Τα «6 Κλειδιά» βάζουν το Πήλιο στο γαστρονομικό χάρτη 02/07/2013

Ένα εστιατόριο - προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε

Το εστιατόριο του γοητευτικού boutique hotel πάνω στη θάλασσα στην Άφησσο ανεβάζει τον πήχη της γεύσης στην περιοχή και γίνεται προορισμός για όσους βρεθούν στο Πήλιο ή ζουν στη Θεσσαλία γενικότερα.

Το καλοκαιρινό Πήλιο μας αρέσει κυρίως για παραλίες του, τα ζωντανά χωριά του και τα καταπράσινα τοπία με τα δέντρα συχνά να φτάνουν μέχρι την άκρη του γιαλού. Από φαγητό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είχε να παρουσιάσει ιδιαίτερα πράγματα. Αν εξαιρέσουμε δυο-τρεις περιπτώσεις εστιατορίων που αναδεικνύουν με συνέπεια την τοπική κουζίνα ή ψάχνονται σε πιο μεσογειακές κατευθύνεις, το γευστικό τοπίο της περιοχής έχει να επιδείξει απλά ό,τι χρειάζεται ένας τουριστικός προορισμός για να είναι στοιχειωδώς ευχάριστος. Ταβερνάκια, απλές προτάσεις, σπετζοφάι και φρέσκο ψάρι που «κάνουν τη δουλειά» για τον επισκέπτη-παραθεριστή, χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και εκεί που δεν το περιμέναμε η Άφησσος, ένα χωριουδάκι με αδιάφορη γευστική ταυτότητα, κάνει την έκπληξη, βγαίνει από τη γευστική μονοτονία και δίνει γαστρονομικό στίγμα σε ολόκληρο το Πήλιο. Κυριολεκτώ γιατί σε όποιο σημείο του και να βρισκόσαστε από το Τρίκερι μέχρι την Τσαγκαράδα, ο προορισμός «6 Κλειδιά» (δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό) είναι must. Το ξενοδοχείο με το ίδιο όνομα που φιλοξενεί το εστιατόριο, αξίζει τον κόπο. Ευχάριστο περιβάλλον, πολύ καλή ιδιωτική παραλία, άψογο service είναι μερικά από τα ατού που διαθέτει. Το εστιατόριο του όμως δεν παίζεται. Τί προτιμάτε; Την εκδοχή beach restaurant-bar ή την εκδοχή βραδινό δείπνο σε καλοστρωμένα τραπέζια πάνω στην άμμο; Και στις δύο περιπτώσεις, η κουζίνα και οι προτάσεις που κάνει δεν έχουν ανταγωνισμό σε ακτίνα 200 χλμ.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ηλίας Γώγος στην επιμέλεια, μαζί με τον Διονύση Ζαχαρόπουλο στην εκτέλεση και στις δημιουργικές πρωτοβουλίες, έχουν σχεδιάσει ένα menu που το τιμούν πελάτες από όλη τη Θεσσαλία αλλά και «κυνηγοί» του καλού φαγητού από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το στίγμα είναι σύγχρονη ελληνική κουζίνα με δημιουργικές νότες. Το δια ταύτα είναι κατανοητό περιεχόμενο στο πιάτο, άψογη εκτέλεση και καλή τεχνική. Δοκίμασα, σε επίπεδο ορεκτικών, πολύ καλό φρέσκο τηγανητό μπακαλιάρο με ελαφριά γευστική σκορδαλιά αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης. Το γίδινο λουκάνικο με αυγό ποσέ και σπιτικό πουρέ ήταν μια μικρή λιχουδιά και την ίδια εντύπωση μου άφησαν τα ρολάκια ντομάτας με μαρινάτο γαύρο. Στα κύρια πιάτα πολύ καλές είναι οι χειροποίητες μακαρούνες με θαλασσινά και σος λαχανικών, το λαβράκι πανέ με σος πορτοκάλι και πουρέ σελινόριζας και το μαριναρισμένο κοτόπουλο γεμισμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς. Αυτά όμως είναι απλά μια περίληψη ενός menu με δώδεκα ορεκτικά και άλλα τόσα κύρια που κινούνται όλα στο ίδιο περίπου επίπεδο. Έκπληξη είναι επίσης τόσο τα ευφάνταστα κοκταίηλς, όσο και τα επιδόρπια. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις τιμές, η πρόταση είναι μοναδική. Δύο χορταστικά πιατάκια μεζέδες από το beach restaurant με 12-15€ το σύνολο και ένα πλήρες δείπνο στο εστιατόριο με 25-35€ (χωρίς το κρασί) υποδηλώνουν μια εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Επίσης πολύ καλό είναι και το beach service στις αναπαυτικές ξαπλώστρες. Τελικά η Άφησσος αξίζει με το παραπάνω τα 300 χλμ. οδήγηση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός Πήλιο/ θάλασσα/ γεύσεις θα σας μείνει αξέχαστος. Αν πάλι κάνετε διακοπές στο Πήλιο, μην παραλείψετε τα «6 κλειδιά». Θα χάσετε. Καλού κακού πάντως τηλεφωνείστε για κράτηση προηγουμένως.


6 ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΦΗΣΣΟΣ (Βόλος 22χλμ.)Τηλ.: 2423033720- 2107510087
Περισσότερα για το ξενοδοχείο
εδώ

Διονύσης Κούκης

Σχετικοί Προορισμοί