Λάρισα

Εκδρομές

Αμπελάκια
Ο διατηρητέος ιστορικός οικισμός, στις βορειοδυτικές πλαγιές του Κίσαβου, γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά το 18ο αι., χάρη στον ιδιαίτερα επιτυχημένο συνεταιρισμό που ίδρυσαν οι κάτοικοί του με αντικείμενο τη βαφή νημάτων. Σημερινοί μάρτυρες αυτής της ακμής είναι τα σωζόμενα αρχοντικά, με πιο σημαντικό αυτό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς). Μια βόλτα από το λαογραφικό μουσείο τού οικισμού δίνει μια γεύση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων μέσα από αντικείμενα της αγροτικής ζωής αλλά και της βιοτεχνίας του τόπου.
Φάρσαλα
Ένας τόπος με σημαντική ιστορία, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως τα ερείπια της Παλαιοφαρσάλου, ο ναός της Αγίας Παρασκευής και το Νυμφαίο Σπήλαιο. Εδώ τοποθετείται η πατρίδα του Αχιλλέα, η ομηρική Φθία. Σήμερα η πανελλαδική τους φήμη συνδέεται και με τον ξεχωριστό χαλβά τους.
Τίρναβος
Αγροτική πόλη με σημαντική παράδοση, είναι ιδιαίτερα γνωστή για το καρναβάλι της με το έθιμο «μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας, μια εκδήλωση με παγανιστικές και διονυσιακές ρίζες, αφιερωμένη στη γονιμότητα. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (14ος αι.) με τις σημαντικές τοιχογραφίες. Εδώ θα δοκιμάσετε τσίπουρο, ούζο αλλά και τοπικά κρασιά.
Ραψάνη
Θα τη βρείτε «σκαρφαλωμένη» στα 550 μ., στους πρόποδες του Ολύμπου, και θα ευχαριστηθείτε τους περιπάτους στα γραφικά δρομάκια της, με τις πολλές βρύσες και την όμορφη, μεγάλη πλατεία. Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους οινόφιλους, μια που ο αμπελώνας της είναι φημισμένος λόγω του κρασιού ονομασίας προέλευσης Ραψάνη ΟΠΑΠ που παράγει. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου μη χάσετε τη γιορτή κρασιού που διοργανώνεται εδώ. Επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το μοναστήρι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (16ος αι.) καθώς και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1547).

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ