Ζαγοροχώρια

Εκδρομές

Αρίστη
Κρύβει στα «σπλάχνα» της τον Βοϊδομάτη ποταμό, που περνά από το φαράγγι του Βίκου και προσφέρεται για βουτιές το καλοκαίρι και rafting για αρχάριους. Κλασική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, πέτρινα σπίτια με στέγες από σχιστόλιθο, μια κουκλίστικη κεντρική πλατεία υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γκαμήλας, ενός από τα ψηλότερα βουνά της Πίνδου. Διαθέτει αξιόλογες προτάσεις διαμονής και φαγητού.
Βίκος
Δεν θα ξεκολλάτε τα μάτια σας από τη χαράδρα του Βίκου και τους πέτρινους πύργους της Αστράκας, τον φύλακα άγγελο του Πάπιγκου. Θεωρείται αγαπημένο χωριό των περιπατητών και προσφέρει απλές προτάσεις διαμονής.
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο
Τα διάσημα αδερφάκια του Ζαγορίου κλέβουν την παράσταση – και δικαίως. Το πιο αναπτυγμένο Μεγάλο προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού αλλά και ποτού, ελκύοντας έτσι πολλούς και διαφορετικούς ταξιδιώτες. Το Μικρό, εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος, απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε όμορφους ξενώνες και με απλό, αλλά νόστιμο φαγητό. Από την «πίσω πόρτα του» ξεκινούν οι πεζοπορικές διαδρομές για τη Δρακόλιμνη Τύμφης.
Άνω Πεδινά
Σχετικά ήσυχο χωριό, με όμορφα πέτρινα σπίτια παραταγμένα στον κεντρικό ανηφορικό δρόμο, δίνει συνεχώς νέες αφορμές για επίσκεψη. Ιδανικό ορμητήριο για γνωριμία με την περιοχή, διαθέτει αρκετούς αξιόλογους ξενώνες, εστιατόρια και cafes. Τα… φώτα πέφτουν στη Μονή της Ευαγγελίστριας και στο κτίριο του παλιού σχολείου όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη.
Ελαφότοπος
Παλιό κεφαλοχώρι, σε υψόμετρο 1.100 μ., με ένα λαογραφικό μουσείο και την εκκλησία της Παναγίας (1616). Αν αρχίσετε να περπατάτε στα καλντερίμια του δεν θα θέλετε να σταματήσετε. Παρόλο που δεν είναιο και τόσο αναπτυγμένο τουριστικά, θα βρείτε και για να μείνετε, και για να φάτε.
Μονοδένδρι
Πρωτοπόρο όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής, με πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού – και τη συνεπακόλουθη πολυκοσμία ενίοτε. Ιδιαίτερα γνωστό για την εύκολη πρόσβαση που παρέχει στο φαράγγι του Βίκου, το ξεχωριστό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής λίγο έξω από το χωριό, το Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και, φυσικά, για τις νοστιμότατες παραδοσιακές πίτες.
Ασπράγγελοι
Σε αυτό το όμορφο και ήσυχο χωριό υπάρχουν το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου και το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (www.pindosnationalpark.gr), καθώς μια πίστα για αλεξίπτωτο πλαγιάς στις πλαγιές του.
Κήποι
Το χωριό με τα πολλά όμορφα γεφύρια βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και προσφέρεται ως βάση για εξερεύνηση της περιοχής (υπάρχουν πολλές δυνατότητες και για πεζοπορίες με αφετηρία το χωριό), καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει αρκετοί ατμοσφαιρικοί ξενώνες για όλα τα γούστα. Ένα από τα βασικά αξιοθέατα είναι το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη.
Καπέσοβο
Χωριό-μινιατούρα με ξεχωριστή θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο, με πέτρινα σπίτια και την εντυπωσιακή Πασχάλειο Σχολή. Κλασική στάση για ανεφοδιασμό με τοπικά προϊόντα.
Βραδέτο
Σε υψόμετρο 1.350 μ., είναι το υψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, με απεριόριστη θέα κι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα, τη Σκάλα του Βραδέτο (το φιδογυριστό μονοπάτι ήταν μέχρι το 1973 ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κάποιος στο χωριό από το Καπέσοβο). Επίσης, λίγο έξω από το χωριό ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στο ομορφότερο «μπαλκόνι» στο φαράγγι του Βίκου, στη θέση Μπελόη.
Τσεπέλοβο
Το μεγάλο αρχοντικό χωριό είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά, με μια κεντρική πλατεία-όνειρο, η οποία προσφέρει το καλοκαίρι την τέλεια δροσιά! Καλωσορίζει τον επισκέπτη με όμορφα δείγματα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και αρκετά σωζόμενα αρχοντικά, ενώ φημίζεται και το τριήμερο πανηγύρι που γίνεται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο.
Δίκορφο
Χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του Μιτσικελίου, θα δείτε παλιά σπίτια κι εκκλησίες μέσα σε πυκνή βλάστηση, την Ιερά Μονή Στούπαινας (μία από τις παλιότερες), η οποία θεμελιώθηκε το 10ο αιώνα α

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ