές διαδρομές και οινοτουρισμό.

photos: © Cyprus Tourism Organisation, © visitcyprus.com

banner
Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner