Στεμνίτσα

Εκδρομές

Λούσιος
Η περιοχή είναι γεμάτη αφορμές για εκδρομές. Πέρα από το γύρο του Λούσιου, την επίσκεψη στο Μουσείο Υδροκίνησης και τις μονές (Προδρόμου, Αιμυαλών, Φιλοσόφου), την άνοιξη και το καλοκαίρι μια ωραία διαδρομή είναι μέχρι την αρχαία Γόρτυνα, για μια βόλτα στα ερείπια του αρχαιολογικού χώρου και πικνίκ (ή μπάνιο για τους τολμηρούς) στις όχθες του Λούσιου. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μια βόλτα στο Ελληνικό, ένα ανερχόμενο χωριό κοντά στην αρχαία Γόρτυνα, με παραδοσιακό χρώμα, όμορφους ξενώνες και ταβέρνες.
Ζάτουνα
Όμορφο χωριό, 4 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας, με πετρόχτιστα σπίτια με χαγιάτια και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, που έζησε εδώ ως εξόριστος. Για μια διαδρομή έξω από τα συνηθισμένα, συνεχίστε μέχρι την Παλούμπα, περνώντας μέσα από τα σχετικά άγνωστα χωριά του Δήμου Ηραίας, τα οποία δεν είναι αναπτυγμένα τουριστικά αλλά προσφέρουν υπέροχη θέα στον κάμπο του Αλφειού και μέχρι τη Ζάκυνθο, το Κατάκολο και τον κάμπο της Ηλείας.

Χωριά Μαινάλου
Εκτός από τα γνωστά γειτονικά χωριά (Δημητσάνα, Βυτίνα), κάντε μια στάση στο
Λεβίδι, ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της Αρκαδίας, στην Αλωνίσταινα, μικρό παραδοσιακό χωριό μες στα έλατα, στο αναστυλωμένο και επισκέψιμο σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι, στο Ζυγοβίτσι, χωριό-μπαλκόνι σε ύψωμα πάνω από το δρόμο Δημητσάνας-Στεμνίτσας, με καλές ταβέρνες.

Κάψια
Ζωντανό χωριό-πέρασμα, το οποίο εξελίσσεται πλέον σε αυτόνομο προορισμό διακοπών. Διαθέτει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην περιοχή αλλά και ταβέρνα, επισκέψιμο οινοποιείο με εργαστήρι ξυλογλυπτικής και, το κυριότερο, ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Πελοποννήσου, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο κοινό.

Μαγούλιανα - Βαλτεσινίκο
Μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα σε οδηγεί στο Βαλτεσινίκο, ένα από τα χωριά της Αρκαδίας με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Στη διαδρομή, κοντά στα Μαγούλιανα, σταματήστε οπωσδήποτε για να θαυμάσετε το Σανατόριο της Μάνας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 και –έρημο πια– εντυπωσιάζει ακόμη με την αρχιτεκτονική του.

Καρύταινα
Όμορφο, πετρόχτιστο κεφαλοχώρι, με το φράγκικο κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του (υπάρχει μονοπατάκι για να ανεβείτε μέχρις ενός σημείου). Το χωριό είναι διατηρητέο και τα σοκάκια ανάμεσα στα διώροφα παραδοσιακά σπίτια του προσφέρονται για βόλτες. Το ράφτινγκ στον Αλφειό υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την τουριστική ανάπτυξη της Καρύταινας. Κάτω από το χωριό, στο δρόμο για Μεγαλόπολη, το φράγκικο τοξωτό γεφύρι του Αλφειού κρύβεται κάτω από μια σύγχρονη γέφυρα. Για να φτάσετε μέχρι το γεφύρι, ακολουθήστε το χωματόδρομο κάτω από την καινούργια γέφυρα και, στη συνέχεια, το μονοπατάκι που οδηγεί στο γεφύρι και στο βυζαντινό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, που είναι «φυτεμένο» στη βάση του. Αν σας θυμίσει κάτι, είναι επειδή το γεφύρι της Καρύταινας κοσμούσε το πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρο!

Λαγκάδια
Αμφιθεατρικά χτισμένο κεφαλοχώρι με εντυπωσιακά αρχοντικά. Οι Λαγκαδινοί μάστορες είναι διάσημοι σ’ όλη την Ελλάδα. Για τους λάτρεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται μια βόλτα στην επάνω γειτονιά, όπου δεσπόζει το αρχοντικό των Δεληγιανναίων, μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής. Στη γειτονιά αυτή, πολλά από τα σπίτια έχουν όμορφες πετρόχτιστες (φυσικά) κρήνες. Το χωριό είναι αναπτυγμένο τουριστικά, με κλασικές ταβέρνες, cafes και ξενώνες.


Από τα Λαγκάδια ως τον Λάδωνα
Μετά το κεφαλοχώρι της πέτρας ο δρόμος συνεχίζει με πολλές στροφές μέσα από τα χωριά Λευκοχώρι, Σταυροδρόμι, Βυζίκι, Τρόπαια και φτάνει μέχρι το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Από το Βυζίκι (παραδοσιακός οικισμός με μερικά ενδιαφέροντα αρχοντικά στην πλατεία της αγοράς) ξεκινάει δρόμος για το Κάστρο της Άκοβας – ανάμεσα στα ερείπια της φραγκοκρατίας γίνεται κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στην είσοδο του χωριού Τρόπαια δεσπόζει το δημοτικό σχολείο (δωρεά του Ανδρέα Συγγρού), που συν

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ