Αίγιο

Εκδρομές

Παράλια Κορινθιακού
Όλη η αχαϊκή ακτογραμμή, από την Ακράτα μέχρι το Ρίο, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Κατά μήκος της παλιάς και της νέας εθνικής οδού, ανά τρία με τέσσερα χιλιόμετρα, οι επαρχιακοί δρόμοι σας βγάζουν σε όμορφες βοτσαλωτές, οικογενειακές κυρίως παραλίες με μικρούς οικισμούς, όπου οι ψαροταβέρνες και οι καφετέριες φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Η παραλιακή Ακράτα και η γειτονική της Αίγειρα (στα σύνορα με την Κορινθία) έχουν πολλή κίνηση το καλοκαίρι χάρη στις μεγάλες βοτσαλωτές παραλίες τους. Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακράτας μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Αγίας Τριάδας, της μεταβυζαντινής περιόδου (1715), όπου φυλάσσονται παλιά εκκλησιαστικά βιβλία και κειμήλια (ανάμεσά τους ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο του 1672), ενώ τα κελιά της είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.
Το γραφικό παραθαλάσσιο Διακοφτό είναι γνωστό στους φανατικούς εκδρομείς του σαββατοκύριακου ως σημείο εκκίνησης για τη διάσχιση του εκπληκτικού φαραγγιού του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Το 1896 ο Μουντζούρης ήταν το πρώτο τρενάκι που έκανε τη μαγευτική διαδρομή των 23 χλμ. και σήμερα κοσμεί το σταθμό του χωριού. Ο Ελαιώνας και η Ροδιά, τέλος, είναι δυο συμπαθητικοί οικισμοί με βοτσαλωτές παραλίες και ψαροταβέρνες.
Φτέρη - Πλατανιώτισσα
Από το Αίγιο μέχρι τη Φτέρη η αυτοκινητάδα είναι απολαυστική, με ατελείωτα ζιγκ-ζαγκ να χαράσσουν τα βουνά και όμορφα ορεινά χωριά, όπως το Πυργάκι, η Φτέρη, με τρεχούμενα νερά και θέα σε όλο τον Κορινθιακό, και η Πλατανιώτισσα με το εκκλησάκι της Παναγίας φωλιασμένο στον κορμό ενός τεράστιου πλατάνου!
Μονή Ταξιαρχών
Μεγάλη και εύκολα προσβάσιμη, χτίστηκε το 1415 από τον Όσιο Λεόντιο, ο οποίος ασκήτεψε στο μικρό μοναστήρι που σώζεται μέχρι σήμερα πάνω στον απότομο βράχο του Κλωκού, σε υψόμετρο 500 μ. Η σημερινή της μορφή χρονολογείται από τα τέλη 18ου αιώνα. Οι μοναχοί θα σας σερβίρουν το περίφημο γλυκό ροδοζάχαρη, που παρασκευάζεται εδώ.
Καλέντζι
Όμορφο χωριό σε υψόμετρο 950 μ., με τις βουνοκορφές του Ερύμανθου πίσω του και τον αχαϊκό κάμπο μπροστά του. Πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτες πλατείες και ταβέρνες. Είναι η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου, τον ανδριάντα του οποίου θα δείτε μπροστά από το μουσείο της οικογένειας – εδώ εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα και σπάνια έγγραφα. Ταυτόχρονα λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο. Από εδώ μπορείτε να εξορμήσετε στα γειτονικά χωριά για να απολαύσετε τους καταρράκτες του ποταμού Τερθέα (Σπαρτιά, Αλεποχώρι) και να επισκεφθείτε τη μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (14ος αι.) στο συνοικισμό Βασιλικό, καθώς κι εκείνη των Αγίων Πάντων (1715-1728) έξω από το χωριό Βελιμάχι.

banner
banner
Ταξίδια για κάθε στυλ