Bars | Ένα mix με φαντασία

Δυνατές αφίξεις, ανανεώσεις αλλά κι ευρηματικές τεχνικές στα μπαρ της συμπρωτεύουσας μαρτυρούν την εξέλιξη της τοπικής bartending σκηνής.

Με μια πρώτη βόλτα καταλαβαίνεις ότι η Θεσσαλονίκη αγαπάει πολύ τις εξόδους στις μπάρες. Στο κέντρο της πόλης έχουν δημιουργηθεί δυνατές εστίες, που εξαπλώνονται ανατολικά μέχρι την περιοχή του Φαλήρου και της Καλαμαριάς και δυτικά μέχρι τη Σταυρούπολη, με μπαρ που είναι γεμάτα από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, προσφέροντας δουλεμένες και «ψαγμένες» προτάσεις στο σέικερ, στο πιάτο και στα decks.

Πριν από λίγο καιρό δύο openings έγιναν talk of the town: καταρχάς το εντυπωσιακό «Casablanca Social Club», που σερβίρει πρωτότυπα κοκτέιλ με το touch του Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Η cocktail list έχει τρία sections: aperitivi με ιδιαίτερες προτάσεις, όπως το Apple falls Νot far from Τhe Τree, με φρέσκο χυμό πράσινου μήλου, μια δεκάδα πρωτότυπων Negroni, όπως το Old Pal, και προχωρημένες signature συνταγές του Αλέξανδρου (βλ. Dark Empire με ωραίες νότες βοτάνων). Για τους πιο ψαγμένους υπάρχει το private bar, με οικοδεσπότη τον ίδιο τον Αλέξανδρο, ο οποίος θα φτιάξει ειδικά για σας premium tailor-made cocktails.

To ίδιο ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή του βόρειου αδελφού του αθηναϊκού «Noel» στο κέντρο της πόλης. Το ιστορικό «Tre Marie» μεταμορφώθηκε σε εντυπωσιακή βικτοριανή έπαυλη, με κόκκινες βελούδινες κουρτίνες, φυτά στους τοίχους και βαριά χαλιά. Το μενού των κοκτέιλ είναι ίδιο με της Αθήνας και είναι αφιερωμένο στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Στην ενότητα του φαγητού οι Μasterchef Αργύρης Αγλαμίσης και Κωνσταντίνος Συμεωνίδης έχουν ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον comfort μενού με μεσογειακό χαρακτήρα.

Και η Βογατσικού όμως, επίσης στο κέντρο, μόλις απέκτησε ένα νέο δυνατό all day spot. To κομψό και cosy «The Fleming» ανοίγει από το πρωί για πολύ καλό καφέ, νόστιμα αβγά ποσέ και pancakes. Όσο περνάει η ώρα, η δράση μεταφέρεται στην ξύλινη μπάρα, ο φωτισμός χαμηλώνει και δυναμώνουν οι ωραίοι soul, house και disco ήχοι. Τα signature cocktails φλερτάρουν με όλα τα spirits και τα γούστα και μπορούν να συνδυαστούν με κάποιο από τα πρωτότυπα μπέργκερ και bao buns. Αυτοί που αγαπάνε τα straight ποτά θα βρουν μια πολύ καλά ενημερωμένη κάβα με premium και σπάνιες ετικέτες, ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή εναλλάσσονται γνωστοί Έλληνες DJs.

Βραβεβευμένες μπάρες

Οι αναλυτικές δοκιμές της ομάδας των Αθηνόραμα Bar Awards έδειξαν το υψηλό και δημιουργικό επίπεδο του θεσσαλονικιώτικου bartending. Το βραβευμένο με 2 Shakers «Vogatsikou 3», το μικρό και στιλάτο μπαρ που εδώ και τέσσερα χρόνια άλλαξε την bartending σκηνή της πόλης, εστιάζοντας στα premium spirits και τα perfect serves, κλέβει και φέτος τις εντυπώσεις με αριστουργηματικά κλασικά κοκτέιλ, το δυνατό χαρτί του Γιάννη Κέδε και της έμπειρης ομάδας του. Το Negroni είναι must εδώ και μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποια από τα νόστιμα bar bites. Πολύ ενδιαφέρον έχουν επίσης η λίστα με τα aperitivi και το μενού του brunch.

Το εναλλακτικό «La Doze», επίσης βραβευμένο με 1 Shaker, διατηρεί το βερολινέζικο mood, διευρύνει την κάβα των σπάνιων spirits και παρουσιάζει μια νέα cocktail list με εξαιρετικά twists, όπως η Rosita με παλαιωμένη τεκίλα. Δυνατό ατού του είναι επίσης οι εκατοντάδες ετικέτες αποσταγμάτων· σίγουρα εδώ θα βρεις κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά!

Σε ό,τι αφορά τα ευφάνταστα concepts, τα πρωτεία κρατά η νέα λίστα του επίσης βραβευμένου με 1 Shaker «Γορίλα», κάθε πρωτότυπη συνταγή της οποίας δουλεύεται εξαρχής στο εξοπλισμένο εργαστήριο και είναι αφιερωμένη σε έναν διαφορετικό υπερήρωα, που ταυτίζεται όμως με το πρόσωπο ενός συνεργάτη του μπαρ. Υπεύθυνος είναι ο Αχιλλέας Πλακίδας, ο φετινός καλύτερος Έλληνας World Class bartender. Must το Lucky Shot, που παντρεύει δύο κλασικές συνταγές, το Espresso Martini και το Old Fashioned. Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ το κοκτέιλ περιέχει ιρλανδικό ουίσκι, λικέρ κακάο με μπανάνα κι εσπρέσο με μπισκότο, είναι crystal clear!

Δημιουργικά concepts

Στην πολυσύχναστη παραλιακή, το «Tribeca» καλλιέργησε την αξία του fine drinking και είναι σήμερα το απόλυτο στέκι του Θερμαϊκού. O χώρος, που λειτουργεί όλη μέρα, είναι πολύ προσεγμένος, με επιβλητική μπάρα, κλασικά έπιπλα, μοντέρνα φωτιστικά και μεταλλικές λεπτομέρειες. Η μπάρα στο κέντρο του μαγαζιού συντονίζεται από τον ταλαντούχο mixologist Γιάννη Μπάκο, που ψάχνει πάρα πολύ τις πρώτες ύλες και τις βάσεις και σερβίρει καινοτόμα ποτά, όπως το His Highness, με κονιάκ κι έναν προχωρημένο homemade αφρό.

Οι επιλογές της cocktail list μοιράζονται ανάμεσα σε all time classic συνταγές και signature προτάσεις, που πατάνε σε premium ποτά και υλικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μείξεις με πρωταγωνιστές το ουίσκι και το κονιάκ, ενισχυμένες με σπιτικά λικέρ, σιρόπια και αφρούς. Το μενού της κουζίνας κινείται σε μεσογειακούς τόνους – αξίζει να δοκιμάσετε μια πάστα ή ένα ριζότο παρέα με το Tribeca Βloody Mary.

Από μια τόσο πολυσυλλεκτική μπαρ σκηνή δεν θα μπορούσε να λείπει η δυνατή τάση του speakeasy. Ξεχωρίζει το κρυμμένο μπαρ στον επάνω όροφο του γνωστού «The Blue Cup» στα Λαδάδικα. Ανεβαίνεις τη σκοτεινή εσωτερική σκάλα και φτάνεις σε μια βαριά σιδερένια πόρτα. Για να την ανοίξεις, πρέπει να γνωρίζεις τον κωδικό, που δεν είναι άλλος από το 1920.

Μόλις κλείσει η πόρτα του «Speakeasy Bar» νιώθεις σαν να μεταφέρθηκες στην Αμερική της Ποτοαπαγόρευσης. Μεγάλη, μαρμάρινη λευκή μπάρα, πολύ ωραίες μεταλλικές λεπτομέρειες στην απόχρωση του χρυσού, δερμάτινα στουλ και βελούδινοι καναπέδες στο χρώμα του πράσινου απογειώνονται με τα φωτιστικά-αντίκες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 8 θρυλικά κλασικά κοκτέιλ με βάση τη χρονολογία δημιουργίας τους, σερβιρισμένα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι perfecte serve και ο άλλος η σύγχρονη εκδοχή του, από την ομάδα της μπάρας. Μη χάσετε το Old Fashioned και το twist του Eye Opener. Όσο για το ίδιο το «Blue Cup», εκπροσωπεί επάξια την κουλτούρα του τρίτου κύματος του καφέ σε ένα όμορφο διατηρητέο κτίριο, με specialty μονοποικιλιακούς καφέδες που δίνουν τη θέση τους στα κοκτέιλ.

Ακόμη, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο κομψό «The Bar L.A.B.», στην παραλία της Καλαμαριάς, που μας μυεί στον κόσμο των σπάνιων αποστάγματων, καφέδων και κρασιών με τον καλύτερο τρόπο. Στον ατμοσφαιρικό χώρο κυριαρχούν οι γήινοι τόνοι, ενώ ξεχωριστή πινελιά αποτελεί το μπαρ με τη στιβαρή μαρμάρινη μπάρα και τα όμορφα γεωμετρικά πλακάκια. Εδώ θα διαλέξετε τον καφέ σας από έναν κατάλογο με αποκλειστικά χαρμάνια και το ποτό σας από μια μεγάλη συλλογή από ουί­σκι και ρούμι. Στην ενότητα των κοκτέιλ, πάλι, υπάρχουν πολλές πρωτότυπες συνταγές, που «μαγειρεύονται» στο εργαστήριο.

Στο τερέν του eating & drinking δυνατά παίζει το «Cin Cin», στο ισόγειο μιας υπέροχης διατηρητέας πολυκατοικίας του 1920 στο κέντρο. Ένα σπουδαίο barless bar (ναι, ο bartender κάνει τα μαγικά του από το χώρο της σάλας...) με μια αυλή που γειτνιάζει απροσδόκητα (και ειδυλλιακά) με τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Τα κοκτέιλ συναντούν τη μεσογειακή κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Τσόγια – must πιάτο το εκλεπτυσμένο ριζότο με Dry Martini, που επινόησε σε συνεργασία με τον bartender και manager του εστιατορίου Βασίλη Καλαϊτζή.

Το «Salto espresso & wine bar» ανακαινίστηκε πλήρως, έγινε ακόμη πιο στιλάτο και άνετο. Νέος αέρας φύσηξε και στα κοκτέιλ, που εμπνέονται από διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Κάθε σταθμός, Ινδία, Μεξικό, Ελλάδα κ.ά., αντιστοιχεί και σε μια ιδιαίτερη μείξη, όπως το πικάντικο African Eyes και το πρωτότυπο Ocean Lips.

Στην ίδια πιάτσα το «Apallou» παραμένει ένα πραγματικά all day σημείο συνάντησης, που μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δώστε βάση στο μενού των κοκτέιλ, το οποίο χωρίζεται στο hall of fame, με τα signature του μαγαζιού όπως το Zizi με βότκα, σιρόπι gingerbread και limoncello, και τα Αperitivi, όπως το Mexican Vero, που παντρεύει το mezcal με το Grand Marnier. Υπάρχει επίσης μια λίστα με επτά παραλλαγές του Bloody Mary και δύο Negroni.

Εκτός κέντρου, στην Άνω Πόλη, το «Le Coq Tail Mix Bar» συνδυάζει tailor-made cocktails και απαράμιλλη θέα. Ο Αντώνης και ο Παναγιώτης Βάτσος πήραν ένα παραδοσιακό καφενείο και το μεταμόρφωσαν σε εντυπωσιακό all day bar, όπου ο κατάλογος σε βοηθάει να φτιάξεις μόνος σου το ποτό που επιθυμείς.

Από:

Χρυσούλα Κυριακοπούλου


Ενότητες