Αράχοβα

Εκδρομές

Αγόριανη (ή Επτάλοφος)
 Όμορφο ορεινό χωριό, μέσα στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά, στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, 22 χλμ. από την Αράχοβα και 18 από το χιονοδρομικό κέντρο. Την προτιμούν όσοι αναζητούν μια πιο ήσυχη βάση στην περιοχή.


Άμφισσα
Η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, μέσα στον ελαιώνα στα πόδια του λόφου-κάστρου της Ωριάς. Επισκεφθείτε την και για τη γειτονιά με τα παλιά Ταμπάκικα, το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή, την Κεχαγιά, την πάνω πλατεία με το νεοκλασικό δημαρχείο και το ρετρό «Γυαλί καφενέ» (όπου γυρίστηκαν σκηνές για το «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου), και τη Μητρόπολη με τις τοιχογραφίες του Παπαλουκά.

 Βάργιανη
Από τα πιο γραφικά χωριά του Παρνασσού, με τρεχούμενα νερά, περιποιημένα πέτρινα σπίτια και όμορφη πλατεία, σε πλαγιά-εξώστη με θέα στην Γκιώνα και την πεδιάδα της Γραβιάς. Προετοιμαστείτε για ανηφορικό δρόμο με πολλές στροφές. Γαλαξίδι Κουκλίστικο λιμάνι, σαν σε νησί, διατηρεί τις μνήμες της αλλοτινής ακμής του στα πανέμορφα καπετανόσπιτα, στο Ναυτικό Μουσείο και στις δύο μεγάλες του εκκλησίες (τον Αϊ-Νικόλα με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την Αγία Παρασκευή). Περπατήστε ανάμεσα στα αρχοντικά και κατηφορίστε στην παραλία έως την αντικρινή πευκόφυτη Πέρα Πάντα.


Γραβιά
Κωμόπολη-πέρασμα στο δρόμο Άμφισσας-Λαμίας, στην πεδιάδα που ανοίγεται ανάμεσα σε Παρνασσό, Οίτη και Καλλίδρομο. Στην ιστορική μάχη που έγινε στο –αναστυλωμένο και επισκέψιμο– χάνι της στις 8/5/1821 ο Ανδρούτσος και οι άλλοι καπεταναίοι της περιοχής απώθησαν τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη.


 Δελφοί
Διάσημη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο χάρη στο ξακουστό μαντείο της, η κωμόπολη των Δελφών, στις υπώρειες του Παρνασσού, εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου για τον αρχαιολογικό χώρο με τα ιερά του Απόλλωνα και της Αθηνάς καθώς και για το σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της.


Ιτέα
Ήσυχη παραλιακή κωμόπολη στις όχθες του Κορινθιακού. Έχει μεγάλη προκυμαία ό,τι πρέπει για περιπάτους, καφέ και ψαροφαγία στη λιακάδα.


Μονή Προφήτη Ηλία
Μεταξύ Χριστού και Δελφών, σε σημείο που δεσπόζει του ελαιώνα, αποτελεί τον ιστορικό χώρο εκκίνησης της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη. Ενδιαφέρον το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μετσοβίτη γλύπτη Αναστάσιο Μόσχο.


 Μονή Οσίου Λουκά Το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, στις πλαγιές του Ελικώνα, στο Στείρι Βοιωτίας. Ο παλαιότερος ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 10ου αι., ενώ το καθολικό χτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αι. κατά τον τύπο των ηπειρωτικών οκταγωνικών ναών και είναι κοσμημένο με εντυπωσιακά μάρμαρα και ψηφιδωτά.


Μονοπάτι Ε4
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνάει και από την Αράχοβα. Ακολουθώντας την αρχαία, σηματοδοτημένη διαδρομή από το Στάδιο προς τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού φθάνετε σε δυόμισι ώρες στο Κωρύκειον άντρο, το σπήλαιο όπου σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Πάνα και των Νυμφών. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική.


Πολύδροσο (ή Σουβάλα)
Αναπτυσσόμενο τουριστικά κεφαλοχώρι ανάμεσα στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού και στα «πόδια» του Παρνασσού. Κλασικό σημείο συνάντησης η πλατεία με τις ρουστίκ ταβέρνες. Σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά βρίσκεται ο βυζαντινός σταυροειδής ναός της Παλαιοπαναγιάς (αλλιώς Μαυρομαντήλα ή Αγία Ελεούσα), οι πηγές και ερείπια αρχαίου ιερού (ίσως των Χαρίτων).


Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ. απλώνεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας με 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Σημείο συνάντησης για σκιέρ και επισκέπτες τα δύο σαλέ στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Στη θέση Γεροντόβραχος λειτουργεί ακόμα ένα μικρότερο χιονοδρομικό κέντρο (www.parnassos-ski.gr).


Χρυσό
Αμφιθεατρικά απλωμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, ανάμεσα στους Δελφούς και στην Ιτέα, το παραδοσιακό χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα παλιά νεοκλασικά προσφέρεται για ήσυχες βόλτες με φόντο τον ελαιώνα και τον Κορινθιακό.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ