Κιλκίς

Εκδρομές

Στα Κρούσσια Όρη, το φυσικό σύνορο με τον Νομό Σερρών, και πολύ κοντά στο χωριό Ποντοκερασιά, ο Bαλκανικός Bοτανικός Kήπος Κρουσσίων (σε μια έκταση 310 στρ.) αποτελεί ένα υπαίθριο/ζωντανό μουσείο με τουλάχιστον 1.072 είδη ελληνικών ενδημικών φυτών κι εκατοντάδες βαλκανικά. Θα τα ανακαλύψετε ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές μέσα από βραχόκηπους, καταρράκτες, μικρές λίμνες, λιβάδια και δασικές εκτάσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις (www.bbgk.gr, www.fbf.gr).

Στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM, ο υδροβιότοπος της λίμνης Δοϊράνης (στα νερά της ζουν 18 είδη ψαριών και φωλιάζουν 36 είδη πουλιών) έχει υποστεί μεν καταστροφές, αλλά παραμένει ένας προορισμός για φυσιολάτρες. Εδώ θα βρείτε και μερικά εστιατόρια κι ένα ξενοδοχείο. Σε απόσταση 4 χλμ. από τον οικισμό της Δοϊράνης, στη θέση Κουρί του χωριού Μουριές, θα συναντήσετε τα Χίλια Δένδρα (διατηρητέο μνημείο της φύσης), έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο αναψυχής σε ένα σπάνιο φυσικό δάσος δρυός και φράξου.

Άλλη εναλλακτική (σε απόσταση 27 χλμ. από τη Δοϊράνη και σε υψόμετρο 395 μ.) είναι τα καταπράσινα Άνω Πορόια με τα τρεχούμενα νερά, τα οποία αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για διαδρομές στη λίμνη Κερκίνη του Νομού Σερρών.

Στο νότιο άκρο του νομού (προς Θεσσαλονίκη), τώρα, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Πηλοθεραπευτήριο Πικρολίμνης για μια σειρά από θεραπείες με λάσπες, καθώς ο πηλός του πυθμένα της μικρής, ρηχής Πικρολίμνης, η οποία ξεραίνεται τα καλοκαίρια, περιέχει θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα με ιαματικές και καλλυντικές ιδιότητες.

Στους πρόποδες του Πάικου, η Γουμένισσα έχει μεγάλη παράδοση εδώ και αιώνες στα κρασιά και στα χάλκινα πνευστά. Από εδώ περνάει και ο δρόμος προς το καταπράσινο Πάικο με τα μοναδικά φυσικά τοπία. Ανάμεσα στον Aξιό και στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (30 χλμ. από το Κιλκίς), το Πολύκαστρο έχει πάρει το όνομά του από τα πολλά κάστρα και οχυρώματα που είχαν οι σύμμαχοι στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον οικισμό της Nέας Kαβάλας, τέλος, υπάρχει ένα μικρό αεροδρόμιο για εκπαιδευτικές πτήσεις ή πτώση με αλεξίπτωτο.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ