banner
banner

Καρπενήσι - Ευρυτανία

Εκδρομές

Παλαιό Μικρό Χωριό
Γραφικό πετρόχτιστο χωριό σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, στις πλαγιές της Χελιδόνας, με υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού. Ιδιαίτερη όμως είναι και η ιστορία του, αφού στις 13 Ιανουαρίου 1963, λόγω εκτεταμένης κατολίσθισης, οι κάτοικοί του χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν στο Νέο Μικρό Χωριό. Εικόνες πριν και μετά την κατολίσθηση, λαογραφικά αντικείμενα αλλά και εκθέματα από την Αντίσταση (π.χ. το παλιό τυπογραφείο) μπορείτε να δείτε στο μουσείο στο παλιό σχολείο (λειτουργεί μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Δροσερό σημείο ανάπαυλας η πλατεία με τον πλάτανο και τις βρύσες αλλά και η μικρή λίμνη λίγο έξω από το χωριό.
Μεγάλο Χωριό
Στις πλαγιές της Καλλιακούδας, πετρόχτιστο και περιποιημένο, είναι από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα για τον ταξιδιώτη χωριά της κοιλάδας του Καρπενησιώτη, με ξενώνες, cafes και ένα περιποιημένο λαογραφικό μουσείο. Από το χωριό ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές (για μια σύντομη και εύκολη γεύση, ακολουθήστε το δασωμένο μονοπάτι με τα γεφυράκια στην είσοδο του χωριού).
Λίμνη Κρεμαστών
Απλωμένη σαν γαλανό φιόρδ ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1969 και σκέπασε με τα νερά της χωριά, γεφύρια (όπως το μισοβυθισμένο μονότοξο γεφύρι του Μανώλη στην εκβολή του Αγραφιώτη) και εκκλησίες. Κλασικό σημείο επίσκεψης στις όχθες του το μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνας. Καλύτερα σημεία θέας στη λίμνη: από τη γέφυρα της Επισκοπής και από τη θέση Τσαγκαράλωνα, κοντά στα Φιδάκια.
Κοιλάδα Καρπενησιώτη
Υπέροχη διαδρομή περίπου 32 χλμ. από το Καρπενήσι έως τον Προυσό, ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές της Χελιδόνας και της Καλιακούδας. Στις «όχθες» της απλώνονται κάποια από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής (Κορυσχάδες, Μικρό Χωριό, Μεγάλο Χωριό, Βουτύρο κ.λπ.), ενώ σταδιακά οι ορθοπλαγιές σφιχταγκαλιάζουν τον ασφαλτόδρομο. Σημεία για φωτογράφηση: η θέση Κλειδί (όπου σχεδόν «αγγίζεις» το ποτάμι), τα «πατήματα της Παναγιάς» (αποτυπώματα στα βράχια) και τα Διπόταμα, όπου ο Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελλοπόταμο στα νερά του Τρικεριώτη.
Παλιά Βίνιανη
Ατμοσφαιρικό εγκαταλελειμμένο χωριό, σε παράκαμψη της διαδρομής από Καρπενήσι προς Φραγκίστα. Στην κορφή του λόφου, στο παλιό σχολείο της και νυν μουσείο, συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης τον Μάρτη του 1944, ενώ από δω ξεκίνησε ο Βελουχιώτης για να ανατινάξει τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Για να επισκεφθείτε το μουσείο, αναζητήστε τα κλειδιά στην ταβέρνα «Η πλατεία» στη Νέα Βίνιανη.
Πανταβρέχει
Πεζοπορικό must το καλοκαίρι (από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο), το εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους περίπου 100 μέτρων, με τις «κουρτίνες» από βρύα και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται στο στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, ανάμεσα στην Καλιακούδα και στο Πλατανάκι. Η πρόσβαση γίνεται μέσω Καρπενησίου-Κρίκελου-Δομνίστας-Αγλιου Χαράλαμπου-Σκοπιάς-Καστανούλας-Ροσκάς ή με τετρακίνηση ακολουθώντας τη διαδρομή Μεγάλο Χωριό-καταφύγιο Καλιακούδας-Στουρνάρα (Δολιανά).
Φιδάκια
Είκοσι πέντε (φιδίσια) χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ένα κουκλίστικο χωριό για «αναχωρητές», μέσα στο ελατοδάσος, σε υψόμετρο 960 μ. Μια σταλιά οικισμός, τον κυκλώνετε σε λίγα λεπτά περπατώντας σε γραφικό καλντερίμι. Από το ύψωμα με τα παλιά αλώνια αλλά και από τη θέση Τσαγκαράλωνα (όπου φτάνετε με αυτοκίνητο), ανοίγεται μοναδικό πανοραμίκ στη λίμνη Κρεμαστών.
Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου
12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, σε υψόμετρο 1.840 μ. στον Τυμφρηστό, διαθέτει 10 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και τις απαραίτητες υποδομές για σκιέρ και επισκέπτες: σαλέ, μπαρ, σχολή εκμάθησης χιονοδρομίας, καταστήματα αγοράς και ενοικίασης εξοπλισμού, καθώς και ορειβατικό καταφύγιο. (www.velouxi-ski.gr)

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ