Δονούσα: μυστικό chill out 08/07/2013

«Εδώ δεν θα σας ανακαλύψει κανείς»!

Χωριό μια σταλιά, γυμνά βράχια, σκούρα μπλε νερά, λευκή αμμουδιά, αντίσκηνα στη σκιά των κέδρων. Αν το «less is more» είναι το μότο σας, αυτή η κουκίδα στο Αιγαίο θα γίνει ο παράδεισός σας.

banner

«Land, ho!» που λένε και οι ναυτικοί όταν πιάνουν στεριά. Καταμεσήμερο και ο «Σκοπελίτης» ξεφορτώνει βρεγμένους ταξιδιώτες στο μικρό λιμανάκι, τον Σταυρό^ οι λιγότερο περιπετειώδεις, πάντως, προτιμήστε τα πλοία της Blue Star. Μια χούφτα γαλανόλευκα σπιτάκια, χτισμένα αμφιθεατρικά, δύο μπαράκια, δύο ταβέρνες, ένα ΑΤΜ… Λίγο πολύ αυτά είναι το φόντο στην ταμπέλα που υπόσχεται: «Καλωσορίσατε στη Δονούσα. Εδώ δεν θα σας ανακαλύψει κανείς»! Η σκιερή αυλή του «Corona Borealis» ενδείκνυται για στάση, άλλωστε από εκεί περνάει και ο δρόμος για την παραλία του Κέδρου.

Σε απόσταση 1 χλμ., μέσα από ένα στριφογυριστό πλακόστρωτο μονοπάτι, η θέα θα σας συναρπάσει: κοφτερά βράχια, βαθύ μπλε χρώμα στη θάλασσα, λευκή αμμουδιά, κέδροι κι ένα ναυάγιο στα ρηχά, που φαίνεται πολύ καθαρά. Σπαρμένα παντού αντίσκηνα, ξεπερνούν τα 200, σαν ένα καλοκαιρινό χωριό κάτω από το δυνατό ήλιο. Σε ρόλο όασης το μπαράκι του Κέδρου –από όπου περνούν οι πάντες–, με μπίρες και σαλάτες, κερδίζει… Όσκαρ chill out καλοκαιριού, που αξίζει να το απαρνηθείτε για μια βουτιά στις κοντινές φυσικές πισίνες.

banner

Ακόμη πιο… μακριά, σε απόσταση 8 λεπτών με το αυτοκίνητο και με ορόσημο τον ανεμόμυλο, βρίσκονται ο οικισμός Μερσίνι και το ρεστοράν «Τζι-Τζι» με το υπέρτατο πατατάτο. Κρατήστε το στο μυαλό σας. Λίγο πιο κάτω, μια ταμπέλα στη μέση του πουθενά γράφει: «Προς εκεί». Από «εκεί», μέσω ενός μονοπατιού (15λεπτη κατάβαση), αποκαλύπτεται σεμνά το «μυστικό» Λιβάδι, το βασίλειο των free campers και των γυμνιστών. Όταν πέσει η νύχτα στον Σταυρό, τώρα, τα φώτα και τα λιγοστά αραγμένα ιστιοφόρα δίνουν γιορτινό τόνο στην ταβέρνα «Το Κύμα», όπου δεν πέφτει λέπι τον Αύγουστο. Όσο για τη συνέχεια; Μα φυσικά ποτάκι στο μπαρ «Σκαντζόχοιρος».

Πώς θα πάτε

Σύνδεση τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά με επιβατηγά-οχηματαγωγά της Blue Star Ferries σε περίπου 7 ώρες (2108919800, εισιτ.: € 33,50). Επίσης, υπάρχουν συχνές συνδέσεις από Νάξο με τον «Σκοπελίτη» (2285022300, εισιτ.: € 7,50) σε περίπου 4 ώρες.

Πού να μείνετε

Χρύσα (Σταυρός, 2285051575, από € 25) Με μπαλκόνι στο Αιγαίο και μεγάλο ατού τη χαμογελαστή οικοδέσποινα, αυτό το κατάλυμα είναι «παγίδα», καθώς το βράδυ δεν θα θέλετε να φύγετε από τον εξώστη του.
Αποσπερίτης (Σταυρός, 2285051571, από € 30) Λιτά και απέριττα –σχεδόν cult– δωμάτια. Και από το μπαλκόνι κατευθείαν στην αμμουδιά!

Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη