Λάδωνας: low budget ανακάλυψη 14/05/2013

Το ποτάμι της διπλανής πόρτας

Νερά παντού, τοξωτά γεφύρια, ράφτινγκ, φιλόξενοι ξενώνες, ρουστίκ γεύσεις και βόλτες σε γαλήνια πετρόχτιστα χωριά. Το σαββατοκύριακο στον Λάδωνα είναι εύκολο, γρήγορο και low budget.

banner

Καθώς κοντεύουμε στα χωριά του Λάδωνα, εκεί όπου η Αρκαδία συναντά την Αχαΐα και την Ηλεία, θέλω ν’ ανοίξω το παράθυρο για να ... ακουμπήσω το δάσος. Κι όταν φτάσουμε με το καλό στη Δάφνη, θα κουρνιάσουμε κατευθείαν στο καφενεδάκι του μπριόζου κυρ-Γιάννη ή στον «Νόστο» στην πλατεία. Απλωμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά που αγναντεύει το ποτάμι, η έδρα του Δήμου Παΐων είναι ένα όμορφο χωριό, με το πέτρινο τρίτοξο γεφύρι του, δίπατα αρχοντόσπιτα, πέτρινα καλντερίμια και βρύσες. Χαίρεσαι να τη σεργιανίζεις και μετά να κατεβαίνεις στο ποτάμι για παιχνίδι στη βάση της Eco Action: οργανώνουν από βαρκάδες μέχρι ποδηλατάδες και εξορμήσεις με γουρούνες, ενώ έχουν και χώρο εστιατορίου με τοπικές σπεσιαλιτέ.

Διαδρομές

Ακολουθήσαμε το ποτάμι για το μισογκρεμισμένο γεφύρι της Κυράς και το ξεχασμένο πια πέρασμα (προτού κατασκευαστεί η καινούργια γέφυρα, τα αυτοκίνητα διέσχιζαν τον Λάδωνα μ’ ένα «βαρκάκι» με τροχαλία!). Οδηγήσαμε costa costa στη λίμνη και, προτού συνεχίσουμε φορτσάτοι για τη Δήμητρα, σταματήσαμε για ένα γλυκάκι στο sui generis καφενεδάκι «Λαδωνίδα» με το ποτάμι στο… πιάτο.
Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε μια πλαγιά η οποία ατενίζει το στενό φαράγγι του ποταμού, η Δήμητρα είναι από τα ομορφότερα χωριά στη «γειτονιά». Στα οπωσδήποτε της επίσκεψης το «Στέκι του Μερακλή» στην πλατεία για τα σπιτικά λουκάνικα με πορτοκάλι, ο ανήφορος μέχρι την εκκλησία της Παναγίας αλλά και η διαδρομή που κατεβαίνει στο δίτοξο γεφύρι. Αν δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις, σ’ ένα αγέρωχο αρχοντικό του 1850 σε περιμένει ο φιλόξενος ξενώνας «Σπίτι της Θεώνης». Σε λίγα χιλιόμετρα μπορείς να πεταχτείς στην Κοντοβάζαινα και τη Μονή Κλειβωκάς, ένα μοναστήρι «αετοφωλιά» που το έφτιαξαν εδώ, λέει, διότι βρέθηκε στο βράχο η εικόνα της Παναγίας, σ’ ένα σημείο που μπορείς να δεις διασχίζοντας σκυφτός ένα φιδωτό διάδρομο-σπηλιά!

banner

Στην άγνωστη Αχαΐα

Μια εναλλακτική παραποτάμια διαδρομή μάς έφερε από τη Δάφνη σε γαλήνια χωριά όπως η Αροανία, με τα ιστορικά πυργόσπιτα των Λαμπροπουλαίων, των Σοφιανοπουλαίων και των Πετιμεζαίων, το ορεινό Λεχούρι, στα 1.000 μ. υψόμετρο, με τον πύργο-μουσείο του Λεχουρίτη, και το γαλήνιο Λιβάρτζι (φωτό), όπου μπορείτε να καθίσετε στην πλατεία με τα πλατάνια και τα ταβερνάκια και μετά να ανηφορίσετε μέχρι τον Αϊ-Γιάννη.

Διαμονή

Στη Δάφνη, η Eco Action (2103317866, 6978996950) διαχειρίζεται τα πέτρινα σπιτάκια «Λάδωνας» στο ποτάμι (από € 45) και το παρεΐστικο ξύλινο καταφύγιο με κουκέτες και κοινόχρηστο χώρο με τζάκι (από € 30 με πρωινό). Το καλοκαίρι οργανώνουν ειδικά κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Άνετα, σύγχρονα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Δήμητρα» ( 2692071124, από € 40 με πρωινό). Στη Δήμητρα, το «Σπίτι της Θεώνης» ( 6973028265, από € 50 με πρωινό). Στο Λεχούρι, τα διαμερίσματα «Πέτρινα Θεοχάρη» (6974126669, τιμές ανάλογα με το πλήθος των διαν/σεων).

Ημερομηνία α'δημοσίευσης: 03/12/2009
Updated: 14/05/2013

Ιωάννα Γκομούζα