Μονοήμερες της Καθαράς Δευτέρας Updated 16/02/2018

3 Ιδέες για Κούλουμα της τελευταίας στιγμής

Κι εκεί που είχατε αποφασίσει πως Απόκριες θα κάνατε στην πόλη, η Καθαρά Δευτέρα σας βρίσκει ορεξάτους για κοντινή βόλτα. Ιδού 3 προτάσεις για να υποδεχθείτε την Σαρακοστή με άλλο αέρα!

banner

Αλευρομουτζουρώματα, Γαλαξίδι

Όποιος έχει βρεθεί Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι και ισχυρίζεται ότι έχει βγει αλώβητος από τα «Αλευρομουτζουρώματα» που μετατρέπουν την πανέμορφη πόλη σε πραγματικό πεδίο μάχης τότε μάλλον ψεύδεται. Είναι τέτοια η ορμή με την οποία εκτοξεύουν αλεύρι και φούμο οι ομάδες που ξεκινούν από τα στενά της πόλης και καταλήγουν στην παραλία που αποκλείεται να γλιτώσετε τα... σκάγια, οπότε φορέστε πρόχειρα ρούχα και αφεθείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο πολύχρωμα αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας. Η πόλη είναι επί ποδός από το πρωί, με παραδοσιακά κεράσματα και άλλα, ωστόσο οι... ασκοί του Αιόλου ανοίγουν γύρω στο μεσημέρι.

Tip: Για εξαιρετικές πίτες και μύδια της περιοχής καθόμαστε όπως πάντα στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» (2265041059) ή τον «Σκελετόβραχο» (2265041303).

Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στο Γαλαξίδι καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βλάχικος Γάμος, Θήβα

Έθιμο που αναβιώνει από τα μέσα του 19ου αιώνα ο «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα, ταυτίζεται με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Βεβαίως τηρεί και όλες τις διονυσιακές παραδόσεις με γλέντια και χορούς, νταούλια, πίπιζες, άφθονο κρασί και πειράγματα. Οι πρώτες φωτιές θα ανάψουν στην Πλατεία Επαμεινώνδα από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, τριγύρω θα στήνονται χοροί, ενώ λίγο αργότερα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας τα νηστίσιμα κεράσματα θα δίνουν και θα παίρνουν. Το πραγματικό γλέντι θα ξεκινήσει γύρω στις 2 μ.μ. με τη γαμήλια πομπή των νεονύμφων πάνω σε άμαξα, το ξύρισμα του γαμπρού που ακολουθεί και το αντάμωμα των δύο συμπεθέρων που θα δώσει το σύνθημα για γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.

Tip: Τα ουζερί στον κεντρικό πεζόδρομο ενδείκνυνται για χάζι στα δρώμενα και νηστίσιμες νοστιμιές.

banner

Κούλουμα στην Καλαμάτα

Αν και ιδανικά θα πρέπει να έρθετε από την Κυριακή για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα κλείσει με τη συναυλία των Locomondo, όσοι επιλέξετε την ανανεωμένη Καλαμάτα για μια βόλτα την Καθαρά Δευτέρα δεν θα στερηθείτε το παραδοσιακό χρώμα. Κούλουμα στήνονται σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, με πιο βολικά (και γραφικά) εκείνα στη μαρίνα της Καλαμάτας με φόντο τα ιστιοπλοϊκά.


Tip: H μεγάλη οδός Αριστομένους συγκεντρώνει τα πιο μοδάτα καφέ της πόλης αν δεν επιλέξετε τα στέκια της παραλιακής για θέα θάλασσα.


Διαβάστε αναλυτικά τα must-see & do στην Καλαμάτα καθώς και αξιολογημένες προτάσεις φαγητού και διαμονής από τον Alpha Guide εδώ

Βαλσάμης Δουκάκης