Περτούλι

Εκδρομές

Ελάτη
Χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά του Κόζιακα, σε ύψος 950 μ., σε ένα ονειρικό ορεινό τοπίο όπου κυριαρχούν τα έλατα (εξ ου και Ελάτη), είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και ένας από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Νεραϊδοχώρι
Ανάμεσα στα έλατα και με θέα στις κορυφές Λουπάτα, Μαρόσα και Αυγό, είναι χτισμένο σε ύψος 1.150 μ. Στην πλατεία του χωριού, με τον πλάτανο και τη βρύση, θα δείτε το ναό του Αγίου Νικολάου (1764) και την προτομή του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, αγωνιστή του 1821. Λίγο έξω από το χωριό, ο παλιός νερόμυλος, το πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου, χτισμένο το 1750, και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1792) αξίζουν μια στάση.
Πύρρα
Ανάμεσα σε οξιές και βελανιδιές, και σε υψόμετρο 1.050 μ., παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τελευταία, ευτυχώς με σεβασμό στο ύφος του χώρου. Ανάμεσα στα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η μονή του Αγίου Μόδεστου (1859), η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1892), το Λαογραφικό Μουσείο και η «Καμάρα», το πέτρινο γεφύρι στο δασικό δρόμο για το Νεραϊδοχώρι. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στη διάσημη Βλαχόστρατα και να πιείτε νερό στη βρύση Γκιντούρι.
Χρυσομηλιά
Καλοβαλμένο κεφαλοχώρι με ταβέρνες για ντόπια κρεατικά και ένα συμπαθέστατο Λαογραφικό Μουσείο. Από τις παλαιότερες της περιοχής η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, διασώθηκε που διασώθηκε όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τη Χρυσομηλιά το 1943.
Πύλη
Περιποιημένη κωμόπολη-πέρασμα από τα πεδινά των Τρικάλων στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Δεκατρία χιλιόμετρα από την Ελάτη, είναι χτισμένη στο επιβλητικό βραχώδες άνοιγμα του φαραγγιού που διασχίζει ο ποταμός Πορταϊκός, ανάμεσα στα βουνά Ίταμος (Τσούκα) και Κερκέτιο (Κόζιακας). Εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, το λιθόχτιστο τοξωτό γεφύρι Πόρτας ή Αγίου Βησσαρίωνα στο δρόμο προς την Ελάτη, που φτιάχτηκε το 1514 από το Μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα.
Δέση
Το τελευταίο χωριό πριν από την περιοχή του Ασπροποτάμου, 31 χλμ. από την Ελάτη, αδειάζει σχεδόν το χειμώνα. Θα σας εντυπωσιάσουν η «μεγάλη πέτρα» όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και τα αρχοντικά των Διάκου και Κοτούζα. Ρομαντική η βόλτα στον παλιό νερόμυλο και στο πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του χωριού και πολύ ενδιαφέρον το –εγκαταλειμμένο– μοναστήρι της Αγίας Τριάδας: χτισμένο το 1798, σε ρυθμό σταυροειδή με τρούλο, με ένα επίχρυσο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε το 1849.
Αηδόνα
Παραδοσιακές βρύσες, πράσινο και μια αιωνόβια φελιά (καραγάτσι) απέναντι από την πλακόστρωτη πλατεία που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Επιβλητική η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το λεπτοδουλεμένο καμπαναριό.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ