3 ιδέες για πανεύκολα ανοιξιάτικα πικ νικ Updated 04/05/2022

Αμπαλάρουμε τα leftovers της προηγούμενης ημέρας σε κομψό καλάθι, παίρνουμε κι ένα καρό τραπεζομάντιλο και πεταγόμαστε για πικνίκ σε 3 κοντινές τοποθεσίες. Έτοιμοι;

banner

Χαλαρά στη Λίμνη Δόξα

Είτε αποφασίσετε να έρθετε από τον πιο σύντομο δρόμο μέσω Κιάτου που θα σας περάσει και από τη Στυμφαλία, είτε πιάσετε την ανηφόρα από το Δερβένι για να γνωρίσετε και το γραφικό χωριό της Ευρωστίνης, το αλπικό τοπίο της Λίμνης Δόξα θα σας μαγέψει το ίδιο. Τριγύρω οι επιβλητικές βουνοκορφές της Ζήριας, του Χελμού και της Ντουρντουβάνας. Περιμετρικά μια πράσινη αγκαλιά από πανύψηλα έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές. Και τα πάντα να αντανακλώνται στα πανέμορφα νερά της λίμνης που δεσπόζει στο κέντρο. Κάντε τη βόλτα μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που ενώνεται με την ακτή με μια λεπτή λωρίδα γης και μετά διαλέξτε πόστο για να απλώσετε την…πραμάτεια σας. 

Περισσότερα για την περιοχή εδώ.

Από τους Δελφούς προς το Χρισσό

Υπάρχει που λέτε ένα κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά μέσα από τους Δελφούς (αναζητήστε τις πινακίδες) και οδηγεί στο γειτονικό χωριό Χρισσό. Δεν χρειάζεται καν να το περπατήσετε ολόκληρο, καθώς πολύ σύντομα θα αντικρίσετε υπέροχες απλωσιές καλυμμένες με κάθε λογής πολύχρωμα λουλούδια, με τα οποία θα πλέξετε το μαγιάτικο στεφάνι σας. Ξαπλωμένοι δε στο λουλουδένιο στρώμα θα απολαύσετε ένα δελφικό τοπίο στα καλύτερά του, με τον απέραντο ελαιώνα της Άμφισσας να τρέχει να συναντήσει τα γαλανά νερά του Κρισσαίου Κόλπου που αγκαλιάζει την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Αν, πάλι, θέλετε να προσδώσετε αρχαιολογική εσάνς στην εξόρμησή σας, θυμηθείτε ότι το θαυμάσιο Ιερό Αθηνάς Προναίας απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών είναι επισκέψιμο και τις αργίες.

Περισσότερα για την περιοχή εδώ.

banner

Πλάι σε πηγές κι αρχαία

Ανάμεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού και στα «πόδια» του Παρνασσού, η Σουβάλα ή Πολύδροσος είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ενδιαφέρουσα κίνηση. Διασχίζοντας το χωριό πάρτε το δρόμο που οδηγεί στο βυζαντινό μνημείο της Αγίας Ελεούσας, από τα καλύτερα διατηρημένα της Φωκίδας, και λίγο παραπέρα στην ειδυλλιακή τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζουν οι πηγές του βοιωτικού Κηφισού. Τα νερά και τα πλατάνια δημιουργούν ένα απόλυτα χαλαρωτικό σκηνικό πλάι στις πηγές, ωστόσο τριγύρω θα βρείτε κι άλλα ωραία πόστα για να στρώσετε την κουβέρτα σας. Πάνω από τις πηγές υπάρχουν ακόμα κάποια ερείπια από την επίσης βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ μπορείτε κάλλιστα να ολοκληρώσετε την εκδρομή σας με καφεδάκι στην κεντρική πλατεία της Σουβάλας.

Περισσότερα για την περιοχή εδώ.
 

Βαλσάμης Δουκάκης