Σαντορίνη: Το 2013 Έτος Γαστρονομίας 29/01/2013

To στοίχημα του γαστροτουρισμού

Ο εμβληματικός και δημοφιλέστατος παγκοσμίως τουριστικός προορισμός της Ελλάδας κηρύσσει αυτή τη χρονιά Έτος Γαστρονομίας, υψώνοντας τη σημαία του γαστροτουρισμού.

Είναι σίγουρα πρωτοποριακό ένας μικρός ελληνικός τόπος σαν τη Σαντορίνη να συνδέει την ετήσια δραστηριότητά του με τις γεύσεις ανακηρύσσοντας το 2013 Έτος Γαστρονομίας. Θα το περίμενε κανείς από το Σαν Σεμπαστιάν, το Παρίσι ή τη Φλωρεντία^ αλλά η Σαντορίνη ξεπερνάει τον εαυτό της με μια σειρά πολυδιάστατων δράσεων που πρόκειται να δυναμώσουν το ερεθιστικό προφίλ του νησιού ως τουριστικού προορισμού νοστιμίζοντάς το με γαστρονομική ιδιαιτερότητα.


Τον τόνο αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης της γαστρονομίας τον δίνει το σήμα του Έτους Γαστρονομίας της Σαντορίνης. Ο λογότυπος βασίστηκε σε μια τελετουργική μεσοκυκλαδική πρόχου: στην κύρια πλευρά της εικονίζεται μια λατρευτική σπονδή – η παράσταση που ενέπνευσε το σηματάκι του Έτους Γαστρονομίας– ενώ στην πίσω εικονίζεται η μύηση του αετιδέα από τον αετό στο πέταγμα. Πρόθεση των οργανωτών είναι να εξασφαλίσουν την έκθεση της πρόχου για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου. Πληροφορίες επίσης μας λένε ότι πρόκειται να εκτεθούν σε προθήκες ποικίλα ευρήματα (σπόροι, σκεύη μαγειρικής κ.λπ.) του ίδιου αρχαιολογικού χώρου, τα οποία πιστοποιούν τις διατροφικές και γευστικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου. Το κοντινό παρελθόν της γεύσης υλοποιείται στο Παραδοσιακό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε», ένα πρότυπο λαογραφικό μουσείο όπου φιλοξενούνται αναπαραστάσεις για την παρασκευή ντοματοπελτέ, την επεξεργασία της φάβας, την οινοποίηση ή την απόσταξη ρακής.


Επιπλέον η Σαντορίνη είναι ο ιδανικός τόπος για να νιώσει κανείς τι σημαίνει terroir^ ήτοι προϊόντα ιδιαίτερης προσωπικότητας και γεύσης. Δεν είναι τυχαίο που τα άνυδρα λαχανικά του νησιού (ντοματάκι, λευκή μελιτζάνα, κολοκύθι κ.ά.) έχουν τόσο έντονη νοστιμιά. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση, την οποία ο ηφαιστειολόγος δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης συνοψίζει ως εξής: «Η μοναδικότητα και η ποικιλία των γεύσεων και των προϊόντων της Σαντορίνης οφείλονται στην ανταπόκρισή τους στο ιδιαίτερο, μοναδικό φυσικό της περιβάλλον». Συμπληρωματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογραμμίζει: «Κάποια ίχνη μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, είναι πολύ απαραίτητα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεύση (σ.σ.: των φυτών και λαχανικών)». Μ’ αυτά τα προϊόντα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια γύρω απ’ το ηφαίστειο μια ξεχωριστή γαστρονομία, η οποία τα τιμά καθιερώνοντας τη Σαντορίνη ως τον πιο σημαντικό ελληνικό γαστρονομικό προορισμό, γεγονός που επιβραβεύεται συνεχώς από τους Χρυσούς Σκούφους. Φέτος λοιπόν, για το Έτος Γαστρονομίας, τα εστιατόρια θα προτείνουν ειδικά μενού αλλά και μεμονωμένες σπεσιαλιτέ, ενώ τα ξενοδοχεία του νησιού θα προσφέρουν ελληνικό πρωινό με ντόπια προϊόντα. Εμείς πάλι θα προτείναμε τα οινοποιεία να προβούν σε κάθετες δοκιμές κρασιών, για να δείξουν το απίθανο δυναμικό παλαίωσης του Ασύρτικου.


Επίσης θα γίνουν δύο συνέδρια: το IMIC, με κατευθύνσεις τον τουρισμό και τη γαστρονομία, που γινόταν στην Αθήνα, θα διεξαχθεί στις 19-20 Απριλίου στο νησί, ενώ το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Άμπελος θα λάβει χώρα στις 30-31 Μαΐου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον αμπελο-οινικό τομέα. Εν συνεχεία, 1-2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση κρασιών από τοπικές ποικιλίες των νησιών ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ παραλλήλως θα γίνουν συναυλίες κλασικής μουσικής. Τέλος, η ετήσια έκθεση των Σαντορινιών ζωγράφων θα έχει φέτος θέμα της τη γαστρονομία. Συν τω χρόνω θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα όλων αυτών των εκδηλώσεων και θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.  

Δημήτρης Αντωνόπουλος

Σχετικοί Προορισμοί