Η αναγέννηση της Μασσαλίας 25/06/2013

City break στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013

Προτού καν κοπεί το νήμα των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013, η νουάρ γοητεία της Μασσαλίας βάφεται με το χρώμα της αλλαγής. H Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη περπατά στα σοκάκια της Le Panier και αναμεταδίδει.

banner

Με τις αποβάθρες του Vieux Port να φωτίζονται με πυροτεχνήματα, το παλιό λιμάνι διαφέρει πια πολύ από εκείνο όπου έφτασε ο ήρωας του Maurice Attia, ο Πάκο, όταν εγκατέλειψε το Αλγέρι^ φέτος, ίσως πιο κοσμικό και γυαλισμένο από ποτέ στην ιστορία των 2.500 χρόνων του, βγάζει την πόλη ασπροπρόσωπη. Έπειτα από πολύ καιρό, πλήρως ανακαινισμένα κτίρια και μουσεία έχουν ανοίξει τις πύλες τους στους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιαστεί.

Μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα, όπως το CeReM, ένα (μισό ενέαριο και μισό υποθαλάσσιο) κέντρο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, αναδιαμορφώνουν τη θέα της πόλης από την κορυφή της Notre-Dame de la Garde. Την ίδια στιγμή επικρατεί μια γιορτινή βαβούρα έξω από το Pavilion M, στην πλατεία Villeneuve Bargemon, που πληροφορεί για τα εκατοντάδες events και τις εκθέσεις που γίνονται μέχρι και στις μεταμορφωμένες αποθήκες του λιμανιού. Και, βέβαια, ούτε και οι ίδιοι οι Μαρσεγέζοι, οι οποίοι βολτάρουν –όπως πάντα– από τη Le Pharo προς το Vieux Port, έχουν συνηθίσει το νέο look της πόλης…

banner

Πάντως, ακόμη και το αμαρτωλό παρελθόν της συνοικίας Le Panier δείχνει να ενδίδει σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό, καθώς οι μπουγάδες και τα ατελιέ των καλλιτεχνών, με φόντο τα σκαλιά της Montée des Accoules, έχουν αντικατασταθεί από all day café-bars και σπίτια της υψηλής κοινωνίας. Η συνοικία La Joliette αλλάζει επίσης, ενώ στην πιο τουριστική Quai de Belges τα πρωινά του Σαββάτου είναι περισσότεροι από τους ντόπιους οι ταξιδιώτες με τις Nikon που φωτογραφίζουν τους πάγκους των ψαράδων. Στα πολυεθνικά στενά σοκάκια της La Plaine και της Cours Jullien, όμορφοι Αλγερινοί τρίτης γενιάς, βέροι Μαρσεγέζοι πια, σουλατσάρουν ξέροντας ότι θα βρουν καλό ρούμι και αυθεντική αφρικανική κουζίνα στο «Chez Mama Africa» (37 rue d’Aubagne), ενώ θα καταλήξουν –παραδοσιακά– κάπου για ένα δυνατό pastis, εκείνο το βαρύ απεριτίφ του γαλλικού Νότου. Στις παρυφές του νευραλγικού κέντρου της Cannaberie βρίσκεται και το ρεστοράν «Le Latcho» (1 rue Bernex), όπου ο ευγενικός σερβιτόρος Nidal σερβίρει world tapas και ξέρει να προτείνει στέκια που μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα – π.χ. το «Molotov» (135-137 rue d’Aubagne) με τις επιτυχημένες electro-swing συναυλίες. Μετά το ξενύχτι αξίζει να περάσετε από το Fort St-Jean στην άκρη του λιμανιού, όπου θα δείτε ψαράδες με το καλάμι τους, μια εικόνα της παλιάς καλής Μασσαλίας, εκείνης που λένε ότι δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Γαλλία.
Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013 θα βρείτε στο www.mp2013.fr./>

Πού να μείνετε

Στο Ibis Marseille Centre Bourse, ένα τεράστιο κτίριο του 16ου αιώνα, με 147 δωμάτια και hip εσωτερικό design. Μόλις λίγα λεπτά από το Le Pharo και το Vieux Port, αποτελεί την καλύτερη λύση για αξιόλογη budget διαμονή (www.ibis.com, από € 65). Στο πρόσφατα εγκαινιασμένο Mama Shelter, που φέρει την υπογραφή του Philippe Starck. Φουτουριστικός και industrial χώρος, με ethnic υφάσματα και χρώματα σε cozy γωνιές (www.mamashelter.com, από € 80).

Πώς θα πάτε

Η Air France έχει απευθείας πτήσεις τρεις φορές την εβδομάδα από την Αθήνα για τη Μασσαλία με τιμή ναύλου από € 80 για απλή μετάβαση (www.airfrance.gr).