Σουβάλα / Πολύδροσος

Εκδρομές

Άμφισσα
Η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, μέσα στον ελαιώνα στα πόδια του κάστρου της Ωριάς. Επισκεφθείτε την και για τη γειτονιά με τα παλιά ταμπάκικα, το αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή, την Κεχαγιά, την πάνω πλατεία με το νεοκλασικό δημαρχείο και το ρετρό «Γυαλί καφενέ» (όπου γυρίστηκαν σκηνές για τον «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου), και τη μητρόπολη με τις τοιχογραφίες του Παπαλουκά.
Βάργιανη
Από τα πιο γραφικά χωριά του Παρνασσού, με τρεχούμενα νερά, περιποιημένα πέτρινα σπίτια και όμορφη πλατεία, σε πλαγιά-εξώστη με θέα στην Γκιώνα και την πεδιάδα της Γραβιάς. Προετοιμαστείτε για ανηφορικό δρόμο με πολλές στροφές.
Βρετανικό νεκροταφείο Μπράλου
Τρία χιλιόμετρα από το σιδηροδρομικό σταθμό Μπράλου, πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λαμία με τη Γραβιά και την Άμφισσα, βρίσκεται η τελευταία (και πάντα φροντισμένη) «κατοικία» περίπου 100 στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί από τους οποίους, ωστόσο, χάθηκαν εξαιτίας της επιδημίας γρίπης το 1918.
Βυζαντινό μοναστήρι Παντάνασσας (Πανάσσαρη)
Χτισμένο το 1517 μ.Χ. έχει πανέμορφες αγιογραφίες αλλά και εξαιρετική θέα στον κάμπο της Γραβιάς. Έρχεστε από τη Γραβιά ακολουθώντας άνετο χωματόδρομο 4 χιλιομέτρων.
Γαλαξίδι
Κουκλίστικο λιμάνι, σαν σε νησί, διατηρεί τις μνήμες της αλλοτινής ακμής του στα πανέμορφα καπετανόσπιτα, στο Ναυτικό Μουσείο και στις δύο μεγάλες του εκκλησίες, τον Αϊ-Νικόλα με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την Αγία Παρασκευή. Περπατήστε ανάμεσα στα αρχοντικά και κατηφορίστε στην παραλία μέχρι την αντικρινή πευκόφυτη Πέρα Πάντα.
Γραβιά
Κωμόπολη-πέρασμα στο δρόμο Άμφισσας-Λαμίας, στην πεδιάδα που ανοίγεται ανάμεσα σε Παρνασσό, Οίτη και Καλλίδρομο. Στην ιστορική μάχη που έγινε στο –αναστυλωμένο και επισκέψιμο– χάνι της στις 8 Μαΐου του 1821 ο Ανδρούτσος και οι άλλοι καπεταναίοι της περιοχής απώθησαν τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη.
Δελφοί
Διάσημη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο χάρη στο ξακουστό μαντείο της, η κωμόπολη των Δελφών, στις υπώρειες του Παρνασσού, εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου για τον αρχαιολογικό χώρο με τα ιερά του Απόλλωνα και της Αθηνάς καθώς και για το σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της.
Ιτέα
Ήσυχη παραλιακή κωμόπολη στις όχθες του Κορινθιακού. Έχει μεγάλη προκυμαία, ό,τι πρέπει για περιπάτους, καφέ και ψαροφαγία στη λιακάδα.
Μονή Προφήτη Ηλία
Μεταξύ Χριστού και Δελφών, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από τον ελαιώνα, αποτελεί το ιστορικό σημείο εκκίνησης της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη. Ενδιαφέρον το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μετσοβίτη γλύπτη Αναστάσιο Μόσχο.
Vagonettο - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας
Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το θεματικό πάρκο παρουσιάζει τους χώρους λειτουργίας του μεταλλείου βωξίτη στην Γκιώνα, μέσα από μια βιωματική περιήγηση στην παλιά στοά 850, αλλά και με επισκέψεις στις εκθέσεις μεταλλευτικής ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας. (51ο χλμ. Λαμίας-Άμφισσας, 2265078819, 2265028826, www.vagonetto.gr)
>Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ. απλώνεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας με 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χλμ. Σημείο συνάντησης για σκιέρ και επισκέπτες τα δύο σαλέ στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Στη θέση Γεροντόβραχος λειτουργεί ακόμα ένα μικρότερο χιονοδρομικό κέντρο. (
www.parnassos-ski.gr)
Χρυσό>
Αμφιθεατρικά απλωμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, ανάμεσα στους Δελφούς και στην Ιτέα, το παραδοσιακό χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα παλιά νεοκλασικά προσφέρεται για ήσυχες βόλτες με φόντο τον Κορινθιακό.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ