Απολαυστική μονοήμερη στη Νεμέα Updated 29/09/2017

Αρχαιολογική - οινική εκδρομή με φόντο τους αμπελώνες

Αν και σε απόσταση 1,5 περίπου ώρας από την Αθήνα, με πανέμορφους αρχαιολογικούς χώρους και αμπελώνες, σε ένα τοπίο ήρεμης μεσογειακής γοητείας, η Νεμέα παραμένει μια ακόμη terra incognita για τους περισσότερους ταξιδιώτες της Πελοποννήσου.

banner

Έχοντας ευχαριστηθεί μικροί και μεγάλοι την ημερήσια στην Ακροκόρινθο, είπαμε να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με ένα ακόμη από τα αρχαιολογικά απωθημένα της κοντινής Πελοποννήσου. Σειρά είχε λοιπόν η Αρχαία Νεμέα, η οποία για τους μεγαλύτερους  της παρέας αντιστοιχούσε σε μια ακόμη ταμπέλα που προσπερνούσαμε βιαστικά κάθε φορά που ξεκινούσαμε ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο και για τους μικρότερους σε μια σειρά κίονες στο φόντο ενός από τους εικονογραφημένους μύθους του Ηρακλή.

Βλέποντας τον εξάχρονο Ισίδωρο να βγάζει το μπουγελωμένο t-shirt του τρέχοντας παρέα με τους φίλους του στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας μια περασμένη Κυριακή ξαναθυμήθηκα πόσο τυχεροί είμαστε που σε απόσταση 1,5 περίπου ώρας από την Αθήνα μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοια ειδυλλιακά τοπία, όπου ελάχιστα έχουν αλλάξει από την εποχή που έτρεχαν εδώ οι αρχαίοι αθλητές. Το στάδιο χωρούσε κάποτε 40.000 θεατές, εμείς όμως δεν είχαμε παρά να μοιραστούμε τα παγκάκια μες στα δέντρα που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο με δυο ζευγάρια ξένων που έπλεναν φρούτα για ένα πρόχειρο πικνίκ. Έχοντας περάσει πρώτα από το Μουσείο ήρθαμε διαβασμένοι και κάναμε μεγαλοπρεπή είσοδο στο χώρο του σταδίου μέσα από την εντυπωσιακή θολωτή στοά αναζητώντας μαζί με τα παιδιά πάνω στις πέτρες τα σκαλισμένα ονόματα που είχαμε δει προηγουμένως σε φωτοτυπίες.

Το μουσείο, όπως και ο δωρικός ναός του Διός, βρίσκονται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου περίπου από το στάδιο και συνθέτουν ένα όμορφο αρχαιολογικό πάρκο με πολλές γωνιές για χαλάρωση μες στην απόλυτη ησυχία με φόντο τους αμπελώνες και τους πράσινους λόφους. Από το ναό διασώζεται ένα σημαντικό κομμάτι, ενώ τα θεμέλια της παλαίστρας και του γυμναστηρίου δίνουν λαβές στη φαντασία να δουλέψει. Τα παιδιά πάλι δεν άργησαν να βρουν τα δικά τους best of, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κατάλογο αρχαιοτήτων, και συγκεκριμένα το σκελετό μιας γυναίκας που εκτίθεται σε υπαίθρια προθήκη μαζί με επεξηγηματικές πληροφορίες για την υγεία και την ηλικία της αλλά και… το κόκκαλο μιας κατσίκας (;) που αποκάλυψε η δική τους ανασκαφή κάτω από τις ελιές!

Το μουσείο, αν και αναδίδει μια αίσθηση προχειρότητας, δεν παύει να είναι πλούσιο σε εκθέματα, με τη συλλογή αγγείων και κοσμημάτων από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια να κλέβει την παράσταση, αλλά και αντικείμενα σχετικά με τους αγώνες και προϊστορικά εργαλεία και όπλα. Αφήνοντας πίσω μας τον αρχαιολογικό χώρο (κλείνει στις 3, οπότε προνοήστε) δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια μικρή αυτοκινητάδα ανάμεσα στους αμπελώνες ακολουθώντας τις ταμπέλες των δρόμων του κρασιού, καθώς τα παιδιά παρέμειναν απασχολημένα κατασκευάζοντας τους δικούς τους χιουμοριστικούς χάρτινους αρχαίους θεούς και ήρωες της σειράς Meet the Greeks που πήραμε από το πωλητήριο του μουσείου. 

Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια από τις πιο γνωστές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, με αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία που μπορούν να συμπληρώσουν τη βόλτα σας ή να αποτελέσουν την αφορμή για μια ξεχωριστή εκδρομή, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε στην εποχή του τρύγου. Στα must το Κτήμα Παπαϊωάννου (27460 23138- επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης), του γκουρού της Νεμέας, και το εντυπωσιακό οινοποιείο Semeli που διαθέτει και σουίτες για τους οινόφιλους που θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή (2106216811). Οι οινοποιοί της Νεμέας μαζί με άλλους φορείς διοργανώνουν συχνά πυκνά διαδρομές, ποδηλατοδρομίες και άλλες εκδηλώσεις δίνοντας αφορμές σε ένα νέο κοινό να γνωρίσει την περιοχή.

Φυσικά για να αναδειχθεί η Νεμέα σε αυτόνομο ταξιδιωτικό προορισμό χρειάζεται μια ακόμη πιο ελκυστική και σύγχρονη οργάνωση και προβολή των δρόμων του κρασιού σε συνδυασμό και με τις αρχαιότητες, μικρούς αγροτουριστικούς ξενώνες και αξιόλογες ταβέρνες και ένα «σουλούπωμα» της σύγχρονης πόλης της Νεμέας, η οποία δυστυχώς δεν διεκδικεί δάφνες αισθητικής. Ευχάριστη έκπληξη η «Κυρ – Αθηνά» (27460 23070, 6977356234), η παλιά γνωστή ταβέρνα του Σοφού που έχει περάσει στα χέρια της νέας γενιάς, κι έχει εκσυγχρονιστεί από άποψη ντεκόρ αλλά και γεύσεων. Τα παραδοσιακά εποχικά μαγειρευτά, όπως το αρνάκι – λουκούμι με μελιτζάνες, και τα κρέατα της σχάρας συνυπάρχουν στο μενού με δημοφιλή πιάτα μοντέρνας ταβέρνας, όπως η καλοφτιαγμένη τηγανητή φέτα με μέλι, και βέβαια κρασιά από τον τοπικό αμπελώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα κρασιά και τα οινοποιεία της Νεμέας από τους συντάκτες του αθηνόραμα umami μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ για πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τους δρόμους του κρασιού και τα επισκέψιμα οινοποιεία εδώ. 

banner

Δέσποινα Ζευκιλή