Χωριά Πάρνωνα

Εκδρομές

Κοσμάς
Γνωστός ως «Το Μπαλκόνι της Κυνουρίας» και χτισμένος ψηλά στον Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ο Κοσμάς «βλέπει» έλατα όσο πάει το μάτι άλλα και Σπέτσες, Σπετσοπούλα και Ύδρα. Καθίστε στην πανέμορφη πλατεία με τα πλατάνια, κάντε ένα πέρασμα από το λαογραφικό μουσείο και μια βόλτα με τζιπ ή με τα πόδια στο μαγευτικό καστανοδάσος χιλιάδων στρεμμάτων που απλώνεται κάτω από το χωριό (θα το βρείτε ακολουθώντας το χωματόδρομο με κατεύθυνση το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη). Το χωριό διαθέτει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή.
Τζίτζινα
Μες στα έλατα, παρά τις φωτιές που έφτασαν κοντά στο χωριό, τα Τζίτζινα είναι από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Διαθέτουν ξενώνες, ταβέρνες και αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας και έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα. Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση, αγιογραφημένες διά χειρός Κόντογλου, είναι μερικά από τα αξιοθέατα.
Καστάνιτσα
Από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της. Ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινα, κεραμιδί), στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, δρύινα παραθυρόφυλλα. Διαθέτει ταβέρνες και ξενώνα. Αφήστε το αυτοκίνητο στην πλατεία και πάρτε το κεντρικό σοκάκι, που ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, ο οποίος δεσπόζει σ’ ένα λόφο στην κορυφή του χωριού. Το 1826, όταν οχυρώθηκαν εδώ οι Καστανιτσιώτες για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο πύργος ήταν τρίπατος. Σήμερα σώζονται μόνο μερικοί τοίχοι, η θέα όμως είναι υπέροχη.
Πραστός
Ιστορικό χωριό και η πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Το χειμώνα τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες ερημώνουν. Αξίζει να επισκεφτείτε τα ερείπια της μητρόπολης, όπου μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της πυρπόλησης του Πραστού.
Άνω Δολιανά
Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μ., τα Άνω Δολιανά είναι ένα χωριό-μπαλκόνι με θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό. Είναι ονομαστό για το λευκό του μάρμαρο, από το οποίο λέγεται ότι έχουν χτιστεί, μεταξύ άλλων, η Αρχαία Ολυμπία και η Επίδαυρος, καθώς τα λατομεία της περιοχής λειτουργούν από το 600 π.Χ. Παραδοσιακός οικισμός, με καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια, και ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Άγιος Ιωάννης
Μικρό, ανερχόμενο χωριό προς την πλευρά του παράλιου Άστρους. Μέχρι πρότινος «κλείδωνε» με το τέλος του καλοκαιριού, αλλά τώρα έχουν αρχίσει να ανοίγουν μικροί παραδοσιακοί ξενώνες και ταβέρνες.
Πλάτανος
Μικρό, κουκλίστικο χωριό, όνομα και πράγμα. Τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά δίνουν το στίγμα. Στην περιοχή της Λεπίδας υπάρχει μια όμορφη τοποθεσία με καταρράκτες.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ