Γαστρονομία | Μοντέρνα Ελλάδα και all day bistrot culture

Νέες αφίξεις σε κτίρια-διαμαντάκια με δυνατό eating & drinking pairing και all day χαρακτήρα αλλά και μια ολοένα και πιο ώριμη βεντάλια καλών εστιατορίων ελληνικής κουζίνας χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

Κλασική και σύγχρονη, πιο κοντά στην παράδοση ή πιο κοντά στη δημιουργική διάθεση, σε πιο απλές ή πιο φροντισμένες σάλες, η ελληνική κουζίνα έχει σταθερή και πολύ ενδιαφέρουσα εκπροσώπηση στην πόλη – τα εστιατόρια με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας είναι αρκετά και στο εγγύς μέλλον όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και νέες προσθήκες. Παράλληλα η Θεσσαλονίκη ζει με ενθουσιασμό στον παλμό της μεσογειακής κουζίνας, με μαγαζιά που παίζουν στο τερέν του all day, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδική cocktail list και ξεχωριστό μπαρ αλλά και μια μεγαλύτερη ή μικρότερη wine list.

Όσον αφορά το fine dining, δεν έχουμε κάτι καινούργιο φέτος. Τα σπουδαία μαγαζιά που διακρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα και οι διάσημοι σεφ που τρέχουν την κουζίνα τους είναι αναγνωρίσιμοι και πολύ αγαπητοί (τους συναντάς να απολαμβάνουν τα καλοφτιαγμένα κλασικά φαγητά στις καλές ταβέρνες της πόλης).

Το brunch είναι μια τάση που συνεχίζει και φέτος, και μάλιστα διευρύνεται, ενώ ο φίλος του κρασιού και των ωραίων μείξεων θα ευχαριστηθεί πολύ στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά έχουν wine list, από απλώς καλή μέχρι άρτια, και cocktail lists που συχνά σερβίρονται σε pairing με το φαγητό.

Νέες αφίξεις

Hot άφιξη η πολύ ξεχωριστή brasserie «Charlie D.», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Απόστολου Τραστέλη με το ξενοδοχείο «Excelsior» και την ιδιοκτήτριά του Ισμήνη Τορνιβούκα. Μεσογειακή comfort κουζίνα με δυνατές γαλλικές επιρροές, σε επιμέλεια του τριάστερου σεφ Arnaud Bignon, και πολύ όμορφη διαμόρφωση του χώρου με την υπογραφή της Ελεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη: ευρωπαϊκή διάθεση, ρομαντική αύρα, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και αναφορές στον σκηνοθέτη Γουές Άντερσον και στην αδυναμία του στο ροζ χρώμα, το οποίο πρωταγωνιστεί.

Η υποδειγματική ανακαίνιση υπέροχων νεοκλασικών κτιρίων που στεγάζουν all day café-bar-restaurants εκπροσωπείται λαμπρά φέτος με το ολοκαίνουργιο «Casablanca Social Club». Μεσογειακή κουζίνα κι εδώ, με σημαντική παρουσία ελληνικών στοιχείων, δυνατή μπάρα από τον βραβευμένο bartender Αλέξανδρο Σουρμπάτη, feelgood ατμόσφαιρα και όλη τη Θεσσαλονίκη να δίνει το «παρών».

Ένα καινούργιο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, το «Μαμαλούκα» (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223) έκανε την εμφάνισή του στην Ίωνος Δραγούμη σε ένα χώρο με ωραία αύρα και φιλόξενη, οικεία διάθεση. Βασικό χαρακτηριστικό τα φρέσκα τοπικά προϊόντα, τυριά και κρεατικά, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα η λίστα του περιλαμβάνει και μια καλή συλλογή από αποστάγματα και κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.

Στην αιχμή του fine dining

Το grand restaurant της πόλης δεν είναι άλλο από το «Alfredo’s Grand Dining», το εστιατόριο του πριβέ χώρου του Regency Casino Thessaloniki, σε απόσταση αναπνοής από τις πράσινες τσόχες. Στη σάλα με την κλασική πολυτέλεια ο βραβευμένος σεφ Απόστολος Αλτάνης (Χρυσός Σκούφος 2018) χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές, πολυτελείς πρώτες ύλες αλλά και αρκετά ελληνικά εμβληματικά υλικά που διαμορφώνουν μια προσωπική κουζίνα. Χαρακτηριστικά πιάτα τα μαντί αστακού με πατέ φουαγκρά και κονσομέ πάπρικας και το δίδυμο φουαγκρά με ζελέ πόρτο, μήλο και ψωμί μούστου.

Στο «Salonica Restaurant» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) του «Makedonia Palace» με την πανοραμική θέα στη θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες και το φιλικά ντιζαϊνάτο ντεκόρ, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με το προσωπικό του αποτύπωμα, που αποδίδει την παραδοσιακή γεύση σε αμπαλάζ φινετσάτο, σύγχρονο και αφοπλιστικά νόστιμο. Κορυφαίες σπεσιαλιτέ για φέτος η κακαβιά από πετρόψαρα και θαλασσινά με δυνατό αγιολί και το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι (μάγουλα και ουρά) στην κατσαρόλα με κριθαράκι και τυρί Σαν Μιχάλη.

Ανανεωμένο βρήκαμε και το «The Aficionados», από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά projects της πόλης, το οποίο μοιράζεται στα τρία επίπεδα μιας ατμοσφαιρικής νεοκλασικής έπαυλης στην Καλαμαριά και αποτελεί την ενσάρκωση του οράματος της Μαριαλένας Μηλιαρά για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στο ευ ζην. Πολύ καλή wine & champagne list, με ιδιαίτερη έμφαση στο διεθνή αμπελώνα, και signature cocktails. Τα ηνία της κουζίνας έχει αναλάβει πλέον ο ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης, με μοντέρνες προτάσεις όπως το καπνιστό χέλι με μους από ταραμά και wasabi, αγγουράκια τουρσί και φύκια wakame.

Βαρύ πυροβολικό της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη, το «Clochard», το πλέον ολοκληρωμένο εστιατόριο, από την υποδοχή, τη διαχείριση της σάλας και το σέρβις, με ζηλευτή wine list, τιμά την ελληνική κουζίνα, ενώ περιλαμβάνει στο μενού του, όπως κάθε καλοζωισμένος αστός, τα μεγάλα πιάτα της γαλλικής γαστρονομικής παράδοσης. Φέτος ξεχωρίσαμε τους εκπληκτικούς λαχανοντολμάδες, τον μπακαλιάρο αλά πολίτα και το «παστίτσιο» με λαζάνια, κρέμα πατάτας και σος από φρέσκα βότανα.

Με φοβερή αισθητική, θέα στον Θερμαϊκό, το «Ciel» πάνω στη Νέα Παραλία έχει ακόμη ένα δυνατό πλεονέκτημα, την επιμέλεια του μενού από τον Έκτορα Μποτρίνι. Η υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση του εστιατορίου ξεκινάει από πρωινό και brunch, περιλαμβάνει ένα ευφάνταστο snack menu με προτάσεις bar food αλλά και μια fine dining κάρτα, την οποία υπηρετεί θαυμάσια ο chef de cuisine Δημήτρης Κοτσιβός. Πιάτα που ξεχωρίζουν η σούπα καπουτσίνο σουπιάς και το κοτόπουλο με σάλτσα τρούφας, καλαμαράτες με πέστο μανιταριών και ριζότο καλαμποκιού.

Η δύναμη της ελληνικής κουζίνας

Ανανεωμένο, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά, μας υποδέχεται φέτος το επίσης βραβευμένο κομψό εστιατόριο «Μανιτάρι», που «κρύβεται» στο δεύτερο όροφο του Sofouli Center. Με καίριες δια­κοσμητικές παρεμβάσεις, ο χώρος απέκτησε ανάλαφρη αύρα, διατηρώντας τη ζεστασιά του, ενώ ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης ανεβάζει το στροφόμετρο του «γαλανόλευκου» μοντερνισμού με προτάσεις όπως η τραβηχτή πίτα Μάνης με δροσερή κρέμα σπανακόπιτας και τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με πουρέ από ριγανάτες πατάτες φούρνου.

Γαστρονομικό προορισμό, διακεκριμένο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018, αποτελεί και ο «Γλυκάνισος», λίγο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε έναν φωτεινό και φιλικό χώρο. Η έμφαση εδώ δίνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά με έναν τρόπο που μπλέκει περίτεχνα την παράδοση με τη γευστική εξέλιξη. Στα οπωσδήποτε το καπνιστό σκουμπρί, τα ωμά με φοβερά μαριναρίσματα –καρπάτσιο λαβράκι, σεβίτσε με φαγκρί και ταρτάρ τσιπούρας–, το αχνιστό χριστόψαρο και η γλώσσα μενιέρ.

Μια μοντέρνα κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο από τον σεφ Στέφανο Σταμίδη θα απολαύσετε στο «Dome Real Cuisine», το κύριο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Nikopolis». Με θέα στην τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου και κομψή ατμόσφαιρα, αξιοποιώντας πολύ καλές πρώτες ύλες, όπως τα βιολογικά κηπευτικά από το δικό τους μποστάνι και τα εκλεκτά κρεατικά από επιλεγμένες φάρμες της περιοχής, αλλά και με ευχέρεια στις σύγχρονες τεχνικές, ο σεφ ξεδιπλώνει το ταλέντο του με ξεχωριστές προτάσεις όπως το αβγό και λουκάνικο, με χειροποίητο λουκάνικο από ζυγούρι, και οι 100 στρώσεις λαζάνια με παστιτσάδα από μοσχαρίσια ουρά και γραβιέρα.

Στο «Χαρούπι», σε έναν μοντέρνο, μίνιμαλ χώρο στα Λαδάδικα, ο Χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης φέρνει την κρητική κουλτούρα εστίασης στον Βορρά με το δικό του τρόπο, που άλλοτε ακολουθεί με αφοσίωση την παραδοσιακή συνταγή, άλλοτε τη μεταφράζει δημιουργικά, διατηρώντας πάντα την ουσία της και την αυθεντικότητα των υλικών. Χρακτηριστικά πιάτα το αρνί τσιγαριαστό στιφάδο με σκιουφιχτά από χαρούπι και κρέμα στάκας, η «κρεατότουρτα» με τη μορφή χειροποίητων ραβιο­λιών από χαρούπι και κρέμα αβγολέμονο, το παραδοσιακό γαμοπίλαφο με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.

Πολύ καλή ελληνική κουζίνα απολαμβάνεις και στα «Τρία Γουρουνάκια», στο ισόγειο ενός πανέμορφου διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης «το ’χει» με τις αρμονίες, την τρυφεράδα και τα αρώματα, ποντάροντας στη γεύση και την πρώτη ύλη και όχι σε κενούς εντυπωσιασμούς. Πιάτα που αφήνουν αναμνήσεις είναι σίγουρα η τάρτα μπουγιουρντί με μια υπέροχη τριφτή ζύμη και το ελληνικό μπέργκερ με αβγό ποσέ, πατάτες βραχάκια και ψωμί από χαρουπάλευρο.

Το ψάρι σε πρώτο ρόλο

Η καθαρόαιμη θαλασσινή κουζίνα πρωταγωνιστεί στη «Μαύρη Θάλασσα», το κομψό εστιατόριο με την αστική αύρα του Αλέξανδρου Τοκίδη, που μοιράζεται σε δύο επίπεδα με θέα στον Θερμαϊκό. Άλλοτε κλασικότροπες, φανερώνοντας εξαιρετική μαστοριά στο τηγάνι και στη σχάρα, άλλοτε πιο μοντέρνες, ενσωματώνοντας τάσεις όπως λ.χ. τα ωμά, οι γεύσεις εδώ έχουν ως κοινό παρονομαστή την υψηλού επιπέδου πρώτη ύλη. Εξαιρετική η βελούδινη ταραμοσαλάτα, ενδιαφέρον το ψάρι ημέρας μαγειρεμένο με δύο τρόπους στο ίδιο πιάτο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018).

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στη χώρα (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) είναι και ο «Τάσος». Βασικό ατού η απόλυτη μαστοριά στο ψήσιμο και το τηγάνισμα των ψαρικών από την Κούλα Τοπτζή, τη σύζυγο του ιδιοκτήτη Τάσου Τοπτζή, που μετατρέπει την ευαίσθητη σάρκα των ψαριών σε μια ζουμερή, μοσχοβολιστή απόλαυση, ενώ διατηρεί την πετσούλα τους τραγανή και στεγνή. Τη γαστρονομική εμπειρία συμπληρώνουν μοσχοβολιστά αχνιστά θαλασσινά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή spots ψαροφαγίας στην πόλη είναι το «Grada Nuevo Premium Oyster Bar Restaurant» (Καλαποθάκη 14, 2310271074, gradanuevo.gr), σε έναν στιλάτο modern classic χώρο με ευρωπαϊκό αέρα. Το μενού κινείται από απλό ψητό ψάρι ημέρας μέχρι ταρτάρ και σεβίτσε, ζυμαρικά και ριζότο αλλά και πιο σύνθετες προτάσεις, με βάση την καθημερινή «ψαριά». O έμπειρος οικοδεσπότης Απόστολος Ρήγας θα σας συμβουλεύσει και για το wine pairing από μια κάβα με 270 ετικέτες κρασιών, ενώ η πρόταση περιλαμβάνει και τρόλεϊ τυριών. Χαρακτηριστικά πιάτα το ταρτάρ τόνου με κόλιαντρο, τα φιλέτα μπαρμπουνιού με καπνιστή μελιτζάνα και το σπαγκέτι με μάγουλα ροφού.

Το «Marea Sea Spirit» είναι ακόμη ένα καλό εστιατόριο προσανατολισμένο στο ψάρι, στο κέντρο της πόλης, σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο με μοντέρνα διάθεση και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Το μενού περιλαμβάνει πολλά ορεκτικά, μια ευρεία γκάμα ψαριών ημέρας, σε απλά αλλά και σύνθετα πιάτα, χωρίς να λείπουν οι μοντέρνες προτάσεις. Δοκιμάστε καπνιστό χέλι με αγγούρι τουρσί και ταραμά με wasabi, αχνιστές γαρίδες με μπισκ καραβίδας και ­φιλέτο ψαριού φρικασέ.

Σε άλλο στιλ, το «Μαϊάμι», εστιατόριο ψαριού με 76χρονη ιστορία πάνω στο κύμα, σε έναν κλειστό ορμίσκο στην παραλία της Καλαμαριάς, γαληνεύει το μάτι με τη θέα του ήπιου θαλασσινού τοπίου. Αφήνοντας στην άκρη την καρδιά του μενού (σε επιμέλεια του γνωστού Θεσσαλονικιού σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού), ήτοι τα φρέσκα ψαρικά στη σχάρα και στο τηγάνι, στέκεσαι σίγουρα στον ορεκτικό τόνο ταρτάρ με σος τεριγιάκι και λάδι από σχοινόπρασο και στον επιδόρπιο «πιρουνάτο», αφράτο χαλβά.

Μπορεί να μην περιμένεις να βρεις μαγαζί δημιουργικής ψαροφαγίας με ντόπια ψάρια σε (τόσο μεγάλο) εμπορικό κέντρο όπως το Mediterranean Cosmos, το «Καράμπουρνο» όμως κάνει την έκπληξη. Στον αεράτο, καλόγουστο χώροο ιδιοκτήτης και «συμμέτοχος» του team της κουζίνας Σάββας Δαμιανίδης και ο άξιος σεφ Μανώλης Αντωνακάκης βγάζουν πιάτα που «λένε», όπως η πέστροφα στο τηγάνι με φουντούκια ή το φουξ ριζότο με γαρίδες.

Η νέα κουλτούρα του μεζέ

Οι οπαδοί του «Ούζου Μέλαθρον», που διέπρεψε στη δεκαετία του ’90, θα καταχαρούν με την ανανεωμένη επανεμφάνισή του. Ο ιδιοκτήτης Χρήστος Κουδούνης ενώνει τα μαγαζάκια κάτω από το θρυλικό όνομα και φτιάχνει ουζάδικο, μεζεδοπωλείο, κρεατοταβέρνα και παντοπωλείο το ένα δίπλα στο άλλο, όλα μέσα στη γραφική στοά, κάτω από τις θεαματικές κούκλες σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν τα 34 παραδοσιακά επαγγέλματα της Θεσσαλονίκης.

Η «Μασσαλία» δεν είναι ένα απλό μεζεδοπωλείο· ο consultant chef Γιώργος Βαγιωνάς έχει φτιάξει ένα έξυπνο μενού και ο σεφ Κώστας Μαργούτας ετοιμάζει με μαστοριά μαστιχωτό καλαμαράκι σοτέ με αβοκάντο, φρέσκο κόλιαντρο και λάιμ, τέλειο ριζότο με οστρακα, βούτυρο, παρμεζάνα και λουίζα αλλά και άψογα ψημένη ταλιάτα ξηράς ωρίμανσης από τη Φάρμα Κουτσόφτη στη Βέροια.

Comfort απολαύσεις

Το ατμοσφαιρικό «Garcon Brasserie» σε υποδέχεται σε έναν κομψό χώρο με ριγέ ταπετσαρίες, δερμάτινα έπιπλα και θέα στον γαλανό Θερμαϊκό. Ωραίες τζαζ μουσικές, μεγάλο μπαρ, 80 ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα και καλοφτιαγμένη μεσογειακή κουζίνα από τον σεφ Μάκη Ηλιάδη συνθέτουν ένα ωραίο eating & drinking πακέτο. Πιάτο αμαρτωλό τα μοσχαρίσια μάγουλα με κανελόνι λαχανικών και μαρμελάδα ντομάτας. Αγαπημένο σημείο το μαρμάρινο περβάζι πίσω από τις τεράστιες τζαμαρίες, για να πιεις τον καφέ σου νωρίς το πρωί και για δείπνο στον όροφο με τη φωτισμένη λεωφόρο πιάτο στα πόδια σου.

Στο πεδίο του κρέατος, μια upscale πρόταση είναι η «Brizola», πρωτοπόρα και όσον αφορά τη γαστρονομική εποίκιση των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Πολύ δυνατός διακοσμητικά ο χώρος, μια παλιά ξυλαποθήκη, σε μετα­βιομηχανικό, υποβλητικό ύφος (που κατορθώνει και διατηρεί μια lay back διάθεση) από τους σκηνογράφους-αρχιτέκτονες Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη και τον εικαστικό Λάζαρο Πάντο. Η γαστρονομική εμπειρία του Γιώργου Κώστογλου έχει προικίσει το μενού με πολλές premium προτάσεις σε dry aged κρεατικά αλλά και θαυμάσια πρώτα. Λατρεμένα πιάτα τα «ψίχουλα» –αβγό τηγανητό, πατάτα, μοσχαρίσιο λουκάνικο, φρέσκα αρωματικά και ψίχουλα από προζυμένιο ψωμί στο τηγάνι– και τα μοσχαρίσια γλυκάδια με μους μανιταριών.

Όταν έρθει η ώρα για μπέργκερ, τα «Pax Burgers» (Κούσκουρα 3, Καλαποθάκη & Βενιζέλου 8, Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310221970), που ήρθαν πρόσφατα και στην Αθήνα, έχουν φτιάξει ένα αφοσιωμένο κοινό· φαίνεται από τα τραπέζια τους, που γεμίζουν προτού καλά καλά αδειάσουν. Μοντέρνο, νεανικό περιβάλλον, ζουμερό μπιφτέκι που ψήνεται τη στιγμή που το παραγγέλνεις, χειροποίητα buns. Πολύ ενδιαφέροντα μπέργκερ το Mexican, με σπιτικό chili con carne, frizzled onions και jalapenos, και το Goat Cheese & Truffle, με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και truffle mayo. Έχει και προτάσεις για χορτοφάγους (με μανιτάρι πορτομπέλο), ωραία μπουρίτο και brunch κάθε σαββατοκύριακο.

Αέρας ανανέωσης πνέει φέτος στο γλυκύτατο wine concept bar «Souel Wine Studio» (Παύλου Μελά 16, 2310262827). Η κουζίνα μεταφέρθηκε στο υπόγειο και ο χώρος μπροστά στην μπάρα μεγάλωσε και χωράει περισσότερα τραπεζάκια και στουλ, ενώ σύντομα αναμένονται αλλαγές και στο μενού. Η λίστα κρασιών, τέλος, αριθμεί πλέον γύρω στις 200 ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα! Ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει πολύ καλό καφέ, πρωινό και γλυκά, σε περιβάλλον με ζεστή και ανεπιτήδευτα φιλική διάθεση.

Σε μια ψηλοτάβανη σάλα με ήπιο βιομηχανικό ντιζάιν και τεράστιες τζαμαρίες, το «Canteen» εστιάζει στη μεσογειακή κουζίνα με καλοφτιαγμένα πιάτα. Στα συν η μουσική σε τζαζ ήχους και οι 40 ετικέτες κρασιού που προσφέρονται με το ποτήρι.

Σε μια ήσυχη γειτονιά, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στην αρχή της οδού Ολύμπου, πάνω στον πεζόδρομο, το «Νama» (Ολύμπου 1, Θεσσαλονίκη, 2313088241) είναι ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά στην πόλη. Στη λιτή σάλα με την ανοιχτή κουζίνα στο βάθος, οι σεφ Δημήτρης Τσάβος και Γιώργος Μαρίνος ετοιμάζουν νοστιμότατα, ανάλαφρα πιάτα με ντόπια υλικά από μικρούς παραγωγούς. Ξεχωριστά πιάτα το μυλοκόπι με κους-κους, κρέμα από κολοκυθάκι και αρωματικά χόρτα και τα αχνιστά μύδια με σαλάμι Λευκάδας, ντοματίνια, λαχανικά και αρωματικά κι ένα ζουμάκι-όνειρο για βούτες.

Για εκείνες τις στιγμές που θέλεις να ξαποστάσεις με αλλιώτικα αρτοσκευάσματα κι εδέσματα to go, ο διάσημος φούρνος «Ble» (Αγ. Σοφίας 19, 2310231200 και Εγνατίας 138, 2310279060) σε πολιορκεί με εκπληκτικό φαγητό take away και φευγάτα μελομακάρονα από δίκοκκο σιτάρι και παρθένο ελαιόλαδο με αφράλατο Μεσολογγίου και λεβάντα!

Από:

Άρτεμη Τζίτζη

Ντίνα Γκρουμούτη

Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Βαλσάμη Δουκάκη


Ενότητες